ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:49
 

Υπουργικό: Ανέγερση κτηρίων για Υπουργεία

«Υποβάλαμε συγκεκριμένη πρόταση στηριζόμενοι στις πρόνοιες της νομοθεσίας και του τοπικού σχεδίου για την ανέγερση τριών κτηριακών συγκροτημάτων», δήλωσε ο ΥΠΕΣ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πρόταση για ανέγερση νέων κτηρίων που θα στεγάζουν δύο Υπουργεία στο κέντρο της Λευκωσίας, και συγκεκριμένα στο χώρο απέναντι από το Υπουργείο Εσωτερικών, κατέθεσε την Τετάρτη ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το σώμα αποφάσισε επίσης την επέκταση της διάρκειας του διατάγματος για την εφαρμογή των πολεοδομικών κινήτρων για τη νομιμοποίηση μικρών αυθαίρετων κατασκευών ή και νέων κατασκευών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Νουρής, αφού είπε ότι το συγκεκριμένο διάταγμα έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019, σημείωσε πως έγινε μια αξιολόγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, είχαν υποβληθεί 2174 αιτήσεις, εγκρίθηκαν 1454 αιτήσεις, κάτι που κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικό για την άρση προβλημάτων που υπήρξαν στο παρελθόν.

«Ως εκ τούτου, με εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει το διάταγμα, με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2021 και όχι τυχαία, διότι είναι ημερομηνία που αναμένουμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και δημοσιευθεί τα τοπικά σχέδια και κρίναμε ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω επέκταση του διατάγματος», είπε.

Ανέγερση κτηρίων για Υπουργεία

Ο κ. Νουρής ανέφερε στη συνέχεια πως το Υπουργικό Συμβούλιο πήρε σήμερα μια άλλη εξαιρετικά σημαντική απόφαση μετά από εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη μεταστέγαση συγκεκριμένων Υπηρεσιών του Υπουργείου, με πρώτο το Τμήμα Αρχείου και Μετανάστευσης. Με αυτό τον τρόπο, εξήγησε, θα ελευθερώσουμε τον χώρο του παλιού Νοσοκομείου Λευκωσίας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε απρόσκοπτα με την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η πρόταση επεκτείνεται και στην ανέγερση κτηρίων για Υπουργεία. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Νουρής, μπροστά από το κτήριο που σήμερα στεγάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει ένας μεγάλος χώρος που έχει ήδη παραχωρηθεί στο Υπουργείου, 6500 τετραγωνικών μέτρων. «Υποβάλαμε συγκεκριμένη πρόταση στηριζόμενοι στις πρόνοιες της νομοθεσίας και του τοπικού σχεδίου για την ανέγερση τριών κτηριακών συγκροτημάτων, όπου θα στεγαστούν πέραν από το Υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον άλλα δύο Υπουργεία», είπε.

Ο κ. Νουρής σημείωσε πως με αυτή την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε ιστορική, δημιουργείται ένας άξονας δραστηριότητας στην πρωτεύουσα, ξεκινώντας από το Προεδρικό Μέγαρο και απέναντι το Υπουργείο Εξωτερικών, προχωρώντας προς τη λεωφόρο Σεβέρη, όπου στα βόρεια στεγάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών και στο μέλλον δύο άλλα Υπουργεία, λίγο πιο μετά το Υπουργείο Οικονομικών, η Ελεγκτική Υπηρεσία, το νέο κτήριο της Βουλής. Με αυτό το τρόπο, τόνισε, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αυτό που ο νομοθέτης ορίζει στο τοπικό σχέδιο: το κέντρο Υπηρεσιών της πόλης στον συγκεκριμένο άξονα.

«Θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική απόφαση, θα προχωρήσουμε σύμφωνα με την εντολή του Υπουργικού Συμβουλίου με τις διαδικασίες προκήρυξης ενός διαγωνισμού και ό,τι χρειάζεται να γίνει ώστε να καταστεί υλοποιήσιμη το συντομότερο δυνατόν η συγκεκριμένη απόφαση. Ο συνολικός χώρος στέγασης ανέρχεται σε 30 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των χώρων στάθμευσης και ενδεχόμενο πρόβλημα με το κυκλοφοριακό, ο κ. Νουρής είπε πως το συγκεκριμένο κτηριακό συγκρότημα θα πλαισιώνεται από δύο μεγάλους υπόγειους χώρους στάθμευσης χωρητικότητας 450 θέσεων.

«Πέραν τούτου είναι αυτή η συνάθροιση Υπηρεσιών σε ένα συγκεκριμένο χώρο που θεωρούμε ότι βελτιώνει το κυκλοφοριακό, διότι μειώνει τις μετακινήσεις των ενδιαφερομένων στις διάφορες Υπηρεσίες του κράτους. Σήμερα», συνέχισε, «υπάρχει ένας τέτοιος κατακερματισμός των διαφόρων Υπουργείων και Υπηρεσιών όπου ο κάθε πολίτης και μάλιστα ελλείψει καλών δημοσίων συγκοινωνιών υποχρεώνεται να διακινείται στην πόλη από την ανατολή στη δύση και από τον βορρά στον νότο για να εξυπηρετηθεί κάτι το οποίο θεωρούμε ότι με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση θα απαμβλύνει το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Εικονικοί γάμοι

Σε άλλο θέμα και ερωτηθείς για το ζήτημα των εικονικών γάμων στην Κύπρο, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έχουμε ήδη τροχοδρομήσει τις διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος αυτού. Έχω ήδη ενημερώσει την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών την περασμένη Δευτέρα για την πρόθεση μιας ολιστικής αντιμετώπισης του μεταναστατευτικού προβλήματος και του προβλήματος των εικονικών γάμων».

Η στόχευση του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως είπε, είναι πολύ συγκεκριμένη, έχει να κάνει πάνω από όλα με τις τροποποιήσεις των απαραίτητων δύο νομοθεσιών, ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε εκείνους τους φραγμούς και τις ασφαλιστικές δικλείδες για να τερματιστεί αυτό το φαινόμενο.

«Λυπάμαι να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει θέμα εικονικών γάμων στην Κύπρο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το πατάξουμε», είπε και ανέφερε πως η τροποποίηση των νομοθεσιών έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί και πως αναμένεται ότι την ερχόμενη βδομάδα θα τις προωθήσει με συγκεκριμένη διαδικασία στη Βουλή.

Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που θα ληφθούν, ο κ. Νουρής είπε ότι θα είναι μέτρα άσκησης ελέγχου και εφαρμογής στα σημεία και στους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις.

Σήμερα είναι οι τοπικές Αρχές, οι δήμοι που έχουν τη δικαιοδοσία να τελούν πολιτικούς γάμους, είπε, επισημαίνοντας πως πρέπει τα πιστοποιητικά των αιτητών που υποβάλλονται στις αρμόδιες Αρχές στις οποίες αιτούνται τη διενέργεια ενός πολιτικού γάμου, πρώτον, να ελέγχονται ότι είναι νόμιμα, δεύτερο, να ελέγχεται η γνησιότητα και τρίτο, να ελέγχεται στην ολότητα του εάν αυτή η πράξη πολιτικού γάμου είναι καθόλα νομότυπη και όχι απλά γιατί κάποιος περιστασιακά επιλέγει να τελέσει ένα πολιτικό γάμου, για να μπορέσει να εξασφαλίσει άδεια παραμονής στη χώρα μας.

«Θεωρώ ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει με ταχύτητα μια τροποποίηση στις συγκεκριμένες νομοθεσίες τόσο στον περί γάμου νόμο όσο και στον περί συμβίωσης νόμο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που θέλουμε, δηλαδή να περιορίσουμε τον αριθμό των εικονικών γάμων», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:04

#PoliticsBlog Το restart του Νίκαρου και ο ηγέτης της κρίσης 

«ναι αλλά... το δικηγορικο πάντα είναι προτεραιότητα.... και εγώ τα πηρα στο κρανίο όταν έγινε το κούρεμα ...»
κρανίο  |  14:03

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Αγαπητέ levant, ανεξαρτήτως του αν έχεις δίκιο ή όχι, προτιμότερο να βάλεις την γλώσσα-δηλητήριο στην ...»
Ad Veritatum  |  10:23

Την Πέμπτη νέο πακέτο βοηθείας 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

«Ο διεφθαρμένος, διαπλεκόμενος υπηρέτης της ολιγαρχίας, αντί να επιβάλει έγκαιρα προληπτικά μέτρα δηλ. ...»
levant  |  18:41

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X