ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΣ: Εντείνουμε τους τρόπους ανακοπής των παράνομων διελεύσεων

Ο Νίκος Νουρής μίλησε για ξεκάθαρο και πρόδηλο σκοπό της Τουρκίας για δημογραφική αλλοίωση της Κύπρου

ΚΥΠΕ

Εντείνουμε τους τρόπους ανακοπής των παράνομων διελεύσεων στην πράσινη γραμμή και μεγιστοποιούμε τις επιστροφές και τις απελάσεις όσων δεν δικαιούνται παραμονή στη χώρα μας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

«Για όσους δε μεμψιμοιρούν και θέτουν ψευτοδιλήμματα για την φύλαξη της πράσινης γραμμής, παραπέμπουμε στις κλιμακούμενες αντιδράσεις του συνόλου των Ευρωπαϊκών χωρών, που το ένα μετά το άλλο αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη περιορισμού της μεταναστευτικής πλημμυρίδας εντείνουν τα μέτρα προστασίας».

Πόσο δε μάλλον, εμείς, που καλούμαστε να φυλάξουμε Θερμοπύλες σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, πρόσθεσε ο Νίκος Νουρής κατά την ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο ηρώων της κοινότητας του Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς.

Παρά τη δεδηλωμένη προσήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνέχισε, για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, δυστυχώς, οι ανομολόγητες επιδιώξεις της Άγκυρας, αλλά και η εκτός πραγματικότητας τουρκική απαίτηση για λύση δύο κρατών, δυναμιτίζουν τις σχέσεις των δυο πλευρών και δημιουργούν μια τελμάτωση στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

Η Τουρκία όμως, πρόσθεσε, πέραν από τη συστηματική πολιτική εποικισμού του κατεχομένου τμήματος της Κύπρου, τα τελευταία χρόνια επιδίδεται και σε έναν «αλλότροπο τύπο επικοισμού» των ελεύθερων περιοχών μέσω της παράνομης διοχέτευσης παράτυπων μεταναστών, που κατά χιλιάδες ωθούνται μέσω της πράσινης γραμμής προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Ο ΥΠΕΣ μίλησε για ξεκάθαρο και πρόδηλο σκοπό της Τουρκίας για δημογραφική αλλοίωση της Κύπρου, αλλά και για την πρόκληση οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων στη ελληνοκυπριακή κοινότητα. «Μπροστά σ΄αυτά τα εκκολαπτόμενα προβλήματα αλλοίωσης της δημογραφίας μας, των κινδύνων για την σταθερότητα αλλά και την ασφάλεια μας, απαντούμε με συγκεκριμένο τρόπο».

Κι ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, εμμένει σταθερά στις προσπάθειες της για οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος, που θα εδράζεται στις αρχές του σεβασμού της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα σύννεφα της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς και της ρητορικής έντασης ολοένα και πυκνώνουν. «Η Τουρκία και δυστυχώς και η Τουρκοκυπριακή πλευρά, ηθελημένα επιλέγουν να ποδοπατούν τις προοπτικές της λύσης και της επανένωσης του τόπου, αποκλίνοντας από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Νίκος Νουρής αναφέρθηκε στους ήρωες της κοινότητας το 1974, τον Αναστάση Πίττα που ήταν στην 33η Μοίρα Καταδρομέων, τον Σάββα Μαλεκκίδη στον 21ο λόχο της 32ης Μοίρας Καταδρομών, τον Χριστόφορο Γιατρό, έφεδρος στο 316 Τ.Π, τον Κώστα Μοιράνθη, εθελοντή της Πολιτικής Άμυνας, αλλά και τον Δήμο Δημοσθένους, το όνομα του οποίου παραμένει στον κατάλογο των αγνοουμένων, καθώς η τύχη του αγνοείται από τις 22 Ιουλίου του 1974, όταν θεάθηκε για τελευταία φορά στην περιοχή του Πέλλα Πάις, με εφέδρους της 32ης Μοίρα Καταδρομών. «Η ηρωομάνα γη της Κοινότητας της Πιτσιλιάς τιμά σήμερα τα άξια τέκνα της που έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα τους», είπε.

Η ηρωική μορφή τους θα υπηρετεί εσαεί ως εφαλτήριο υπεράσπισης των δικαίων του λαού μας, φωτίζοντας σαν ανέσπερο φως το δύσβατο μονοπάτι της τιμής και του χρέους για τον αγώνα που διεξάγουμε για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό, πρόσθεσε. Ένας αγώνας, κατέληξε, που πρέπει να είναι κοινός και αποφασιστικός, γιατί, μόνο με ενότητα και ομοψυχία, θα καταφέρουμε να περιφρουρήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, μετεξελίσσοντάς την σε ένα επανενωμένο, ομοσπονδιακό, σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, απαλλαγμένο από στρατούς κατοχής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση