ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: Φεύγει ο Κορνηλίου, έρχεται ο Κούρος

Άρον -άρον ζήτησε ο Κ. Κόμπος από τον Κορνήλιο Κορνηλίου να αποχωρήσει από την θέση του διευθυντή και να μετακινηθεί στο Ισραήλ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την επόμενη Δευτέρα εγκαταλείπει τη θέση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών ο Κορνήλιος Κορνηλίου και τον διαδέχεται ο επικεφαλής της ΚΥΠ Κυριάκος Κούρος. Ο κ. Κορνηλίου μετακινείται στην πρεσβεία του Ισραήλ τον προσεχή Ιούνιο, ωστόσο αίσθηση προκάλεσε στους διπλωματικούς κύκλους η συνοπτική διαδικασία με την οποία ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών να αποχωρήσει αμέσως από την θέση του γενικού διευθυντή και να μην μείνει στην θέση μέχρι και την μετακίνησή του στο Τελ Αβίβ τον Ιούνιο.

Η «Κ» είχε αποκαλύψει πως αναμένονται ανακατατάξεις στο διπλωματικό σώμα και πως ο νυν γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Κορνήλιος Κορνηλίου δεν θα παρέμενε στην εν λόγω θέση αλλά και πως το σενάριο να αναλάβει την πρεσβεία της Αθήνας, όπως φημολογείτο, δεν υφίστατο. Κύριος λόγος οι διαφωνίες που είχαν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ενόσω ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές ο κ. Κορνηλίου απέδειξε πως δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο. Διπλωματικοί κύκλοι ωστόσο θεωρούν τον τρόπο μετακίνησης του κ. Κορνηλίου ως εκδικητικό, όχι μόνο για την μετακίνηση αλλά για την άμεση αποχώρησή του από την διεύθυνση του υπουργείου.

Σύμφωνα με πηγές της «Κ», ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος του έκανε τρεις προτάσεις μετακίνησης. Την πρεσβεία στο Δουβλίνο, την πρεσβεία στο Τελ Αβίβ και το ενδεχόμενο να είναι δεύτερος στο υπουργείο Εξωτερικών, μία θέση επί της ουσίας υποβάθμισης.

Ο κ. Κορνηλίου αναλαμβάνει από τον Ιούνιο στην πρεσβεία του Τελ Αβίβ ενώ από την Δευτέρα τον διαδέχεται ο Κυριάκος Κούρος, ο οποίος όπως όλα δείχνουν δεν θα μετακινηθεί στην Πρεσβεία στο Λονδίνο όπως άλλωστε είχε αποφασιστεί αλλά ενδεχομένως να έχει την γενική διεύθυνση του υπουργείου και παράλληλα να είναι επικεφαλής της ΚΥΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Η, εθελούσια, άλωση του Χριστοδουλίδη σε εξέλιξη, με το διορισμό του Κούρου.
Ενδεχομένως, ουσιαστικά μάλλον, τα θέλει και τα παθαίνει για να αποδειχθεί και αυτός έναν εκτελεστικόν υποχείριον τελικά όπως ποδηγετήθηκε στο κομματικό καταστροφείο.

Γ. Αργυρού

Φαίνεται εκδικητική πράξη. Αν είχαν διαφωνίες όταν ήταν ο ΝΧρ ΥΠΕΞ, γιατί δεν τον μετακίνησε τότε που είχαν άμεση σχέση? Ίσως ο ΝΧρ είχε θέμα με τα checks and balances που προέκυπταν από τη θέση του Γενικού Διευθυντή? Αλίμονο αν ο κάθε Πρόεδρος μετακινουσε Διευθυντές που ένιωθε πως δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί τους.

Πέτρος Παπαστυλιανού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση