ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με θέατρο και πολλή μουσική έπεσε η αυλαία του διημέρου

Η Πάφος έδωσε το πολιτιστικό της στίγμα και ήταν ιδιαίτερα έντονο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Πάφος ανακηρύχθηκε επίσημα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 και το διήμερο που πέρασε έδωσε το έντονο πολιτιστικό της στίγμα, γεφυρώνοντας πολιτισμούς, συνδέοντας τη Δύση με την Ανατολή και προβάλλοντας τον τοπικό πολιτισμό, τον κρυμμένο θησαυρό της Πάφου, που όπως είπε χθες και ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στον χαιρετισμό του η υπερηφάνεια που αισθάνονται όλοι οι πολίτες της Πάφου δεν πρέπει να εκτρέπει σε παφοκεντρισμό ή κυπροκεντρισμό. Αυτό είναι το μυστικό, ότι ένας πολιτισμός μπορεί να γίνει καλός αγωγός ενέργειας, μεταδίδοντας, αλλά και εναλλάσσοντας ρεύματα καλλιτεχνικά, που μπορεί να παροχετεύσει ιδέες, να δημιουργήσει ιδέες και εν τέλει να μάθει να ανταλλάσσει και να αμιλλάται.

Η σημερινή ημέρα, εκτός από τις εκθέσεις στην γκαλερί Εν Πλω  και στο Κάστρο της Πάφου (δείτε εδώ) και το μουσικό κονσέρτο στον ίδιο χώρο, είχε στο πρόγραμμα την παράσταση «Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ, σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου, στο Γήπεδο Αποστόλου Παύλου.

Το έργο παρουσιάστηκε από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε μια παράσταση εμπνευσμένη από το Ανοικτό Εργοστάσιο Πολιτισμού, καθώς η πλοκή διαδραματίζεται σε ένα χώρο στάθμευσης μέσω τριών διαστάσεων, αυτών της liveperformance, του ραδιοφωνικού έργου και του ‘driveintheatre’. Ο υπαίθριος σκηνικός χώρος θα οριοθετηθεί από τους θεατές, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την παράσταση μέσα από τα αυτοκίνητά τους έχοντας το ηχητικό περιβάλλον και τις φωνές των ηθοποιών να αναμεταδίδονται μέσω συγκεκριμένης ραδιοφωνικής συχνότητας, ενώ την ίδια ώρα θα το βλέπουν να ξεδιπλώνεται μπροστά τους. Το έργο του Μουαουάντ πραγματικά αναδεικνύει την αξία του κεντρικού συνθήματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017, μιας και μεταφέρει τη Μέση Ανατολή και τα πάθη της, στην Κύπρο.


Το πολιτιστικό διήμερο έκλεισε με την παράσταση «Στη Γη της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα» στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου. Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου έδωσε μία συναυλία εστιάζοντας στους μύθους και θρύλους της Πάφου και της Κύπρου, αλλά και στη θεά του έρωτα, της Πάφιας Αφροδίτης. Οι θεατές που παρακολούθησαν τη συναυλία ταξίδεψαν με όχημα τις μυθιστορίες της Αφροδίτης, του Άδωνη, της Αροδαφνούσας, και γνώρισαν τον Πυγμαλίωνα και τη Γαλάτεια, που από την ένωσή του γεννήθηκε η Πάφος.

Στην εκδήλωση «Στη Γη της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα» συμμετείχουν οι T. Bateson: Dame Venus hence to Paphos go (ενορχήστρωση: Α. Μπαλτάς), H. Desmarest: Pasacaille από την όπερα Vénus et Adonis, J. J. Cassanea de Mondonville: αποσπάσματα από την όπερα-μπαλέτο Les fêtes de Paphos, έργο 10, Α. Μπαλτάς: Αροδαφνούσα – Φαντασία βασισμένη σε κυπριακή μεσαιωνική μελωδία για ορχήστρα, ο H. D. Ramenti: La Valse de Venus F. von Suppe: Die schöne Galathée (Η ωραία Γαλάτεια): Εισαγωγή, F. Loewe: My Fair Lady – σουίτα (διασκ. R. Bennett), στην αφήγηση ο Ανδρέας Τσέλεπος, μαέστρος ο Άλκης Μπαλτάς.

Φώτο: ΛΑΡΚΟΣ ΠΑΦΟΣ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση