ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξέχασαν την Κύπρο... στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2017

Θα παρουσιαστούν 32 παραστάσεις από 12 παραγωγές - τρεις είναι οι κυπριακές συμμετοχές

Newsroom K

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ που περιλαμβάνει 12 παραγωγές θεάτρου, μουσικής, χορού, μια παιδική παράσταση, καθώς και δύο θεατρικές δράσεις ανοικτές στο κοινό. Οι παραγωγές που προκρίθηκαν προέρχονται από ομάδες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, του Ισραήλ και του Καναδά. 

Σημειώνεται ότι συνολικά υποβλήθηκαν 82 προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν από τον καλλιτεχνικό διευθυντή με τη γνωμοδότηση της καθοδηγητικής Επιτροπής και την έγκριση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.

Συνολικά θα παρουσιαστούν 32 παραστάσεις στις πέντε κατηγορίες. Τη θεατρική πράξη την καλύπτουν επτά παραστάσεις δύο παραγωγών από την Ελλάδα. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε αν υποβλήθηκε πρόταση από μεγαλύτερη κυπριακή θεατρική ομάδα. Η μουσική για ακόμη μία χρονιά φαίνεται ότι είναι πιο δελεαστική ως τέχνη. Έτσι στα Κύπρια 2017 θα παρουσιαστούν πέντε παραστάσεις, μία κυπριακή με τον Συπριέν Κατσαρή, και τέσσερεις ακόμα με συμπαραγωγές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Χορός θα εκπροσωπηθεί με δύο ομάδες από Καναδά και Ισραήλ, η παιδική παράσταση με την τσέχικη παραγωγή των Image Black Light Theatre. Και με δύο θεατρικές δράσεις ανοικτές στο κοινό από την Κύπρο…

Το σχόλιό μας
Αυτό που παρατηρεί κανείς σε πρώτη ανάγνωση είναι ότι τα Κύπρια 2017 μάλλον δεν είναι και πολύ κυπριακά… Θα πίστευε κανείς βλέποντας το πρόγραμμα ότι στο νησί αυτό το μόνο που παράγουμε πολιτιστικά είναι μουσική… και μερικές θεατρικές δράσεις. Φυσικά, υπάρχει και η περίπτωση κυπριακά θεατρικά και χορευτικά σχήματα να μην υπέβαλαν προτάσεις ή να μποϋκοτάρουν το φεστιβάλ, ή ακόμα να είναι οικονομικά ασύμφορες οι προτάσεις τους, ή οτιδήποτε άλλο… Αλλά για να μην προτρέχουμε θα αναμένουμε τα τέλη Ιουλίου για την πλήρη ενημέρωσή μας. Εκτός αν μέχρι τότε μάθουμε κάτι περισσότερο. Πάντως, κάνει εντύπωση η ηχηρή απουσία της κυπριακής παραστατικής παραγωγής, τις πταίει τελικά; Όσοι δεν προτείνουν, αυτοί που δεν εγκρίνουν ή εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται;

Απόστολος Κουρουπάκης

 

Οι παραστάσεις:

ΘΕΑΤΡΟ
1. «Αμερικανικός Βούβαλος», με τους Γιάννη Μπέζο και Πέτρο Φιλιππίδη, Ελλάδα (4 παραστάσεις)
2. «Καλιγούλας», με τον Γιάννη Στάνγκογλου, Ελλάδα (3 παραστάσεις)

ΧΟΡΟΣ
1. «Yama, Vertico», Ισραήλ (1 παράσταση)
2. «(Id) Double», Καναδάς (3 παραστάσεις)

ΜΟΥΣΙΚΗ
1. «Όλοι Ένα», με τον Σταμάτη Κραουνάκη, Ελλάδα (2 παραστάσεις)
2. «The Story Of Blues», με τους Zilla Project και άλλους, Κύπρος, Ελλάδα (3 παραστάσεις)
3. «Alexia Sings Jazz» (Μεγάλες Γυναικείες Φωνές της Αμερικάνικης Jazz), Κύπρος, Βουλγαρία, Ελλάδα (2 παραστάσεις)
4. «Ο Γκάτσος που αγάπησα», με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Μανώλη Μητσιά, Ελλάδα, Κύπρος (2 παραστάσεις)
5. «Grand Concerto», Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου με σολίστ τον Συπριέν Κατσαρή, Κύπρος (3 παραστάσεις)

ΠΑΙΔΙΚΕΣ
1. «The Best Of Image», Image Black Light Theatre, Τσεχία (4 παραστάσεις)

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ
1. «Ωδά Κι Εκειά (Εδώ Κι Εκεί)», Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, Κύπρος (3 παραστάσεις)
2. «Αριζόνα», Ομάδα ΠΑΡΑΣΙΤΑ, Κύπρος (2 παραστάσεις)

Η ανακοίνωση κλείνει ως εξής:
To υψηλό επίπεδο και προσφορά του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ αναγνωρίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό επιβεβαιώνεται από την ένταξη του φεστιβάλ στην πλατφόρμα EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) μετά από αξιολόγηση το 2015-16 και την συνέχιση της παρουσίας μας στην πλατφόρμα αυτή για τα έτη 2017-18 με τον χαρακτηρισμό Remarkable Festival, ένα γεγονός που επιβραβεύει τις μέχρι σήμερα προσπάθειες για αναβάθμιση του Φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα δοθούν κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης δημοσιογραφικής διάσκεψης που θα γίνει περί το τέλος Ιουλίου, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X