ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Δικαιοσύνης: Δεν θα μπορούσε να ανανεώνεται επ’ άπειρον η εργοδότηση 13 δεσμοφυλάκων

Οι επηρεαζόμενοι γνώριζαν από την αρχή ότι η εργοδότηση τους ήταν σε προσωρινή έκτακτη βάση για ορισμένο χρόνο, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Αναφορικά με το θέμα της μη ανανέωσης της εργοδότησης ορισμένου χρόνου 13 δεσμοφυλάκων στις Κεντρικές Φυλακές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως διευκρινίζει ότι, στους επηρεαζόμενους έκτακτους δεσμοφύλακες προσφέρθηκαν συμβόλαια ορισμένου χρόνου στη βάση Πίνακα για την πρόσληψη Εργοδοτούμενων Ορισμένου Χρόνου για τις ανάγκες του Τμήματος Φυλακών που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ημερομηνίας 24.09.2021 και ο οποίος όπως ρητά αναφερόταν στη δημοσίευση, είχε μέγιστη διάρκεια δύο χρόνια. Συνακόλουθα οι επηρεαζόμενοι γνώριζαν από την αρχή ότι η εργοδότηση τους ήταν σε προσωρινή έκτακτη βάση για ορισμένο χρόνο και δεν θα μπορούσε να ανανεώνεται επ’ άπειρον.

Η διάρκεια των συμβολαίων που τους δόθηκαν ήταν εξάμηνη ή μικρότερης διάρκειας σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική νομοθεσία.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξάντλησε κάθε δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης της έκτακτης εργοδότησης τους, αφού μετά την εκπνοή της ισχύος του Πίνακα και τη λήξη του τελευταίου συμβολαίου που τους παραχωρήθηκε βάση αυτού, αποτάθηκε γραπτώς στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την έγκρισή του για παραχώρηση νέων τελικών συμβολαίων τετράμηνης διάρκειας όπως καθορίζεται από σχετική Σημείωση στον περί Προϋπολογισμού Νόμο.

Το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την παράταση της εργοδότησης τους για περίοδο μόνο δύο μηνών δηλαδή από 1/1/24 μέχρι 29/2/24 κατ’ ανώτατο όριο με σαφή προϋπόθεση ότι οι συμβάσεις τους δεν θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Ως εκ τούτου, μετά τη λήξη του υφιστάμενου συμβολαίου τους δεν υπάρχει δυνατότητα για παράταση της εργοδότησης τους σε έκτακτη βάση.

Επισημαίνεται περαιτέρω ότι, στις εκάστοτε εγκυκλίους για την ετοιμασία του Προϋπολογισμού και στο Στρατηγικό Σχέδιο Δημοσιονομικής Πολιτικής περιλαμβάνονται σαφείς οδηγίες για να αποφεύγεται το ενδεχόμενο μετατροπής των ορισμένου χρόνου εργοδοτουμένων σε αορίστου χρόνου με την παραχώρηση διαδοχικών συμβολαίων συνολικής διάρκειας πέραν των 30 μηνών.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναγνωρίζοντας ανθρωπιστικούς και όχι μόνο λόγους έχει επισπεύσει τις διαδικασίες και προχώρησε σε δημοσίευση στις 9/2/2024 προκήρυξης στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας για την πλήρωση 87 θέσεων μόνιμων δεσμοφυλάκων, η οποία λήγει την 1/3/2024. Οι επηρεαζόμενοι έκτακτοι δεσμοφύλακες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τις εν λόγω μόνιμες θέσεις παρακαθήμενοι σε γραπτές Τμηματικές Εξετάσεις που θα διεξαχθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας εντός του προσεχούς Απριλίου. Τα γραπτά, κατόπιν σχετικής συνεννόησης, θα διορθωθούν ταχύτατα ώστε οι επιτυχόντες υποψήφιοι να διοριστούν το συντομότερο δυνατό σε μόνιμη θέση στο Δημόσιο, εφόσον επιλεγούν από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Είναι πασιφανές ότι, εφόσον οι επηρεαζόμενοι επιτύχουν, το καθεστώς μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου θα τους προσφέρει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με το παρόν τους εργασιακό καθεστώς που θα υπερκαλύψουν και την τυχόν οποιαδήποτε απώλεια από την ολιγόμηνη διακοπή των συμβολαίων τους.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας 

Συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στην πύλη των Φυλακών, μετά την απόφαση για μη ανανέωση της εργοδότησης ορισμένου χρόνου 13 δεσμοφυλάκων στις Κεντρικές Φυλακές, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης οι Συντεχνίες των Δεσμοφυλάκων, ΠΑΣΥΔΥ και ΙΣΟΤΗΤΑ, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους αρμόδιους φορείς.

Οι Συντεχνίες θέλησαν να στείλουν ηχηρά και κατηγορηματικά το μήνυμα ότι κανείς δεν περισσεύει σε ένα τμήμα υποστελεχωμένο.

Οι δύο κλαδικές εκφράζουν την πλήρη στήριξη και συμπαράσταση τους, προς τους 13 δεσμοφύλακες και τις οικογένειες τους.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του Κλαδικού Δεσμοφυλάκων Ισότητας, Γεώργιος Μαλτέζος είπε ότι προχώρησαν σήμερα σε εκδήλωση διαμαρτυρίας «για την άδικη απόλυση των 13 δεσμοφυλάκων ορισμένου χρόνου».

«Δεν τους ανανεώνουν τα συμβόλαια. Είχαμε συνάντηση και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, οι οποίοι μας είπαν ότι το πρόβλημα είναι στο Υπουργείο Οικονομικών, το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού, οι οποίοι δεν δέχονται να μετατρέψουν είτε σε αορίστου είτε να ανανεώσουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Εμείς θερμοπαρακαλούμε όπως τους δώσουν χρονικό περιθώριο να παρακαθίσουν εξετάσεις τώρα που ανοίχτηκαν οι 87 θέσεις, ούτως ώστε να μην μείνουν στο δρόμο», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Κλαδικού της Ισότητας, πέραν της απόφασης για τη σημερινή διαμαρτυρία, αποφάσισε επίσης, όπως μετά τη διαμαρτυρία δοθεί χρόνος μια με δύο μέρες για να δουν αν οι αρμόδιοι φορείς ευαισθητοποιηθούν και ανανεώσουν τα συμβόλαια των 13 δεσμοφυλάκων μέχρι να τους δοθεί η ευκαιρία να παρακαθίσουν σε εξετάσεις, και αν δεν γίνει αυτό τότε να προχωρήσουν σε τρίωρη στάση εργασίας.

«Εκεί θα επηρεαστεί και η εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος. Ευελπιστούμε ότι θα έλθουν και οι συνάδελφοι του Κλάδου της ΠΑΣΥΔΥ», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαλτέζος είπε ότι οι 13 δεσμοφύλακες ορισμένου χρόνου απολύονται σήμερα.

«Ενημερωθήκαμε ότι έρχονται συνέχεια υπερωρίες. Στοιχίζει του κράτους πιο πολλά λεφτά με τις υπερωρίες που έρχονται για να καλύψουν αυτούς τους 13. Ήδη είμαστε υποστελεχωμένοι. Τίθεται θέμα ασφαλείας και των κρατουμένων και των δεσμοφυλάκων. Αντιλαμβάνεστε δύο δεσμοφύλακες να βγάζουν 150-200 κρατούμενους, κινδυνεύουν και οι δύο και οι κρατούμενοι και οι δεσμοφύλακες», συμπλήρωσε.

Γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για ένα καθαρά προσωρινό καθεστώς, λέει ο Υπ. Δικαιοσύνης

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση