ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:03
 

Ξεκινά η «γαλάζια πατρίδα» η μεγαλύτερη άσκηση της Τουρκίας

Διαφορετική η ανάγνωση από την Ελλάδα και την Κύπρο, ποιο το ιστορικό της άσκησης

Ξεκίνησε στις 05.00 (04.00 ώρα Κύπρου) και αναμένεται να κρατήσει μέχρι και τις 8 Μαρτίου η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας στην οποία θα πάρουν μέρος όλα τα πλοία της ναυτικής δύναμης της χώρας κυρίως από τη βάση Γκιόλτζουκ, στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Επιπροσθέτως, αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα θα εκτελέσουν αποστολές κατά τη διάρκεια της άσκησης. Συν αυτών δεν πρέπει να μείνει εκτός και η μιντιακή διαχείριση της άσκησης εκ μέρους των τουρκικών ΜΜΕ που θέλουν να την προβάλουν σαν ένα «σενάριο πολέμου» κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού πλοίων και σκαφών που συμμετέχουν.

Ήδη τις προηγούμενες μέρες είχαν δει το φως της δημοσιότητας βίντεο από ορισμένα εκ των πλοίων που θα συμμετέχουν και τα οποία μπολιάζονται με πληροφορίες εν γένει για τη δύναμη πυρός που αφορά και το ότι, όπως μεταδίδεται, θα γίνει χρήση για πρώτη φορά των εγχώρια κατασκευασμένων πυραύλων Cirit και Umtas. Την άσκηση θα παρακολουθήσει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μέσα από τουρκική φρεγάτα.

Πέραν της εικόνας

Αναλυτές σε Ελλάδα και Κύπρο χαρακτηρίζουν ως μείζονα την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» κυρίως για τα πολλαπλά μηνύματα που θέλει να περάσει στην περιοχή η Τουρκία και τα οποία σκοπό έχουν να προσθέσουν στην προβολή ισχύος στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Ως εκ τούτου δεν είναι μια τυπική διαδικασία την οποία Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει ν’ αγνοήσουν. Δεν είναι τυχαίο συνακόλουθα πως η συγκεκριμένη άσκηση στη θάλασσα λαμβάνει χώρα παράλληλα με εκείνη στην ξηρά και η οποία ονομάζεται «Ενιαία, Κοινή Άσκηση Χειμώνας-2019». Παράλληλα τονίζεται από αναλυτές πως η «Γαλάζια Πατρίδα» θα είναι προπομπός του πως θ’ αντιλαμβάνεται πλέον την προβολή των μέσων που διαθέτει η Άγκυρα στη θάλασσα.

Η έννοια της θάλασσας για τους Τούρκους άλλωστε δεν είναι ίδια με αυτήν που προτάσσει το διεθνές δίκαιο. Η ανάλυση σε αυτό το επίπεδο ότι η ισχύς ισούται με τον έλεγχο χώρου, αφενός είναι σωστή αφετέρου εξάγει στη θάλασσα την εικόνα ελέγχου που έχει ο Ερντογάν μέσα στην ίδια του τη χώρα. Έτσι και τα βήματα ως εδώ εκ μέρους της Τουρκίας ήταν δεδομένα. Όπως πρόσφατα κατέγραψε η «Κ» στις 30 Μαΐου 2014, ο τότε αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) Νετσντέτ Oζέλ, μετά το τέλος της αεροναυτικής άσκησης «Beyaz Firtina ’14», έκανε μια μακροσκελή δήλωση η οποία, σε δύο σημεία, περιείχε μια φράση που, μέχρι πρότινος, δεν δημιουργούσε κάποιο ιδιαίτερο συνειρμό.

Πλαισιωμένος από τον τότε αρχηγό του στρατού ξηράς Χουλουσί Ακάρ και τον τότε αρχηγό του τουρκικού ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου, ο κ. Οζέλ αναφερόταν δύο φορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan). Έναν χρόνο αργότερα, ο κ. Ακάρ τον διαδεχόταν στη θέση του αρχηγού των ΤΕΔ ενώ ο κ. Μποστάνογλου αναλάμβανε να συγγράψει τη ναυτική στρατηγική της Τουρκίας. Η οποία έχει ως αποτύπωμα μια περιοχή 462.000 τετρ., χιλιομέτρων. Στην οποία συμπεριλαμβάνονται το Καστελόριζο, η Νότια Κρήτη και η Κύπρος.

Με το διεθνές δίκαιο

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος προτάσσουν το διεθνές δίκαιο απέναντι στα όσα πράττει η Τουρκία και στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Τόσο ως προς τη συγκεκριμένη άσκηση όσο και στο ενεργειακό μέτωπο, με το οποίο μέσω της άσκησης κάνουν τη σύνδεση Τούρκοι αξιωματούχοι οι οποίοι από τη Δευτέρα μιλώντας για τη «Γαλάζια Πατρίδα» επαναλαμβάνουν πως δεν θα δεχθούν τετελεσμένα ως προς το ΦΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορεί να αποκλειστεί και τυχόν προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους των τουρκικών δυνάμεων. «Η άσκηση στην οποία αναφέρεστε (Γαλάζια Πατρίδα) αποτελεί μια τυπική εκπαιδευτική δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Να είστε σίγουρος ότι τόσο το σύστημα επιτήρησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όσο και η ετοιμότητά τους παρέχουν τη δυνατότητα πλήρους παρακολούθησης όλων των σχετικών δραστηριοτήτων» απάντησε σχετικά ο Έλληνας ΥΠΑΜ Ευάγγελος Αποστολάκης σε σχετική ερώτηση μέσα από συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα.

«Η κάθε ενέργεια της Τουρκίας, που επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση και να προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή μας, πρέπει να απαντάται με ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους και ενέργειες που επιβεβαιώνουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Προφανώς έχουμε στη φαρέτρα μας τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου, όπως και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, τις οποίες επικαλούμαστε για την ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με στοχευμένα διαβήματα» είναι αντίστοιχα η θέση που διατύπωσε ο ΥΠΑΜ Σάββας Αγγελίδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί το ΑΚΕΛ «πυροβολεί» τον Χριστοδουλίδη;

«Στην Καθημερινή φαίνεται πως έδωσαν στον Χριστοδουλίδη το Αλάθητο του Πάπα. Σε λίγο και σε εικόνισμα. ...»
Ένας Πολίτης  |  13:58

Για ακόμα μία χρονιά στις «ελαττωματικές» δημοκρατίες η Κύπρος

«Μα είναι δυνατό να έχουμε ελληματική δημοκρατία? Εμείς που έχουμε πρόεδρο τον Αναστασιάδη και ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X