ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπουργικό: Ενίσχυση 2,8 εκ. ευρώ για άμεση ανακούφιση αγροτών από πυρκαγιές

Η προκαταβολή είναι στο 30% των επιλέξιμων δαπανών, είπε η Υπουργός Γεωργίας

ΚΥΠΕ

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη, κατόπιν πρότασης της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, παραχώρηση ενισχύσεων ύψους 2,8 εκ. ευρώ για την άμεση ανακούφιση των αγροτών, που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στις 31/05/2024 στον Δήμο Ύψωνα της Επαρχίας Λεμεσού, στις 11/06/2024 σε περιοχές της Επαρχίας Πάφου και στις 15/06/2024 στον Φαρμακά της Επαρχίας Λευκωσίας.

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ότι σκοπός της άμεσης παροχής αποζημιώσεων είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των γεωργών και των κτηνοτρόφων που έχουν απωλέσει ολοσχερώς ή μερικώς τη γεωργική παραγωγή, τα μέσα παραγωγής και τις υποδομές τους.

Πρόσθεσε ότι ως άμεση βοήθεια για συνέχιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας των πληγέντων, έχει αποφασιστεί η άμεση καταβολή μίας αρχικής προκαταβολικής οικονομικής ενίσχυσης της συνολικής επιλέξιμης ζημιάς ανά δικαιούχο.

"Είναι ανάλογα με τις ζημιές που έχει κάθε δικαιούχος. Η προκαταβολή είναι στο 30% των επιλέξιμων δαπανών", είπε η Υπουργός.

Εξάλλου, το Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι για δηλώσεις ζημιάς ή για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στα κατά τόπους επαρχιακά γεωργικά γραφεία: Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Πάφου, τηλ. 26804594, 26804569, 26321531, Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λεμεσού, τηλ. 25803912 και Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Πιτσιλιάς , τηλ. 25874031.

Κατά χάρη οικονομική βοήθεια σε πυρόπληκτους Πάφου-Λευκωσίας λέει ο ΥΠΕΣ

Την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατά χάρη οικονομική βοήθεια στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Πάφο και τη Λευκωσία, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 26η Ιουνίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Ιωάννου είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ζημιές σε 23 κατοικίες σε ό,τι αφορά την Πάφο, από τις οποίες 3 ενοικιαζόμενες και μία ημιτελής, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, μια επιχείρηση αγοραπωλησίας αυτοκινήτων, δύο γεωργικές αποθήκες και μια εκκλησία, με την προκαταρκτική εκτίμηση των ζημιών να ξεκινά από τις περίπου 700 χιλ. ευρώ.

Σχετικά με τη φωτιά στον Φαρμακά, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί ζημιές σε τέσσερα υποστατικά και ένα όχημα, προσθέτοντας ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η προκαταρκτική εκτίμηση των ζημιών, με την αποζημίωση να γίνεται στη βάση και προηγούμενων αποφάσεων (π.χ. οι πρώτες 10 χιλ. αποζημιώνονται στο 100% και μετά αναλογικά κ.ο.κ.).

Λαμβάνοντας υπόψη την κυβερνητική πολιτική για στήριξη της υπαίθρου και τη διαπίστωση πως αριθμός υποστατικών δεν διαθέτει τις απαραίτητες άδειες, και με γνώμονα τη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία, εγκρίθηκε εισήγηση όπως παραχωρηθεί το δικαίωμα σε χρήστες μη αδειοδοτημένων υποστατικών να υποβάλουν αίτηση στο ΣΥΜΕΠΑ για να μελετηθεί το ενδεχόμενο κατ’ εξαίρεση αδειοδότησης για να μπορούν να διεκδικήσουν την κατά χάρη οικονομική βοήθεια, ανέφερε εν συνεχεία ο Υπουργός, συμπληρώνοντας ότι σε περίπτωση που ο αιτητής αποτύχει να εξασφαλίσει άδεια από το ΣΥΜΕΠΑ, αλλά αδειοδοτηθεί για ανέγερση υποστατικών σε άλλο τεμάχιο, τότε δικαιούται να λάβει αποζημίωση μέχρι και το υπόλοιπο 70% της σχετικής εγκριθείσας βοήθειας.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, το ΥΣ αξιολόγησε σήμερα και τα ειδικά στεγαστικά κίνητρα για παραγωγή προσιτής κατοικίας για πώληση/ενοικίαση με πολεοδομικά κίνητρα και το λεγόμενο «Build to rent».

Όπως ανέφερε, αξιολογώντας τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από κατασκευαστές και εργολάβους και με δεδομένη την πρόθεση βελτίωσης των εν λόγω σχεδίων και λαμβάνοντας υπόψη διάφορες εισηγήσεις που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα, αποφασίστηκε νέα τροποποίηση των κριτηρίων για περαιτέρω προσέλκυση του ενδιαφέροντος του ιδιωτικού τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για παραγωγή προσιτής στέγης, είτε άμεσα μέσω ανέγερσης και πώλησης είτε μέσω ενοικίασης προσιτών στεγαστικών μονάδων.

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ότι έχει μειωθεί η προϋπόθεση για το καθαρό εμβαδόν από 4.000 σε 2.000 τ.μ. στη μία κατηγορία, έχουν ενταχθεί επιπλέον κατηγορίες και οικιστικές ζώνες, στη δεύτερη κατηγορία το κριτήριο από 1.000 τ.μ. έχει μειωθεί στα 800, τροποποιείται το ποσοστό ανάμιξης των τύπων οικιστικών μονάδων, όπως και η αναλογία του δομήσιμου εμβαδού από 25% σε 20%, και δίνεται η δυνατότητα κατά την κρίση της πολεοδομικής αρχής να επιτρέψει την εξαγορά χώρων στάθμευσης για επισκέπτες υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται τουλάχιστον ένας λειτουργικός χώρος στάθμευσης για κάθε κατοικία.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στην πολεοδομική αρχή να επιτρέψει κατά την κρίση της ελαφρές αποκλίσεις από το αναμενόμενο δομήσιμο εμβαδό και καθορίζεται ως αρμόδια πολεοδομική αρχή για εξέταση αυτών των κινήτρων ο Διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Ερωτηθείς πότε θα εξεταστούν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις και πότε θα αρχίσει η καταβολή τους, ο κ. Ιωάννου είπε ότι υπάρχουν ήδη αιτήσεις που εξετάζονται και ότι έχει οριστεί τριμελής επιτροπή, όπως και επιτροπή ενστάσεων, με καταληκτική ημερομηνία τις 26 Ιουνίου, προσθέτοντας ότι μόλις υπάρχουν αποφάσεις μετά την εξέταση των αιτήσεων η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Εξάλλου, σε ερώτηση αν θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο επί της τοποθέτησης των ΗΕ που ουσιαστικά διαψεύδουν δήλωσή του ότι τα ΗΕ έστησαν σκηνές και ήταν έτοιμα να υποδεχθούν τους μετανάστες στη νεκρή ζώνη, ο ΥΠΕΣ απάντησε «όχι δεν θέλω να κάνω σχόλιο. Οι δηλώσεις μου είναι εκεί, είναι δεδομένες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση