ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβείο Βιώσιμης Ανάπτυξης - Το Περιβόλι του Θεόδωρου

Βιωσιμότητα με όραμα

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Το 2015 ο μηχανολόγος-μηχανικός Χάρης Χριστοφόρου ανέλαβε το κτήμα του πατέρα του Θεόδωρου και του έδωσε νέα προοπτική. Ενέταξε τον ελαιώνα στη βιολογική γεωργία και εστίασε στα βιολογικά προϊόντα. Το Περιβόλι του Θεόδωρου απλώνεται σε 40.000 τ.μ. με κύρια ποικιλία την Κορονέικη, έχει και ελαιόδεντρα με Κυπριακή ποικιλία και μερικά Καλαμών, ενώ διαχειρίζεται και τέσσερα κτήματα που γειτνιάζουν. Παράγει βιολογικό ελαιόλαδο με 6 ετικέτες, το Laxies και το Marova είναι premium. Καλλιεργεί κυπριακά βότανα που συσκευάζει σε χάρτινους φακέλους και βιολογικό ice tea χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά σε γυάλινο μπουκάλι. Για να είναι βιώσιμο το κτήμα, εφάρμοσε φιλικές στο οικοσύστημα πρακτικές που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μονάδας. Με διάφορες τεχνικές προσπαθεί να κρατά το βρόχινο νερό στο χωράφι, κόβει τα άγρια χόρτα και τα αφήνει στο χωράφι για αύξηση της βιοποικιλότητας, τα κλαδιά δεν καίγονται αλλά θρυμματίζονται και επιστρέφουν στο έδαφος, κρατούν την υγρασία και λειτουργούν ως λίπασμα στα δέντρα, μετρά με ειδικό πρόγραμμα τη θερμοκρασία του εδάφους και του αέρα, βοηθώντας στην εξοικονόμηση του νερού ποτίσματος. Τα βότανα προσελκύουν έντομα που καταπολεμούν τον δάκο, τον κύριο εχθρό της ελιάς, πρόσθεσε φωλιές για ανθρωποπούλια, σαχίνια και νυχτερίδες ώστε να εξαλειφθεί η ποντίκα με βιολογικό τρόπο, τους ζεστούς μήνες σε διάφορα σημεία κάτω από τα δέντρα τοποθετεί δοχεία με νερό για τα άγρια ζώα. Ο Χάρης είναι προκομένος, σύντομα θα ανοίξει το κτήμα στο κοινό «για να ξέρουν από που παίρνουν τα προϊόντα τους» και θέλει στο μέλλον να το παραδώσει στα παιδιά του βιώσιμο και κερδοφόρο.

Μαρώνι, επαρχία Λάρνακας

Τ/ 99463522, www.topervoli.com

Τα βιολογικά προϊόντα από Το περβόλι του Θεόδωρου βρίσκουμε σε βιολογικά καταστήματα σε όλες τις πόλεις, επιλεγμένες υπεραγορές και φρουταρίες στη Λεμεσό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Από το 2020, που άλλαξε το status της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, ο διεθνής οργανισμός έχει αντιδράσει «εγγράφως», ...
Kathimerini.gr
 |  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ