ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μογκερίνι: Θα απαντήσουμε σε κάθε παράνομη ενέργεια της Τουρκίας

Οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ στρέφονται κατά της Ε.Ε, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών

Newsroom K

Την έκκληση της ΕΕ προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την πλήρη στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Συγκεκριμένα, η Ύπατη Εκπρόσωπος, αφού προήδρευσε της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, μιλώντας στον Τύπο δήλωσε ότι «ο Υπουργός εξωτερικών μας ενημέρωσε», ευχαριστώντας τον προσωπικά, όπως και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς όπως είπε «είμαστε σε συνεχή επαφή τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες», όπως και με τις ελληνικές αρχές «που συμβουλευτήκαμε σε αυτό το θέμα», κάνοντας λόγο για ομαλές συζητήσεις και ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας.

«Θέλω να επαναβεβαιώσω ό,τι είπα στις 4 Μαϊου στη δήλωσή μου για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξέφρασα εκ μέρους της ΕΕ τη σοβαρή ανησυχία για την πρόθεση της Τουρκίας και την έντονη καταδίκη τον περασμένο Μάρτιο για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε.

«Καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από κάθε τέτοια παράνομη ενέργεια στην οποία η ΕΕ θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», ξεκαθάρισε η αξιωματούχος της ΕΕ.

Υπενθύμισε ότι η ίδια θέση εκφράστηκε στο Σίμπιου μεταξύ των αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων την περασμένη εβδομάδα και σημείωσε πως την ίδια επίσης ξεκάθαρη θέση εξέφρασαν σήμερα οι Υπουργοί σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Χριστοδουλίδης: Οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ στρέφονται κατά της Ε.Ε

Το θέμα των παράνομων τουρκικών ενεργειών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Η κατάσταση, τόνισε, απαιτεί ανάληψη συλλογικών και συγκεκριμένων μέτρων από μέρους της Ένωσης, στη βάση των προνοιών των Συνθηκών της ΕΕ, και των σχετικών με το θέμα κοινών δηλώσεων της Ένωσης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στους ομολόγους του την κατάσταση πραγμάτων και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με επιχειρούμενες γεωτρήσεις κατά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου αλλά και του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι με τις ενέργειες της, η Τουρκία δεν ενεργεί κατά των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά κατά των συμφερόντων ολόκληρης της EE.

Η Τουρκία απέρριψε τον διάλογο και τη διεθνή νομιμότητα, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης για να επισημάνει ότι επανειλημμένα κάλεσε την Τουρκία να ξεκινήσουν συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, πρόταση την οποία απέρριψε. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι ούτε και τα μηνύματα που έστειλε η ΕΕ και οι εταίροι μας, σε πνεύμα αλληλεγγύης, δεν φαίνεται να έχουν εισακουστεί μέχρι στιγμής από την Τουρκία. Αντιθέτως, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες, λίγες εβδομάδες πριν και από την έκδοση της Έκθεσης Προόδου σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία και κατά παραβίαση των δεσμεύσεων που η ίδια έχει αναλάβει έναντι της Ένωσης.

Όπως ανέφερε και η Ύπατη Εκπρόσωπος στη συνέντευξη Τύπου σήμερα, η ΕΕ συνεχίζει να εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας και καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία, όπως είπε, η ΕΕ θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Αυτή, τόνισε, ήταν και η ξεκάθαρη θέση των Υπουργών Εξωτερικών σήμερα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο των εργασιών, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συζητήσεις για το εν λόγω θέμα, ανάμεσα σε άλλους, με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κα Federica Mogherini, τον Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση κ. Johannes Hahn, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και την Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας κα Marija Pejčinović Burić.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ήταν μια σειρά επίκαιρων ζητημάτων που αφορούσαν στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη και την περιοχή του Σαχέλ.

Το πρωί ο κ. Χριστοδουλίδης συμμετείχε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των χωρών που μετέχουν στην Ανατολική Εταιρική Σχέση (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία), η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 10ης επετείου της. Στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης για την Ανατολική Εταιρική Σχέση ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X