ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΜ: Όραμα και στόχος η εισαγωγή ποδηλάτου στην καθημερινότητα

Η ποδηλασία προάγει την αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και τη βελτίωση της υγείας, ανέφερε ο κ. Καρούσος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο στόχος και το όραμα είναι η εισαγωγή του ποδηλάτου στην καθημερινότητα του πολίτη ως ασφαλούς και αξιόπιστου μέσου διακίνησης, αλλά και άθλησης ή ψυχαγωγίας, είπε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, για την παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης της Προώθησης Χρήσης του Ποδηλάτου.

Ο Υπουργός, ανέπτυξε τις βασικές πρόνοιες του «Σχεδίου Δράσης της Προώθησης Χρήσης του Ποδηλάτου» και ανέφερε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με ανακοίνωση που μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ότι «προσπάθεια του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είναι η εισαγωγή του ποδηλάτου στην καθημερινότητα του πολίτη ως ασφαλούς και αξιόπιστου μέσου διακίνησης αλλά και άθλησης ή ψυχαγωγίας». Επισήμανε, παράλληλα, ότι «η ποδηλασία προάγει την αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής και τη βελτίωση της υγείας, μειώνει τους αέριους ρύπους, μειώνει τον αστικό θόρυβο, εξοικονομεί ενέργεια και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου».

Αναφερόμενος στο «Σχέδιο Δράσης Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου για την περίοδο 2021-2023», ο κ. Καρούσος υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο δεν αποτελεί μια αποσπασματική ενέργεια, αλλά εντάσσεται στην ευρύτερη δέσμευση των κρατών μελών της ΕΕ, για απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές, όπως δηλώνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030, το οποίο προβλέπει κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Τόνισε ακόμα την ανάγκη λήψης δραστικών αποφάσεων που θα περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, και πρόσθεσε ότι «στα μέτρα και πολιτικές που συμπεριλήφθηκαν στο τελικό Εθνικό Σχέδιο Ενέργεια και Κλίμα που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Ιανουαρίου 2020, είναι και η «μετατόπιση οχηματικών διακινήσεων σε βιώσιμα μέσα μεταφοράς μέσω πολιτικών και μέτρων».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, είπε ο κ. Καρούσος, «μέσω του Κλάδου Βιώσιμης Κινητικότητας του Τμήματος Δημοσίων Έργων, εργάζεται επισταμένα για αναδιαμόρφωση των δημοσίων συγκοινωνιών. Σε μια χώρα όπως η Κύπρος, με τις μικρές αποστάσεις και το μεσογειακό κλίμα, το ποδήλατο μπορεί να καταστεί εναλλακτική επιλογή διακίνησης, πέραν από μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας».

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα € 4 εκατομμύρια και αφορά συνολικά 17 δράσεις, μεταξύ των οποίων είναι η επέκταση των ποδηλατικών υποδομών, ιδιαίτερα αυτών που οδηγούν σε όλες τις βαθμίδες των εκπαιδευτηρίων, αθλητικά, εμπορικά και διοικητικά κέντρα, η μείωση του ορίου ταχύτητας σε 30 χλμ./ώρα σε γειτονιές και στους ιστορικούς πυρήνες ή πυρήνες ειδικού χαρακτήρα, καθώς επίσης στα κέντρα των πόλεων προκειμένου να είναι ασφαλέστερη και φιλικότερη η χρήση του ποδήλατου στο οδόστρωμα, η παραχώρηση / ανάκτηση πλάτους οδοστρώματος από τις οχηματικές λωρίδες κυκλοφορίας για δημιουργία ποδηλατολωρίδων σε επιλεγμένες οδικές αρτηρίες και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και για ποδηλάτες όπως κατάλληλο σύστημα σήμανσης και ρύθμιση φαναριών για εξασφάλιση συνεχούς ροής, αλλά και η αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων για υπηρεσιακή χρήση στις κυβερνητικές υπηρεσίες, ενώ σε πρώτη φάση θα αγοραστούν 100 ποδήλατα.

Πέραν από τα πιο πάνω, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων υλοποιεί επιπρόσθετα έργα και δράσεις από κρατικούς πόρους και παράλληλα διεκδικεί και κονδύλια από την ΕΕ για την περαιτέρω υλοποίηση έργων, πρόσθεσε ο Υπουργός.

«Με τις πιο πάνω δράσεις το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εγκαινιάζει την προσπάθεια αλλαγής στην κουλτούρα μετακίνησης των πολιτών και ένταξης του ποδηλάτου στην καθημερινότητά τους», ανάφερε ο κ. Καρούσος.

Η Δήμαρχος Ποδηλάτου Λευκωσίας και Πρέσβειρα Οδικής Ασφάλειας Μαρίνα Κυριάκου στον σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί την προώθηση ήπιων μέσων μεταφοράς. Η χρήση του ποδηλάτου, όπως έχει ήδη αποδειχθεί σε πολλές πόλεις στον κόσμο, βοήθησε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, και τις βοήθησε να αποκτήσουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Γιώργος Γεωργίου, αφού ευχαρίστησε, εκ μέρους της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας τον Υπουργό Μεταφορών για την πρωτοβουλία που έλαβε για την προώθηση των πρωτοπόρων δράσεων που αφορούν στην ποδηλασία, ανέφερε ότι η Ομοσπονδία θα παράσχει την κάθε δυνατή βοήθεια για στήριξη του συγκεκριμένου οράματος.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, στην παρουσία της Δημάρχου Ποδηλάτου Λευκωσίας και Πρέσβειρας Οδικής Ασφάλειας Μαρίνας Κυριάκου και του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Γιώργου Γεωργίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση