ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ: Δεν λάβαμε επιστολή από τις λιβυκές αρχές για τους υιούς Χαφτάρ

Ο ΥΠΕΣ της Λιβύης κάλεσε τις κυπριακές αρχές να απορρίψουν τις αιτήσεις των υιών Χαφτάρ για απόκτηση κυπριακή υπηκοότητας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι κυπριακές αρχές δεν έχουν λάβει επιστολή από τις αρχές της Λιβύης που να ζητεί από τις κυπριακές αρχές να μην παραχωρήσουν κυπριακή υπηκοότητα στους τέσσερις γιους του Στρατηγού Καλίφα Χαφτάρ και τέτοιες αιτήσεις δεν φαίνεται έχουν υποβληθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πάντα λαμβάνει σοβαρά υπόψη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες.
 
Οι δηλώσεις του ΥΠΕΣ έγιναν υπό το φως πληροφοριών που φέρουν τον Υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης Φατί Μπασάγκα να καλεί τις κυπριακές αρχές ζητώντας όπως απορρίψουν τις αιτήσεις των υιών του Χαφτάρ για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.
 
«Δεν έχουμε λάβει επισήμως τέτοια επιστολή, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν τέτοιες αιτήσεις από τη Λιβύη και εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση και λαμβάνει υπόψη της τέτοιες πληροφορίες», ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, πάντα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για την αξιοπιστία του προγράμματος.
 
Επικαλούμενη δήλωση του Λίβυου ΥΠΕΣ, η ιστοσελίδα Middle East Monitor, γράφει ότι ο κ. Μπασάγκα ανέφερε πως «οι έρευνες και πληροφορίες μας λένε ότι οι Καλίντ, Σαντάμ, Αλ Στεντίκ και Μπελκασίμ Χαφτάρ έχουν όλοι υποβάλει αίτηση απόκτησης διαβατηρίου στην Κύπρο και ως εκ τούτου σας καλούμε (τις κυπριακές αρχές) όπως σταματήσετε αυτή τη διαδικασία, καθώς τα πρόσωπα αυτά εμπλέκονται σε αγωγές στη Λιβύη, περιλαμβανομένης της καταλήστευσης της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης στη Βεγγάζη, μεταξύ άλλων εγκλημάτων». Σημειώνει πως ο κ. Μπασάγκα δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η συγγραφή μιας τέτοιας «δημόσιας επιστολής», όπως αναφέρεται, δεν η συνήθης διαδικασία αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε όπως απευθύνει την έκκληση άμεσα.


 
Στην επιστολή, σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα, αναφέρεται ότι το ΥΠΕΣ της Λιβύης θα ζητήσει από την Ιντερπόλ την εφαρμογή διαταγμάτων από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας για σύλληψη των τεσσάρων αυτών προσώπων στην Κύπρο, όπως αναφέρεται.
 
Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, στις αρχές Απριλίου, ο Στρατηγός Χαφτάρ, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής στη Βεγγάζη για το ρόλο στην εκδίωξη των ισλαμιστών από την πόλη, διέταξε τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) να προελάσει στην πρωτεύουσα της χώρας, Τρίπολη, έδρα της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. Σύμφωνα με το BBC, o Πρωθυπουργός της κυβέρνησης Φαγιέζ αλ Σερράι τον κατηγορεί για προσπάθεια πραξικοπήματος.
 
Εξάλλου, διπλωματικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το ΚΥΠΕ είπαν πως δεν έχει παραληφθεί τέτοια επιστολή.

Eκστρατεία «Κατακλυσμός αξιοπρέπειας» 

Νέο κύμα συγκρούσεων χτύπησε τη Λιβύη αυτό το μήνα, όταν ο στρατηγός Χάφταρ εγκαινίασε την εκστρατεία «Κατακλυσμός αξιοπρέπειας» σε περιοχές στα δυτικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Δύο από τους γιους του Χάφταρ, ο Καλίντ και ο Σαντάμ, είναι καπετάνιοι στον αυτοδιαμορφωμένο στρατό του πατέρα τους. Ο Σαντάμ κατηγορείται επίσης ότι μετέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης σε άγνωστους προορισμούς το 2017.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και οι υποστηρικτές της κατηγορούν την Γαλλία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες για την υποστήριξη που παρέχουν στον στρατηγό Χάφταρ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X