ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρχαιολογικός Χωρός Ιδαλίου: Βραδιά με θέα την πανσέληνο του Αυγούστου

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων αξιοποίησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Μία εκδήλωση στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του Αρχαιολογικού Χώρου Ιδαλίου, υπό το φως της πανσελήνου του Αυγούστου, διοργανώνουν από κοινού το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η εταιρεία 10.10 Αστεροσκοπείο την Παρασκευή, 12 Αυγούστου. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων αξιοποίησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην Κύπρο.

Με επίκεντρο την εντυπωσιακή αυγουστιάτικη πανσέληνο, ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο στο Δάλι θα είναι ανοιχτά, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, μεταξύ 8:00 – 11:00 μ.μ. την ερχόμενη Παρασκευή. Στον χώρο του μουσείου, μεταξύ 8:30-9:00 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση από τον Αγάπιο Ηλία του 10.10 Αστεροσκοπείου, σχετικά με τα ουράνια σώματα που θα είναι ορατά την εν λόγω βραδιά, τα οποία θα μπορεί το κοινό να παρατηρήσει στη συνέχεια μέσα από τηλεσκόπια.

Για την παρατήρηση της σελήνης, οι επισκέπτες θα μετακινηθούν στον λόφο Αμπελερή, που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου, πάνω από το αρχαίο ανάκτορο του Ιδαλίου. Με τη χρήση τριών τηλεσκοπίων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τόσο την πανσέληνο, όσο και τον πλανήτη Κρόνο, ο οποίος θα είναι επίσης ορατός. Για τον σκοπό αυτό θα υπάρχουν στον λόφο τρία τηλεσκόπια του 10.10 Αστεροσκοπείου.

Πέρα από την παρατήρηση της πανσελήνου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αρχαίου Ιδαλίου, όπου φυλάσσονται εκθέματα αντιπροσωπευτικά όλων των χρονολογικών φάσεων της Ιστορίας του Ιδαλίου, από παλιές και πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή της αρχαίας πόλης, σε οικισμούς και νεκροταφεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχαιολογικός χώρος του Ιδαλίου είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, από τον Αχαιό ήρωα του Τρωϊκού πολέμου Χαλκάνωρα, απόγονο του Τεύκρου, ιδρυτή της Σαλαμίνας. Μερικά από τα πλούσια ευρήματα που ανασκάφηκαν στον χώρο, κοσμούν σήμερα τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση