ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:01
 

ΥΠΑΜ: Ζωτικής σημασίας η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων

H πρόσβαση σε πόρους μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο αν συνοδεύεται με προσεκτική και υπεύθυνη διαχείριση, δήλωσε ο κ. Αγγελίδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στις δράσεις που αναπτύσσει το Υπουργείο Άμυνας για βιώσιμη περιβαλλοντική και ενεργειακή διαχείριση, αναφέρθηκε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης σε χαιρετισμό του στο Φόρουμ Διαβούλευσης για τη βιώσιμη ενέργεια στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, στο χαιρετισμό το ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στην σημασία του φόρουμ διαβούλευσης. Το συνέδριο, είπε, ««διοργανώνεται στο πλαίσιο της 2ης φάσης του Φόρουμ Διαβούλευσης για τη βιώσιμη ενέργεια στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, που θα βοηθήσει να προχωρήσουμε στην φάση υλοποίησης, όπου θα καταρτιστούν αμυντικές δράσεις που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας και θα εντοπισθούν οι σχετικοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί».

Το Υπουργείο Άμυνας, επισήμανε ο κ. Αγγελίδης, «ως σημαντικός εργοδότης και καταναλωτής φυσικών πόρων, αναγνωρίζει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές του ευθύνες, καθώς και τη σημασία μιας σταθερής πολιτικής για το περιβάλλον και την ενέργεια».

Η δέσμευση του Υπουργείου «για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος και της ενέργειας, παρουσιάζεται στην περιβαλλοντική του πολιτική, μέσω του Περιβαλλοντικού Στρατηγικού Σχεδίου», ανέφερε.

Το Υπουργείο Άμυνας, είπε, «κατανοεί ότι η πρόσβαση σε πόρους όπως είναι η γη, η ενέργεια και το νερό, που απαιτείται για την πραγματοποίηση αμυντικών δραστηριοτήτων, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο αν συνοδεύεται με προσεκτική και υπεύθυνη διαχείριση».

«Η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, συμπεριλαμβανομένου των ενεργειακών, είναι ζωτικής σημασίας από μόνη της, αλλά και απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Εθνικής Φρουράς και όλου του αμυντικού μηχανισμού», σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας.

Μέσω της βιώσιμης περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης,  πρόσθεσε ο κ. Αγγελίδης, το Υπουργείο «επιδιώκει να αφήσει μια θετική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές, διατηρώντας παράλληλα την ικανότητα να διεξάγει χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες επιχειρήσεις για υποστήριξη των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς».

Ενημέρωσε τους συνέδρους ότι τον Δεκέμβριο του 2005 δημιουργήθηκε η Περιβαλλοντική Επιτροπή του Υπουργείου Άμυνας, η οποία δημοσίευσε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2006, την Περιβαλλοντική Πολιτική στον τομέα της άμυνας.

Ο Υπουργός Άμυνας παρουσίασε τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Σχεδίου Δράσης τα οποία περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και διαχείριση των περιβαλλοντικών και ενεργειακών επιπτώσεων των κυριότερων δραστηριοτήτων του ΥΠΑΜ, μέσω της υλοποίησης ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (με πιστοποίηση EMAS), σε 6 μεγάλα στρατόπεδα της Κύπρου, την ενσωμάτωση της Οικολογικής Βιώσιμης Ανάπτυξης στο δομημένο περιβάλλον και την προώθηση προγραμμάτων ενεργειακής απόδοσης και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε στρατιωτικές μονάδες.

Σύμφωνα με τον ίδιο το Σχέδιο Δράσης προνοεί επίσης την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης σε συνεργασία με την GREEN DOT Κύπρου, προγραμμάτων διαχείρισης επικίνδυνων και μη - επικίνδυνων αποβλήτων και οργανικών αποβλήτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την προώθηση προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Σχέδιο προνοεί ακόμη δραστηριότητες για την προώθηση της περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης/ συνείδησης στο προσωπικό του ΥΠΑΜ και ενσωμάτωση των αρχών της περιβαλλοντικής και ενεργειακής απόδοσης, στα προγράμματα προμήθειας εξοπλισμών του ΥΠΑΜ, σύμφωνα με τη σχετική κυβερνητική πολιτική για τις πράσινες προμήθειες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Σιωπηλή διαμαρτυρία για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού (φώτο, βίντεο)

«Aυτό που συμβαίνει για χρόνια στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι μικρογραφία της σαθρής κατάστασης ...»
ΑΚΑ  |  10:00

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X