ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΕΞ: Η ΕΕ έχει σημαντικό ρόλο στην επίλυση Κυπριακού

Και αυτός είναι ο λόγος που η νέα πρωτοβουλία του Προέδρου , η οποία είναι η μόνη πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, επικεντρώνεται στην ενεργή και καταλυτική εμπλοκή της ΕΕ, είπε ο κ. Κόμπος

ΚΥΠΕ

Η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και η ΕΕ έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ σε δεξίωση της ιταλικής πρεσβείας, στη Λευκωσία, για τη Γιορτή της Δημοκρατίας στην Ιταλία (Εθνική Ημέρα,) που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουνίου.

Και αυτός είναι ο λόγος που η νέα πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία είναι η μόνη πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, επικεντρώνεται στην ενεργή και καταλυτική εμπλοκή της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Κόμπος.

Στην ομιλία του ο ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την Ιταλία για τη συνεχή της στήριξη για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ανέφερε, επίσης, πως Κύπρος και Ιταλία συνδέονται μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού τους, ενώ έχουν γεωγραφική εγγύτητα και κοινές αξίες.

Σημείωσε πως σήμερα οι δυο χώρες, που είναι δυο φίλοι εταίροι που γειτνιάζουν και μέλη της ΕΕ, έχουν επεκτείνει και εντείνει τον διάλογο και της συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η άμυνα και η ασφάλεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.

Εκτός από αυτά, το επίπεδο των επαφών μεταξύ του κόσμου και η συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων βρίσκονται στην προμετωπίδα αυτής της σχέσης, ανέφερε.

Επιπρόσθετα και επειδή οι σχέσεις δεν είναι στατικές, είπε, οι πρόσφατες γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν φέρει στην επιφάνεια την ανάγκη για επέκταση της συνεργασίας μας.

Σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτό «πρέπει να συνεχίσουμε να ενώνουμε δυνάμεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων, όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή διαφοροποίηση και η πράσινη μετάβαση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση