ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ: Μήνυμα αποκλιμάκωσης της έντασης προς Άγκυρα

Αξιοποίηση των προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο την ενέργεια

Μήνυμα αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή μέσα από την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και συμμετοχή της Τουρκίας στην περιφερειακή συνεργασία που οικοδομείται από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη έστειλε στην Άγκυρα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμα ότι ο εμπνευστής της δημιουργίας ενός περιφερειακού πλέγματος συνεργασίας και ασφάλειας ήταν ο προκάτοχος του Ιωάννης Κασουλίδης στη λογική της αξιοποίησης των προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο την ενέργεια. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε το όραμα αυτό να οικοδομείται με προοπτική τη συγκρότηση περιβάλλοντος συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής μας, της Τουρκίας περιλαμβανομένης, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, θέλουμε όμως ασφάλεια και την Τουρκία μέρος της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο υπουργός σημείωσε ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι δύσκολη λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας η οποία ωστόσο μακροπρόθεσμα θα βλάψει την ίδια και μόνο η συνεργασία μπορεί να εξυπηρετήσει και τα δικά της συμφέροντα. Καταλήγοντας αναφέρθηκε στη σύσταση στη Λευκωσία Γραμματείας Περιφερειακής συνεργασίας στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι προαναφερθείσες χώρες και κάλεσε ξανά την Άγκυρα μέσα από την επίλυση του Κυπριακού να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο περιφερειακό οργανισμό ασφάλειας και συνεργασίας.

Στο πάνελ με τον ΥΠΕΞ ήταν ο αναπ. ΥΠΕΞ της Ελλάδας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο ΥΠΑΜ Νικόλας Παναγιωτόπουλος, ο τέως ΥΠΑΜ Ευάγγελος Αποστολίδης, ο τέως ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιτ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση