ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

100.000 για το «Quartier Reserve» του Πολ Γεωργίου

Με την πώληση του «Quartier Reserve» η χρονιά έκλεισε με τον πιο αισιόδοξο τρόπο για την κυπριακή δημοπρατική αγορά έργων τέχνης

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ποσό πέραν των 100.000 ευρώ απέφερε στη Cypria η πώληση του Quartier Reserve του Πολ Γεωργίου, ο οποίος πωλήθηκε στη διάρκεια της εσπερινής δημοπρασίας του Οίκου, στις 14 Δεκεμβρίου 2022, υπερδιπλασιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ καταβολής υψηλότερου χρηματικού ποσού για έργο του καλλιτέχνη, το οποίο επίσης κατείχε η Cypria.

Με την πώληση του «Quartier Reserve» η χρονιά έκλεισε με τον πιο αισιόδοξο τρόπο για την κυπριακή δημοπρατική αγορά έργων τέχνης. Παράλληλα, το γεγονός ότι το έργο αγοράστηκε από ξένο επενδυτή αποδεικνύει την όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση έργων κυπριακής ζωγραφικής στις ξένες δημοπρατικές αγορές έργων τέχνης. Όπως ανέφερε στα μέσα η κα Ρίτσα Κυριάκου, σύμβουλος Τέχνης και διευθύνουσα σύμβουλος της Cypria Fine Art Auctions η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε την αγορά τέχνης παγκοσμίως στο να εκμεταλλευτεί διεθνείς πλατφόρμες πώλησης έργων τέχνης όπως η invaluable.com και η Drouot.com: «Αυτό είχε ως συνέπεια, μικρές δημοπρατικές αγορές όπως αυτή της Κύπρου θεωρητικά να αποκτήσουν exposure στη διαδικτυακή δημοπρατική αγορά έργων τέχνης. Η Cypria, λόγω και της διεθνούς εμπειρίας της, εκμεταλλεύτηκε αυτή τη μοναδική ευκαιρία να διαθέσει στο εξωτερικό εμβληματικά έργα κυπριακής και ελλαδικής ζωγραφικής, όπως ο Quartier Reserve του Πολ Γεωργίου».

Στα highlights της Εσπερινής Δημοπρασίας το Abstract Composition V του Χριστόφορου Σάββα, με τον γοητευτικό διάλογο ανάμεσα σε λαϊκά μοτίβα της κυπριακής τέχνης και τις ιδέες της αφηρημένης ζωγραφικής, απέφερε στη Cypria περίπου 19.000 ευρώ. Το «Champ D’Avoine» (Manner of Monet) ένα ιστορικό έργο της «Σχολής Μονέ» από έναν άγνωστο καλλιτέχνη με βαθιά γνώση του έργου του σπουδαίου ιμπρεσσιονιστή απέφερε στον οίκο το ποσό των 12.000 ευρώ. Το «Champ D’Avoine» (Manner of Monet) ανήκε στην συλλογή της Πριγκήπισσας Zena Gunther de Tyras. Εβδομήντα lots πωλήθηκαν στη δημοπρασία της Cypria, ανάμεσα στα οποία τα έργα των Σπύρου Βασιλείου «Καΐκι και Ιστιοφόρα» (πωλήθηκε για 10.661 ευρώ) και «Καΐκι και Λουλούδια» πωλήθηκε για € 5.268), «Γυναίκα και Καθρέφτης του Δημήτρη Μυταρά (πωλήθηκε για € 6.271), «Ενετικά Τείχη της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου» του Σολωμού Φραγκουλίδη (πωλήθηκε για € 7.525), και «Καβαλλάρισα» του Ξάνθου Χατζησωτηρίου (πωλήθηκε για € 5.268). Πωλήθηκαν επίσης δύο γλυπτά του Πάμπου Μίχλη και μια μικρή συλλογή κεραμικών της Νίνας Ιακώβου (1933) τα οποία παραπέμπουν σε αρχαία κυπριακά ειδώλια.

Το έργο Τέχνης

Ο Πολ Γεωργίου ζωγράφισε τον «Quartier Reserve» το 1953. Το έργο απεικονίζει μια σκηνή από την καθημερινότητα εντός της περιτειχισμένης παλιάς πόλης της Αμμοχώστου. Η εξαιρετική διατήρηση της ζωηρότητας των χρωμάτων δίνει την εντύπωση ότι το έργο ζωγραφίστηκε μόλις πρόσφατα. Η τουρκική ημισέληνος που αιωρείται στο κέντρο του πίνακα καθόρισε τη σημαντικότητα του έργου, καθώς η απεικόνισή της είναι σπάνια ανάμεσα στα σωζόμενα έργα του καλλιτέχνη.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση