ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Παιδείας: Το ΑΚΕΛ αγνοεί την πολιτική για οικογένειες με οικονομικά προβλήματα

Η ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας

ΚΥΠΕ

Η σημερινή παρέμβαση του ΑΚΕΛ που αναφέρει ότι «το Υπουργείο Παιδείας αγνόησε για ακόμη μια φορά τα παιδιά που προέρχονται από τρίτεκνες οικογένειες και τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», μάλλον αγνοεί την πολιτική και την πρακτική που ακολουθείται, αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ)

Σε απάντηση του σε παρέμβαση του ΑΚΕΛ, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι «θα έπρεπε να γνωρίζει το ΑΚΕΛ ότι ΄παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα΄, μεταξύ των οποίων βέβαια και παιδιά τρίτεκνων οικογενειών, καλύπτονται ήδη από την πολιτική που απαλλάσσει παιδιά οικογενειών που τυγχάνουν στήριξης από το κράτος».

«Είναι αντιληπτό ότι διανύουμε μια προεκλογική περίοδο και γι’ αυτό ορισμένοι δεν αποφεύγουν τον πειρασμό των αφορισμών και τη λογική μιας γενικής και αόριστης πλειοδοσίας», προσθέτει.

Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι όπως έχει ανακοινωθεί, η Κυβέρνηση μετά από πρόταση του έχει πάρει συμπληρωματική απόφαση για να συμπεριλάβει στην απαλλαγή από την καταβολή τέλους συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις στη βάση των κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων που ισχύουν ήδη και υποψηφίους που προέρχονται από Εσπερινά Σχολεία, ιδιωτικά σχολεία και προηγούμενα έτη (από ιδιωτικά, δημόσια και εσπερινά σχολεία) σχολείων ή Εσπερινών Σχολείων.

Πρόκειται για μια γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται για τους τελειόφοιτους των οποίων οι οικογένειες πληρούν προβλεπόμενα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, ενώ επιπρόσθετα αποφασίστηκε φέτος και η απαλλαγή τέκνων πολύτεκνων οικογενειών, προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι «δεν μπορεί όμως ένα κόμμα όπως το ΑΚΕΛ να αγνοεί ότι η Κυβέρνηση αυτή για πρώτη φορά εισήγαγε και εφαρμόζει μια συγκροτημένη και αποδοτική κοινωνική πολιτική στηρίζοντας όσους πραγματικά έχουν ανάγκη μέσω του συστήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αυτό εδώ και μερικά χρόνια έχει βελτιώσει πολύ την κοινωνική πολιτική του κράτους».

Στη βάση αυτής της στοχευμένης κοινωνικής προσέγγισης, σύμφωνα με το ΥΠΠΑΝ, «στηρίζει περαιτέρω, ακόμα και εκεί που δεν έχει προβλεφθεί νομοθετικά, τα παιδιά οικογενειών που εντάσσονται στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και λαμβάνουν δημόσια βοηθήματα. Επομένως προβλέπεται η στήριξη την οποία το ΑΚΕΛ ζητά να δοθεί».

Προσθέτει ότι «θα μπορούσε ακόμα το ΑΚΕΛ να σημειώσει ότι το ΥΠΠΑΝ καταβάλλει γενικότερα προσπάθειες για να διευκολύνει και να απαλύνει τα οικονομικά βάρη από τις οικογένειες μαθητών και μαθητριών, όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα που δίνεται από φέτος, για πρώτη φορά, μαθητές/-τριες να συμμετάσχουν δωρεάν σε γνωστές εξετάσεις πιστοποίησης της γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας (για τις οποίες έως τώρα κατέβαλλαν σημαντικό τίμημα)».

Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι περισσότεροι από 1.200 μαθητές/-τριες θα επωφεληθούν από αυτή τη δυνατότητα φέτος, με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο στη συνέχεια θα επεκταθεί αυτή η δυνατότητα σε όλους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση