ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβείο παραδοσιακού προϊόντος

Στην εταιρεία Hadjigeorgiou Dairies Αγροτικόν» για το πρόβειο γιαούρτι «Αγροτικόν»

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Βίντεο Στέλιος Στεφάνου - Φωτογραφίες Νέαρχος Παναγιώτου

Στην τυφλή γευσιγνωσία που πραγματοποίησε ο «Γ», θέλοντας να σκιαγραφήσει για πρώτη φορά το επίπεδο της κυπριακής παραγωγής παραδοσιακού γιαουρτιού, το «Αγροτικόν» από πρόβειο γάλα υπερίσχυσε με διαφορά, ανάμεσα σε 12 ομοειδή πρόβεια και αιγοπρόβεια γιαούρτια. Μάστορας του γιαουρτιού ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, ξεκίνησε την οικογενειακή επιχείρηση το 1985, έχοντας αποκτήσει την τεχνογνωσία από τους γονείς του. «Την τέχνη την πήρα από τη μάνα μου. Είμαι κλέφτης σε αυτή τη δουλειά, δεν σπούδασα κάτι, απλώς η μάνα μου με γέννησε στο καζάνι. Το γιαούρτι μας είναι από συνταγή της γιαγιάς μου». Όταν ξεκίνησε, πήγαινε το γιαούρτι στο Παραλίμνι να το πουλήσει και ο κόσμος τον περίμενε. Ήταν τόσο καλό που ερχόντουσαν να το πάρουν και από τα γύρω χωριά. Με πολλή προσωπική εργασία, μεράκι και με τη βοήθεια της συζύγου του, Σπυρούλας, κατάφεραν να δημιουργήσουν το 2000 μια γαλακτοκομική μονάδα με σύγχρονο εξοπλισμό στη βιομηχανική περιοχή Δερύνειας.

Σήμερα στην επιχείρηση έχουν μπει και οι δύο γιοι τους. «Είναι μια επίπονη δουλειά που θέλει φαντασία και μυαλό» λέει ο Γιώργος Χατζηγεωργίου. «Επεξεργαζόμαστε πρόβειο και αιγοπρόβειο αγνό γάλα από κτηνοτρόφους της περιοχής και από εταιρεία που το μαζεύει και μας το παραδίδει στις προδιαγραφές που ζητούμε». Ένα αληθινό κυπριακό γιαούρτι για τους σκληροπυρηνικούς φαν του πρόβειου, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, με έντονη χωριάτικη μυρωδιά, λεπτή, αλλά διακριτή πετσούλα και ξινή, θεϊκή γεύση. Η ετήσια παραγωγή του φτάνει γύρω στους 100-120 τόνους και στο γαλακτοκομείο φτιάχνουν επίσης χαλλούμι, αναρή, τραχανά, τυρί φλαούνας, αϊράνι και κεφίρ.

ΗΑDJIGEORGIOU DAIRIES «ΑΓΡΟΤΙΚΟΝ»
Καλυθιών 54
Βιομηχανική περιοχή Δερύνειας
Τ/ 23812211, 99637044

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Το βραβευμένο πρόβειο γιαούρτι «Αγροτικόν» βρίσκουμε σε όλη την επαρχία Αμμοχώστου, σε υπεραγορές και φούρνους στο Παραλίμνι, και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης και διάθεσης στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση