ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΘΟΚ-ΚΘΒΕ

Κοινές δράσεις, εξαγωγή παραστάσεων και άλλα ενδιαφέροντα προβλέπει η συμφωνία

Newsroom K

Υπέγραφη σήμερα, 29 Ιανουαρίου, σε μία λιτή εκδήλωση το πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο Κρατικών Θεάτρων, Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Οι συνέργιες αυτές έχουν στόχο την ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης, αλλά και της εν γένει καλλιτεχνικής συνεργασίας.

Στην απλή τελετή στο Θέατρο του ΘΟΚ βρέθηκαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, καθώς και οι κ.κ. Γιάννης Αναστασάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και Γιάννης Τουμαζής, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.

Η συμφωνία, εκφράζει την κοινή βούληση των δύο Κρατικών Θεάτρων για συνεργασία και ανταλλαγή με βάση τέσσερις άξονες, της μελέτης, έρευνας, και ερμηνείας του Αρχαίου Δράματος, της ανάπτυξης και ενίσχυσης της νεοελληνικής δραματουργίας, το κλασικό και σύγχρονο παγκόσμιο ρεπερτόριο και την έρευνα και τον πειραματισμό στα νέα θεατρικά ρεύματα.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας θα περιλαμβάνει ανταλλαγές παραστάσεων, συμπαραγωγές, αμοιβαίες μετακλήσεις καλλιτεχνών, θεωρητικών του Θεάτρου, τεχνικών και γενικά ατόμων διαφόρων θεατρικών ειδικοτήτων, εκπαιδευτικά προγράμματα, διδασκαλίες, σεμινάρια, διαλέξεις και γενικά κάθε μορφής συνεργασίας σε θέματα θεατρικής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, οργάνωσης, λειτουργίας, θεατρικής τεχνολογίας, καλλιτεχνικών επιλογών.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ κ. Γιάννης Τουμαζής τόνισε ότι η Συμφωνία αυτή «αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της τεράστιας επιτυχίας που σημείωσε η συνεργασία μας στο παρελθόν με την ανταλλαγή σπουδαίων παραγωγών όπως  οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, «Οι έρωτες της Κας Μαγκουάιρ» του Μπράιαν Φρίελ και  η παραγωγή του ΘΟΚ «Ινκόγκνιτο» που ταξίδεψε και αυτή στη Θεσσαλονίκη το 2009».

Οι πρώτοι καρποί από αυτή τη συνεργασία των δύο θεατρικών οργανισμών έχουν ήδη προκύψει,  μια η  παραγωγή του ΚΘΒΕ «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στις 28 Ιανουαρίου, με μία παράσταση και σήμερα στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ. Προς επίρρωση της συνεργασίας ο ΘΟΚ θα μεταφέρει την προσεχή άνοιξη, στη Θεσσαλονίκη, την παράσταση «Το παλάτι του τέλους» της Judith Thompson σε σκηνοθεσία Στέλας Φυρογένη, Αντώνη Κατσαρή, Λένιας Σορόκου και Νικολέτας Καλαθά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, εφόσον είναι η πρώτη φορά που τρία ελληνόφωνα θέατρα, ο ΘΟΚ, το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ, τα τρία κρατικά θέατρα του ελλαδικού χώρου, εμπλέκονται σε συμπαραγωγή στο αρχαίο ελληνικό δράμα.

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιάννης Αναστασάκης τόνισε ότι  βρίσκονται ήδη δύο δράσεις στον δρόμο υλοποίησής τους, αναφερόμενος βέβαια στην περιοδεία της παράστασης «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» και την επικείμενη καλοκαιρινή τριμερή συμπαραγωγή Εθνικού Θεάτρου-ΚΘΒΕ-ΘΟΚ με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Συμπλήρωσε ότι είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκε τη συνεργασία με τον ΘΟΚ και ότι τα οφέλη θα είναι αμοιβαία και για τα δύο θέατρα. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά, αν είμαστε συντονισμένοι, οι συνθήκες είναι δύσκολες, ο Ελληνισμός έχει λόγο και διάθεση να προχωρήσει μπροστά. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, κάθε χρόνο προσβλέπω να έχει δυο-τρία προγράμματα για να κτίζουμε μαζί. Οι προθέσεις είναι συγκεκριμένες και θα προχωρήσουμε μαζί στη δημιουργία ωραίων δράσεων», τελειώνοντας τη σύντομή προσφώνησή του ο κ Αναστασάκης είπε ότι θα φροντίσει να μην υπάρξει άλλο κενό συνεργασίας μεταξύ των θεάτρων, αφού η ισχύς βρίσκεται στην ένωση και τη συνεργασία.

 

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Θερμή ήταν η υποδοχή του κοινού στο εξωτερικό για τους «Πέρσες»

Εξαγωγές πολιτισμού

Για πρώτη φορά η Επίδαυρος εξέπεμψε live, ενώ το ίδιο συνέβη για πρώτη φορά με μια ελληνική παραγωγή της αρχαίας ελληνικής ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ
Εικόνα σαν και αυτή μάλλον θα αργήσουμε να ξαναδούμε σε συναυλίες

Συναυλίες, μια πρώτη αποτίμηση

Αρκετοί ιδιώτες παραγωγοί μουσικών εκδηλώσεων κάνουν λόγο για μια κατάσταση που αντί, έστω, να ισορροπήσει, παραμένει δύσκολη ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ
Η βιογραφία θα είναι γραμμένη από τον ομότεχνό του Μπλέικ Μπέιλι, γνωστό μεταξύ άλλων για τις βιογραφίες του Τζον Τσίβερ και του Ρίτσαρντ Γέιτς

Βιογραφία του Ροθ το 2021

Η πολυαναμενόμενη βιογραφία του Αμερικανού συγγραφέα πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 6 Απριλίου 2021
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X