ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βραβείο λευκού οίνου

Στο Οινοποιείο Κυπερούντας και στο «Πετρίτης» από Ξυνιστέρι

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Βίντεο Στέλιος Στεφάνου - Φωτογραφίες Νέαρχος Παναγιώτου

Από την αρχή της δημιουργίας του το οινοποιείο Κυπερούντας έδειξε προσήλωση στο Ξυνιστέρι. Οι αμπελώνες του με τη δημοφιλή κυπριακή ποικιλία βρίσκονται αποκλειστικά στην Πιτσιλιά και στις πλαγιές της Μαδαρής στα 1.200-1.400 μέτρα, ενώ διατηρεί και άλλα αμπέλια με ξενικές ποικιλίες. Ο πολυβραβευμένος «Πετρίτης» από Ξυνιστέρι αναμφίβολα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το terroir της περιοχής. Σε χαμηλά υψόμετρα το κρασί του είναι πιο φρουτώδες, σε πιο ψηλά γίνεται περισσότερο βοτανικό. Δείχνει παράλληλα και το στίγμα του οινολόγου Μηνά Μηνά, ο οποίος με γνώσεις, αμέτρητους πειραματισμούς, υπομονή και μεράκι, συνέβαλε στην εξέλιξη της ετικέτας και στην επιτυχία του οινοποιείου. «Με τα χρόνια ο ‘Πετρίτης’ δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ, είναι από τους ίδιους αμπελώνες» λέει ο ίδιος. «Εμείς έχουμε γίνει καλύτεροι. Από το 1998 μέχρι σήμερα βελτιώσαμε την ποιότητά του και το κάναμε πιο σταθερό».

Η επιτροπή του «Γαστρονόμου» στην τυφλή γευσιγνωσία τού έδωσε την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 12 κρασιά από Ξυνιστέρι. Με ανοιχτό κίτρινο χρώμα, αρώματα φασκόμηλου και ροδάκινου, πολύπλοκο και μεστό στο στόμα με μακρά επίγευση και δυνατότητες παλαίωσης, είναι το κρασί-σημαία του οινοποιείου Κυπερούντας. Έχουν φυτευτεί νέοι αμπελώνες και παρακολουθούνται με σύγχρονα συστήματα, στην οινοποίηση έχουν εφαρμόσει καινούργιες μεθόδους ανάλυσης και παραγωγής, ενώ διατηρούν συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού σε ερευνητικά προγράμματα για το Ξυνιστέρι. «Η αξιοποίηση των γηγενών ποικιλιών είναι μονόδρομος» σημειώνει ο Μηνάς Μηνά. «Εάν θέλουμε την εξωστρέφεια, τις χρειαζόμαστε για να δείξουμε το κυπριακό κρασί προς τα έξω. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην παραγωγή μοναδικών κρασιών από τις δικές μας ποικιλίες».

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑΣ
Γρίβα Διγενή 102, Κυπερούντα
επαρχία Λεμεσού
Τ/ 25532043, kyperoundawinery.com

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Το βραβευμένο κρασί «Πετρίτης» βρίσκουμε στις υπεραγορές, κάβες και στο οινοποιείο Κυπερούντας (επισκέψιμο για γευσιγνωσία κρασιών).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Πατάτες, το ψωμί των φτωχών

Πατάτες, το ψωμί των φτωχών

Η διάδοση της καλλιέργειας της πατάτας δεν ήταν ομοιόμορφη σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο και σταδιακά έγινε το φαγητό των ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ