ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφ. Παρά τω Προέδρω: Πολύ σημαντική η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα

Η κ. Πική είπε πως η βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης και διακυβέρνησης μιας χώρας είναι βασικός παράγοντας για την οικονομική της απόδοση

ΚΥΠΕ

Η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα, η οποία αποτέλεσε προτεραιότητα της προηγούμενης Κυβέρνησης, συνεχίζει να είναι πολύ σημαντική προτεραιότητα και για την παρούσα διακυβέρνηση, υπογράμμισε σήμερα η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, μιλώντας σε ημερίδα για τη λειτουργία εξεταστικών κέντρων για τη στελέχωση της δημόσιας υπηρεσίας.

Η κ. Πική είπε πως η βελτίωση της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης και διακυβέρνησης μιας χώρας είναι βασικός παράγοντας για την οικονομική της απόδοση και την ευημερία των πολιτών και πως μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων και βοηθά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, στο να καταστεί ένας ελκυστικός τόπος για επενδύσεις.

Η μεταρρύθμιση αυτή δεν μπορεί  να ειδωθεί αποσπασματικά αλλά ως προσπάθεια η οποία εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε να δημιουργείται η απαραίτητη δυναμική, να επιτυγχάνονται οι στόχοι και να αξιοποιούνται οι όποιες συνέργειες, ανέφερε.

Είπε πως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο περιλήφθηκε και στις μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά περιλαμβάνεται και στις δράσεις του Οράματος 2035, της νέας δηλαδή Μακροχρόνιας Στρατηγικής η οποία θα καθορίσει την κυπριακή οικονομία και κοινωνία.  

Η κ. Πική σημείωσε πως η κυπριακή δημόσια υπηρεσία δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, λειτουργώντας με τις δομές και διαδικασίες που διαμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό το 1960. "Τα δεδομένα και οι απαιτήσεις πλέον έχουν διαφοροποιηθεί, με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέες δεξιότητες, μέθοδοι και διαδικασίες", σημείωσε.

Ανέφερε πως η σύσταση στο δημόσιο τομέα, για πρώτη φορά Κέντρων Αξιολόγησης / Εξεταστικών Κέντρων (assessments centers), μάλιστα από τις μεσοδιευθυντικές θέσεις, αποτελεί νευραλγική  παράμετρο της μεταρρύθμισης και  είναι η παράμετρος αυτή η οποία πραγματικά θα συμβάλει στην προώθηση της αξιοκρατίας όσον αφορά τις προαγωγές, όπως είπε.

Τα Κέντρα Αξιολόγησης, τα οποία αποτελούν πρακτική η οποία ακολουθείται τόσο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε δημόσιους οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει ως αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται ή / και να προάγονται οι καλύτεροι, οι πιο άξιοι, εκείνοι με τις περισσότερες δεξιότητες, επεσήμανε.

Θα βοηθήσω, πρόσθεσε, "στο να αλλάξει και η κουλτούρα ότι ο καλύτερος προϊστάμενος δεν είναι κατ’ ανάγκην εκείνος, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα το γνωστικό αντικείμενο, αλλά εκείνος ο οποίος ξέρει να διαχειριστεί με ενσυναίσθηση το προσωπικό του, να ηγηθεί της ομάδας, να θέσει στόχους και να δει να επιτυγχάνονται, λειτουργώντας ομαδικά".

Η κ. Πική ανέφερε πως "αυτές είναι οι δεξιότητες, οι οποίες θα πρέπει να αξιολογούνται στα Εξεταστικά Κέντρα ώστε να επιλέγονται οι καλύτεροι για τη θέση" και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από αυτό το έργο, το οποίο με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός σύγχρονου Εξεταστικού Κέντρου.

Σημαντικός παράγοντας σε οποιαδήποτε αλλαγή, και αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, είναι η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην υλοποίησή της, πρόσθεσε.

Σημείωσε, ακόμη, πως η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας ήταν απαραίτητη για να νιώσουν οι ικανοί, εργατικοί και στοχοπροσηλωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, που όπως είπε είναι πάρα πολλοί, δικαιωμένοι.

"Να έχουν το σωστό κίνητρο για να συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικοί. Ήταν κάτι που το απαιτούσε επανειλημμένα η ίδια η κοινωνία ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται σωστά", ανέφερε η κ. Πική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση