ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βραβείο Χαλουμιού - Γ. & Ι. ΚΕΣΕΣ

Τυροκόμος από κούνια

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Ο Ιάκωβος Κεσές προέρχεται από οικογένεια κτηνοτρόφων, πάππου προς πάππου. Ζούσαν στο Πραστειό Αμμοχώστου στη Μεσαορία, ο πατέρας του έφερε τα ζώα μετά τον πόλεμο στις ελεύθερες περιοχές και το 1976 εγκαταστάθηκαν στην Αυδήμου. Η εταιρεία Γ. & Ι. ΚΕΣΕΣ συστάθηκε το 1992 όμως επεξεργάζονταν το γάλα αρκετά χρόνια πριν. Ο Ιάκωβος δεν χωράει στα κλασικά στερεότυπα του καλού τυροπαραγωγού, είναι και δαιμόνιος επιχειρηματίας αφού κατάφερε να τυποποιήσει το παραδοσιακό αιγοπρόβειο χαλλούμι σε μεγάλη κλίμακα, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και στη γεύση του. Απόδειξη η σταθερή προτίμηση των καταναλωτών και η τυφλή γευσιγνωσία του «Γ» που το ανέδειξε πρώτο ανάμεσα σε 11 αιγοπρόβεια χαλλούμια. Τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του και η πλούσια, μεστή γεύση του οφείλονται στη σκληρή δουλειά, στον σεβασμό της πρώτης ύλης, στη σύνθετη διαδικασία που ακολουθείται στην παραγωγή και στον χρόνο που αφιερώνουν, με το γάλα να συλλέγεται από κτηνοτρόφους της περιοχής «για να έχει τις μυρωδιές της στα προϊόντα μας».

Με τη ποσόστωση στο ΠΟΠ χαλλούμι δεν συμφωνεί. «Σήμερα είναι ΠΟΠ ένα βιομηχανοποιημένο χαλλούμι της πρέσας με 90% αγελαδινό και με 10% αιγοπρόβειο γάλα, και ένα αιγοπρόβειο που γίνεται στο χέρι έχει την ίδια αξία. Εάν κάναμε το αιγοπρόβειο ΠΟΠ και ένα δεύτερο ΠΟΠ με ανιχνεύσιμη ποσότητα αιγοπρόβειου, ούλοι θα ήταν ευχαριστημένοι και ο καταναλωτής θα ήξερε τι αγοράζει» λέει και προσθέτει με νόημα ότι «δεν μπορούμε να πάμε με μαζική παραγωγή, πρέπει να πάμε με ποιότητα για να μην είναι εύκολο να μας αντιγράψουν οι ξένοι». Η συνεχής προσπάθεια, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, η διασφάλιση της ποιότητας και η προσφορά εργασίας, κάνουν τη Γ. & Ι. ΚΕΣΕΣ μια παραδειγματική μεσαία επιχείρηση, από αυτές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Αυδήμου, επαρχία Λεμεσού, Τ/25221649

Το βραβευμένο χαλλούμι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα Γ. & Ι. ΚΕΣΕΣ βρίσκουμε σε υπεραγορές και φρουταρίες σε όλες τις πόλεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση