ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

18ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου στην Ύπαιθρο

Φέτος θα συμμετέχει η διακεκριμένη καλλιτέχνις Liu Yi από την Κίνα, η οποία εκπροσωπείται από τη φημισμένη ShanghART Gallery

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Με καινούργιες ταινίες, με διακεκριμένους διεθνείς καλεσμένους και για πρώτη χρονιά με πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών (residency), πραγματοποιείται και φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου «Όψεις του Κόσμου» από τις 24 μέχρι τις 27 Ιουλίου, με την έναρξη να γίνεται στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, στα Πλατανίστεια και τις προβολές στον Νεοφυτίδειο Θερινό Κινηματογράφο στη Σαλαμιού της Πάφου. Το Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου στην Ύπαιθρο, «Όψεις του Κόσμου» διοργανώνουν το Φεστιβάλ Όψεις του Κόσμου, το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή και το Συμβούλιο Νεολαίας Σαλαμιού.

Για 18η συνεχόμενη χρονιά φέρνει το παγκόσμιο σινεμά animation στην κυπριακή ύπαιθρο. Αυτός ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Φεστιβάλ, το έχει κάνει να ξεχωρίσει στην παγκόσμια κοινότητα του σινεμά animation και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικών καλλιτεχνών οι οποίοι συμμετέχουν κάθε χρόνο στη διοργάνωση. Την τελευταία δεκαετία, κορυφαίες προσωπικότητες του σινεμά animation, έχουν περάσει από το Φεστιβάλ μας, συμμετέχοντας σε αφιερώματα, προβολές και εκθέσεις, αφήνοντας το στίγμα τους στην τοπική δημιουργική κοινότητα.

Φέτος, στο φεστιβάλ θα συμμετέχει η διακεκριμένη καλλιτέχνις Liu Yi από την Κίνα, η οποία εκπροσωπείται από τη φημισμένη ShanghART Gallery για να δημιουργήσει ένα έργο εμπνευσμένη από την Κύπρο, τον κόσμο της, την ύπαιθρο, αλλά και την πολιτική της κατάσταση. Το έργο θα εκτεθεί στη διάρκεια της διοργάνωσης 25-27 Ιουλίου στη Σαλαμιού.

Φέτος για πρώτη χρονιά το φεστιβάλ εγκαινιάζει πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών (Residency) με γενικό τίτλο «Animation και Σύγχρονη Τέχνη». Πέρα από τις ταινίες, το Φεστιβάλ προσφέρει στο κοινό ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων με αφιερώματα σε καλλιτέχνες, εργαστήρια, εκθέσεις, προβολές και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στόχος του είναι κάθε φορά να εμπλουτίζει και να διευρύνει τις εμπειρίες του κοινού, ανοίγοντας παράλληλα νέους ορίζοντες για τους ντόπιους δημιουργούς.

Το πρόγραμμα

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια την Τετάρτη 24 Ιουλίου στην παρουσία κορυφαίων καλλιτεχνών του animation από διάφορες χώρες. H έναρξη θα περιλαμβάνει προβολή σε εκθεσιακό χώρο του Μουσείου έργων των φιλοξενουμένων καλλιτεχνών του Φεστιβάλ, Liu Yi από τη Κίνα και Pierre Hebert από τον Καναδά, έκθεση εικονογράφησης της Annalisa Sallis από τη Σαρδηνία και «κυπριακή» αφήγηση από τον Donald Smith. διευθυντή του Edinburgh Storytelling Center στη Σκωτία και εκτελεστικό διευθυντή της «Traditional Arts and Culture Scotland». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Λαογραφικό Όμιλο της Λεμεσού.

Τις επόμενες μέρες (25-27 Ιουλίου) θα ξεκινήσουν οι προβολές των ταινιών από Κύπριους δημιουργούς που συμμετέχουν στο Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, καθώς και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα. Η εγκαθίδρυση στο Φεστιβάλ Διεθνούς και Κυπριακού διαγωνιστικού, με την παρουσία διεθνούς κριτικής επιτροπής, συμβάλλει στη βασική επιδίωξη του φεστιβάλ που είναι η ενίσχυση της παγκόσμιας παρουσίας του και η καλλιέργεια ενδιαφέροντος για δημιουργία κυπριακών παραγωγών. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα θα προβληθούν κορυφαίες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά animation απ’ όλο τον κόσμο που συμμετέχουν.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί και δύο ειδικά αφιερώματα στους δημιουργούς Max Anderson και Pierre Hebert. Ο Σουηδός comic book artist και σκηνοθέτης Max Andersson είναι ο φετινός καλλιτέχνης της αφίσας του Φεστιβάλ και θα γίνει παρουσίαση έκθεσης σχεδίων και ταινιών του. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 25 - 27 Ιουλίου. Το αφιέρωμα για τον Καναδό δημιουργό του National Film Board of Canada Pierre Hebert θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου στον θερινό κινηματογράφο της Σαλαμιού, περιλαμβάνει ένα live performance με δύο 16ml Film projectors με τον ίδιο τον καλλιτέχνη και τον συνεργάτη του Sound Designer Andrea Martigniogni από την Ιταλία. Οι δυο τους θα προβάλουν ζωντανά στη μεγάλη οθόνη του σινεμά φιλμ που θα αναπαράγουν ήχους και εικόνες με ζωγραφική και χαρακτική απευθείας στο φιλμ.

Συμμετοχή μαθητών

Το φεστιβάλ φέτος θα φιλοξενήσει ομάδες μαθητών που έλαβαν μέρος στην εκπαιδευτική δράση του Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2019 με θέμα «Το κλίμα εκπέμπει SOS». Στη δράση συμμετείχαν ομάδες μαθητών και καθηγητών από 13 Γυμνάσια. Στην τελετή λήξης θα προβληθούν οι ταινίες καθώς και βίντεο για την εκπαιδευτική δράση του φεστιβάλ στα σχολεία.
Συνεργαζόμενοι φορείς: Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διευθύνσεις Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Κύπρου «Όψεις του Κόσμου», Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Ινστιτούτο Κύπρου.

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στην ιστοσελίδα www.animafest.com.cy και στη σελίδα του Facebook Animafest Cyprus.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση