ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καλοκαίρι του 2021 ανοίγει το Μουσείο της Λάρνακας

Ο προϋπολογισμός του νέου Aρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκωσία φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείο Λάρνακας έθιξε σε ανακοίνωσή του ο οικείος Δήμος, τονίζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην ανακοίνωσή του ο Δήμος λέει πώς οι εργασίες θα είχαν διάρκεια 6 μηνών (οι εργασίες ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου 2017) και θα ολοκληρώνονταν τον Νοέμβριο 2017, ενώ μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί. «Είναι πραγματικά άξιο απορίας γιατί το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου δεν προέβη σε έγκαιρο προγραμματισμό με τη διενέργεια των χρονοβόρων διαδικασιών όπως τα έγγραφα των διαγωνισμών και ο συντονισμός των Τμημάτων, προτού χρειαστεί να κλείσει το Μουσείο για τις εργασίες ανακαίνισης» και καλούν τον υπουργό Μεταφορών, με την προσωπική και καταλυτική του εποπτεία, να παρέμβει για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και εργασιών τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης όσο και στο Μεσαιωνικό Κάστρο. Σχεδόν αμέσως το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, απάντησε με δική του ανακοίνωση, στην οποία εξηγούνται οι λόγοι καθυστέρησης της παράδοσης του έργου. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα προχωρούσε σε μερική αναβάθμιση της δυτικής πτέρυγας του Μουσείου, η οποία θα διαρκούσε μερικούς μήνες, ωστόσο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της μερικής αναβάθμισης, διαφάνηκαν επιπρόσθετες ανάγκες και ως εκ τούτου έπρεπε να πραγματοποιηθούν περαιτέρω εργασίες όπως η αντικατάσταση της στέγης και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου.

«Έπρεπε να είχε προηγηθεί μια σωστή μελέτη για τις ανάγκες του Μουσείου», είπε στην «Κ» ο υπ. Μεταφορών, σχετικά με την καθυστέρηση στην παράδοση του έργου.

Ο Γιάννης Καρούσος, μιλώντας στην «Κ» σχετικά με τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας, δήλωσε ότι παραδέχεται την καθυστέρηση, τονίζοντας και πάλι τους λόγους που το έργο δεν έχει παραδοθεί: «Πριν από τριάμισι χρόνια ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης για μία μικρή αίθουσα, στην πορεία προέκυψαν σημαντικά προβλήματα, τα οποία έπρεπε οπωσδήποτε να αντιμετωπιστούν. Έτσι αποφασίστηκε από τις υπηρεσίες να επιλυθούν όλα τα προκύψαντα προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος, λοιπόν, που καθυστερεί η παράδοση του Μουσείου, χωρίς να αποτελεί αυτό δικαιολογία» προσθέτοντας, «έπρεπε να είχε προηγηθεί μια σωστή μελέτη για τις ανάγκες του Μουσείου». Μάλιστα, ο κ. Καρούσος σημείωσε ότι απ’ όταν ανέλαβε υπουργός οι εργασίες του Μουσείου της Λάρνακας επιβλέπονται απευθείας από συνεργάτες του Γραφείου του, σε εβδομαδιαία βάση ώστε να βεβαιωθούν ότι τα έργα προχωρούν. «Οι Λαρνακείς θα είναι υπερήφανοι για το Μουσείο τους, και όταν θα ανοίξει θα πρέπει η δημοτική αρχή, η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης να θέσουν το Μουσείο στις προτεραιότητές τους. Θα πρέπει να είναι στην καθημερινότητά τους», λέγοντας ότι και ο ίδιος ως δήμαρχος Αγίας Νάπας σε κάθε ευκαιρία ξεναγούσε ο ίδιος ξένες αντιπροσωπείες στο Μουσείο της πόλης του, είχε στην έγνοια του το Μουσείο, με αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητάς του. «Ας το ολοκληρώσουμε σωστά, εκμεταλλευόμενοι την περίοδο που είναι ούτως ή άλλως κλειστό, ώστε να μη χρειαστεί τα επόμενα χρόνια να κάνουμε άλλα έργα». Επίσης, στο νέο μουσείο έχουν ληφθεί πρόνοιες για την έκθεση των ευρημάτων από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Λάρνακα, τα οποία έπρεπε όπως είπε ο κ. Καρούσος να μπορούν να εκτεθούν στο μουσείο, «αυτό συνεπαγόταν περαιτέρω αλλαγές στα αρχικά σχέδια και φυσικά κάποια καθυστέρηση. Αφού το Μουσείο, λόγω κορωνοϊού είναι κλειστό θελήσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την περίοδο ώστε να παραδοθεί ένα πλήρως ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο μουσείο στην πόλη της Λάρνακας».

Στόχος του Υπουργείο είναι να παραδοθεί το Μουσείο το καλοκαίρι του 2021, προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες και σίγουρα περισσότερους από 3.500 επισκέπτες που δεχόταν πριν κλείσει (σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και οι μαθητές). Ο υπουργός σημείωσε ότι τα έργα αναβάθμισης που γίνονται θα συνδυαστούν και με το μέτρο της ελεύθερης εισόδου που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο τους προηγούμενους μήνες, αλλά και τη λειτουργία του και τα Σαββατοκύριακα. «Πλέον θα είναι στα χέρια των τοπικών αρχών να στηρίξουν τα μουσεία», και όπως τόνισε ο κ. υπουργός: «Ο στόχος είναι όταν ανοίξουν τα μουσεία σε μία κανονική τουριστική περίοδο να μην έχουμε 3.500 χιλιάδες επισκέπτες στη Λάρνακα και 5.000 σε εκείνο της Πάφου. Θέλω να δω περισσότερους από 30.000 επισκέπτες τουλάχιστον σε αυτά τα δύο νέα μουσεία «αλλά ζητάω και τη βοήθεια των τοπικών αρχών, των Εταιρειών Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής. Πρέπει να εντάξουν τα μουσεία στην καθημερινότητά τους, να τα βάλουν στην κουλτούρα της πόλης τους, μαζί φυσικά με τη δική μας βοήθεια».

Άλλα έργα

Το Υπουργείο Μεταφορών, όπως είπε ο κ. Καρούσος, ετοιμάζεται για την ενεργοποίηση του μέτρου της δωρεάν εισόδου, για τη λειτουργία των μουσείων το Σαββατοκύριακο. Ετοιμάζεται, επίσης, η πρόταση για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στη Λάρνακα (της περιοχής όπου βρέθηκε το ψηφιδωτό με το Μουσείο). Σύντομα αναμένεται και η νέα ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την καλύτερη προβολή των Μουσείων.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου

Οι εργασίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου έχουν ολοκληρωθεί από τον Οκτώβριο και μετά την άρση των μέτρων εναντίον της πανδημίας το Μουσείο θα αρχίσει να δέχεται επισκέπτες, «το έργο της αναβάθμισης του μουσείου είναι εντυπωσιακό και νομίζω ότι πραγματικά θα αλλάξει την πόλη», είπε στην «Κ» ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, και κάλεσε την τοπική κοινωνία και τις αρχές και υπηρεσίες του Δήμου να το βάλουν στην καθημερινότητά τους.

Νέο Μουσείο Λευκωσίας

Ερωτώμενος σχετικά με την εξέλιξη των έργων για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας ο κ. Καρούσος είπε ότι αυτές τις ημέρες αναμένεται η μελέτη από την αρχιτέκτονα προς έγκριση, «έχει σταλεί ένα προκαταρκτικό σχέδιο για ανταλλαγή απόψεων. «Όταν θα σταλεί η τελική μελέτη και λάβει την έγκριση το έργο από το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα είναι έτοιμο να βγει σε προσφορά. Είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στην πανδημία», είπε στην «Κ» ο κ. υπουργός. Για τη μετακίνηση των Ιατρικών Υπηρεσιών έχει παρθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο και αναμένεται πια από το υπουργείο Οικονομικών να ολοκληρώσει τις διαδικασίες και ουσιαστικά όπως τόνισε στην «Κ» ο κ. Καρούσος «είναι η μοναδική εκκρεμότητα, η οποία πρόκειται λυθεί σύντομα». «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας είναι το μεγαλύτερο έργο που έχουμε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου μας, που φτάνει τα 110 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένης και της μελέτης. Η μελέτη και η προκήρυξη ωριμάζουν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα».

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση