ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέσω Ε.Ε. τα επόμενα βήματα της Κύπρου για τις τουρκικές προκλήσεις

«Λήφθηκε η πολιτική απόφαση που χρειαζόταν ομοφωνία», τόνισε

Newsroom K

Για την λήψη μέτρων από την ΕΕ κατά της Τουρκίας έκανε αναφορά ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του το πρωί στο «Πρωινό Δρομολόγιο» σημείωσε πως «αρκετές φορές αναφέραμε ότι η αντίδρασή μας προς τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας θα είναι διπλωματική/πολιτική/νομική μέσω της ΕΕ με την οποία θεωρούμε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτό πράττουμε με ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή και ακριβώς χθες λήφθηκε η πολιτική απόφαση στο πλαίσιο των συμπερασμάτων διεύρυνσης, τα οποία θα επιβεβαιωθούν, και δεν θα αλλάξουν, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Λήφθηκε η πολιτική απόφαση που χρειαζόταν ομοφωνία», τόνισε εξηγώντας πως « έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και των 28 κρατών μελών ακριβώς λόγω των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, να υποβληθούν στα κράτη μέλη επιλογές για κατάλληλα μέτρα από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα υποβάλει επιλογές στα κράτη μέλη που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων».

«Ο Επίτροπος κ. Χαν έδωσε χθες και κάποια παραδείγματα: προ-ενταξιακά κονδύλια, διάλογος υψηλού επιπέδου, όλα αυτά που άπτονται των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακολούθως, η Υπηρεσία για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας ,επικεφαλής της οποίας είναι η κ. Μογκερίνι, θα υποβάλει επιλογές που άπτονται της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. Για παράδειγμα, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα ενάντια σ’ αυτούς που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες, όπως άτομα, εταιρίες κ.ά», σημείωσε.

Όπως εξήγησε «τέτοια μέτρα μπορεί να είναι πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στη ΕΕ όσων εμπλέκονται κ.ά.. Αυτές οι δύο Υπηρεσίες, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, θα υποβάλουν συγκεκριμένες εισηγήσεις στα κράτη-μέλη, τα οποία θα επιλέξουν ποιές από αυτές τις εισηγήσεις/επιλογές θα υιοθετηθούν. Το σημαντικό ήταν η λήψη της πολιτικής απόφασης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ’ρθει να επιβεβαιώσει τα συμπεράσματα της διεύρυνσης χωρίς συζήτηση. Παράλληλα, υπάρχει και σε ξεχωριστή ενότητα θέμα προς συζήτηση για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Άρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει και για κάποια άλλα θέματα ή ακόμη το ίδιο το λεκτικό που αποφασίστηκε χθες και αποτελεί μέρος των συμπερασμάτων της διεύρυνσης να τα υιοθετήσει και ως συμπεράσματα του ίδιου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ερωτηθείς εάν είναι θέμα χρόνου να καταγραφούν οι συγκεκριμένες επιλογές, σημείωσε πως «θα γίνουν αμέσως. Γι’ αυτό –αν δείτε στα συμπεράσματα- λέει «χωρίς καθυστέρηση». Στα συμπεράσματα η απόφαση λέει ότι θα έχει σοβαρές, άμεσες και αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε όλο το φάσμα των σχέσεων λόγω της σοβαρότητας των τουρκικών ενεργειών. Θα γίνει ένα κείμενο επιλογών που θα υποβληθεί στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλες για να υιοθετηθεί».

Σε ερώτηση εάν υπήρξαν κράτη που ήταν αρνητικά στην υιοθέτηση τέτοιων συμπερασμάτων. Σημείωσε πως «όχι. Δεν ήταν κανείς αρνητικός. Υπήρχε κάποιου είδους πιο συγκεκριμένη συζήτηση με μια μερίδα κρατών για το πώς θα διατυπωθούν τα συμπεράσματα. Εικοσιτρία κράτη μέλη υποστήριξαν την ανάγκη να σταλούν μηνύματα προς την Τουρκία. Υπήρξαν και αναφορές για τη σημασία της Τουρκίας –ειδικότερα στο μεταναστευτικό- αλλά δεν είπε κανείς ότι δεν πρέπει να υιοθετηθούν οι αποφάσεις. Επίσης, κάθε λίγες μέρες προκύπτουν και συζητήσεις σχετικά με τον εξωτερικό μας προσανατολισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση