ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανάδειξη του πολιτισμού μέσω των αεροδρομίων

Η Hermes Airports θα φιλοξενεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2022 στο Αεροδρόμιο Λάρνακας επετειακή εικαστική έκθεση για τα 50χρονα του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Σημαντική η συνεργασία της Hermes Airports και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου να φιλοξενησουν στον χώρο των αναχωρήσεων του Αεροδρομίου Λάρνακας έκθεση με θεατρικά αντικείμενα, αφού ο εν λόγω χώρος αποτελεί ένα σημαντικό σημείο συνάθροισης εκατοντάδων ανθρώπων καθημερινά.

Πιο συγκεκριμένα η Hermes Airports θα φιλοξενεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2022 στο Αεροδρόμιο Λάρνακας επετειακή εικαστική έκθεση για τα 50χρονα του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Στον χώρο των αναχωρήσεων του Αεροδρομίου Λάρνακας στήθηκαν 10 προθήκες με πολύτιμο υλικό του ΘΟΚ εκθέτοντας στους χιλιάδες επιβάτες που ταξιδεύουν καθημερινά μέσω του αεροδρομίου λεπτομέρειες από θεατρικά κοστούμια, αφίσες και προγράματα, τρισδιάστατες μακέτες σκηνικών και άλλα αντικείμενα, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο ιστορικό κομμάτι του κυπριακού θεάτρου. Οι εικαστικοί δημιουργοί Έλενα Κοτασβήλι και Αλέξης Βαγιανός άντλησαν υλικό από το πλούσιο αρχείο του ΘΟΚ για τη δημιουργία εικαστικής έκθεσης με άξονα την αθέατη πτυχή του θεάτρου. Στην έκθεση οι δύο εικαστικοί θέλησαν να αναδείξουν τη διαδικασία προετοιμασίας μιας θεατρικής παραγωγής όπου ένα πλήθος αντικειμένων οδηγεί στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Η πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, Αντιγόνη Παπαφιλίππου, ανέφερερ σχετικά ότι ο ΘΟΚ γιορτάζει μισό αιώνα ζωής με μια σημαντική έκθεση και «αντλώντας σπάνιο υλικό από το πλούσιο αρχείο του, το οποίο εκτείθεται στο κοινό για πρώτη φορά, σημειώνοντας πως το αεροδρόμιο Λάρνακας αποδείχθηκε ο ιδανικός χώρος για να φιλοξενήσει τις προθήκες της έκθεσης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επιβάτες του αεροδρομίου να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά, πίσω από τις κουίντες».

Από την πλευρά της η ανώτερη διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, τόνισε πως στη Hermes Airports στηρίζουν διαχρονικά τον πολιτισμό ως μέρος του Sense of Place, που έχει ως στόχο την ανάδειξη στοιχείων του πολιτισμού και της κυπριακότητας των αεροδρομίων. «Στη δική μας αντίληψη, η έκθεση έργων στον δημόσιο χώρο είναι ο πιο άμεσος τρόπος ώστε η τέχνη να γίνει κτήμα των πολλών. Ιδιαιτέρως στην “πύλη” μιας χώρας, το αεροδρόμιο, η πολιτιστική δημιουργία δεν πρέπει να είναι διακοσμητική, αλλά να δηλώνει την ταυτότητά μας. Αυτό κάνει και η έκθεση για τα 50χρονα του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, όπου αποκαλύπτεται στο κοινό ένα αθέατο σημαντικό έργο, από τους εργάτες του θεάτρου της χώρας μας».


O υφυπουργός Πολιτισμού δρ Γιάννης Τουμαζής συναντήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας με την Ελένη Καλογήρου, ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια, καθώς και με την ομάδα ανάπτυξης και επικοινωνίας της Hermes Airports, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης της Κύπρου.

Προοπτικές συνεργασίας

Σχετικά με τη διασύνδεση της εγχώριας πολιτιστικής δημιουργίας με τις πύλες εισόδου της χώρας είναι σημαντική και η συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Πολιτισμού δρ Γιάννης Τουμαζής στο αεροδρόμιο Λάρνακας με την Ελένη Καλογήρου, ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια, καθώς και με την ομάδα ανάπτυξης και επικοινωνίας της Hermes Airports, την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2022, αφού, όπως ανακοινώθηκε, η περαιτέρω ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης της Κύπρου αποτελούν στόχο τόσο του υφυπουργείου Πολιτισμού όσο και των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Σε ανακοίνωσή του το υφυπουργείου ανέφερε ότι ο υφυπουργός, συζήτησε με τη διοίκηση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου τις προοπτικές συνεργασίας με το υφυπουργείο Πολιτισμού «με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσής μας, αλλά και του σύγχρονου Κυπριακού πολιτισμού».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «η σχέση των αεροδρομίων με την τέχνη και τον πολιτισμό τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη καθώς οι χώρες αξιοποιούν τα αεροδρόμιά τους για να προβάλουν την ιστορία και τον πολιτισμό τους, στους χιλιάδες επισκέπτες. Η σύγχρονη αντίληψη θέλει τα αεροδρόμια να είναι χώροι προβολής και ανάδειξης του σύγχρονου πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς της κάθε χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση