ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβείο Λευκού Οίνου: Πρωμάρα, Οινοποιείο Άης Αμπέλης

Το κρασί του μέλλοντος

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Το οινοποιείο Άης Αμπέλης κλείνει 30 χρόνια πετυχημένης παρουσίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην εξέλιξη της ποιότητας του κυπριακού κρασιού. Κινητήριος δύναμη του οινοποιείου ο Γιώργος Τρυπάτσας, ο οποίος έχει ζήσει όλη τη διαδρομή του εγχώριου οίνου: από τη στασιμότητα στην εξέλιξη και από την εποχή της ποσότητας στην ποιοτική αναβάθμιση και στην κατοχύρωση των γηγενών ποικιλιών. «Ήταν και η αντίληψη του κόσμου τότε για το κυπριακό κρασί κι αυτό μας πείσμωσε και μας ώθησε να προσπαθήσουμε πολύ περισσότερο», λέει ο ίδιος. Με σκληρή δουλειά στο αμπέλι και τεχνογνωσία στην οινοποίηση, βλέπει τις προσπάθειες -τις δικές του και άλλων οινοποιείων- να έχουν καρποφορήσει. «Βελτιώθηκε σημαντικότατα η ποιότητα των κρασιών μας και σε χαρακτήρα και σε εμφάνιση».

Υποστηριχτής της τοπικότητας και πιστός στο terroir, συνεργάστηκε με έμπιστους αμπελουργούς στο Πολέμι και δημιούργησε ένα κρασί που αποδεικνύει τη δύναμη της Πρωμάρας, μιας σπάνιας κυπριακής ποικιλίας που ήρθε στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια με αξιόλογες προοπτικές. «Τα χαρακτηριστικά της είναι ξεχωριστά και μοναδικά» τονίζει ο κ. Τρυπάτσας. «Έχει πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και πικάντικες γεύσεις και αρώματα που δίνουν μια ισορροπία. Για λευκή ποικιλία έχει πλούσιο σώμα, με ωραία επίγευση και δίνει ένα πολύ ιδιαίτερο κρασί».

Το οινοποιείο βρίσκεται λίγα χλμ. έξω από τη Λευκωσία και περιβάλλεται από ιδιόκτητο αμπελώνα. Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, κάβα για παλαίωση, διαμορφωμένη αίθουσα γευσιγνωσίας και έναν μεγάλο εξωτερικό χώρο για κοινωνικές εκδηλώσεις. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, έχουμε κτίσει μια πολύ καλή βάση και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αναδείξουμε κι άλλο τον πλούτο και τον χαρακτήρα των κυπριακών ποικιλιών».

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΗΣ ΑΜΠΕΛΗΣ
Καλό Χωριό Ορεινής, επαρχία Λευκωσίας
Τ/ 99835663, aesambelis.com

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Το βραβευμένο κρασί Πρωμάρα παράγεται σε 3.000 φιάλες ετησίως και το βρίσκουμε σε επιλεγμένες κάβες και στο Οινοποιείο Άης Αμπέλης (επισκέψιμο για γευσιγνωσία κρασιών καθημερινά 09.00-17.00).

Φωτογραφίες Ντέμης Σιρανίδης
Βίντεο Στέλιος Στεφάνου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Μια συνάντηση σε ένα αεροδρόμιο οδηγεί σε μια έντονη, παθιασμένη σχέση, σε γάμο, σπίτι, δουλειά και οικογένεια - όλα φυσιολογικά ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ