ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διάλεξη: «Ἡ Λατινικὴ Ἐκκλησία τῆς Κύπρου καὶ τὸ Μεγάλο Σχίσμα τῆς Δύσης»

Εστίασε στην περίοδο του Μεγάλου Σχίσματος της Δύσης (1378-1417) –περίοδος που χαρακτηρίσθηκε από ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις στην Κύπρο

Newsroom K

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η διάλεξη, «Ἡ Λατινικὴ Ἐκκλησία τῆς Κύπρου καὶ τὸ Μεγάλο Σχίσμα τῆς Δύσης», που οργανώθηκε από την Εταιρεία Κυπριακῶν Σπουδῶν στο μέγαρο της Παλιάς Αρχιεπισκοπης.

Τη διάλεξη έδωσε το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου, ο Υπεύθυνος Ύλης της Καθημερινής Δρ Απόστολος Γ. Κουρουπάκης παρόντων πολλών συναδέλφων του ιστορικών και άλλων ενδιαφερομένων.

Η διάλεξη εστίασε στην περίοδο του Μεγάλου Σχίσματος της Δύσης (1378-1417) –περίοδος που χαρακτηρίσθηκε από ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις στην Κύπρο. Επίσης έγινε ανάλυση για το πως αυτό επηρέασε τη Λατινική Εκκλησία της νήσου, σκιαγραφώντας τη γενικότερη κατάσταση στο Βασίλειο της Κύπρου τη συγκεκριμένη περίοδο από την εσωτερική αυτή διαμάχη της Δυτικής Εκκλησίας. Βασικούς πυλώνες της εισήγησης αποτελούν οι επιστολές και άλλα έγγραφα από τα Παπικά κατάστιχα, που απόκεινται στο Αρχείο του Βατικανού. Αναφορά έγινε και στη Σύνοδο, που συνεκλήθη στην Κύπρο υπό τον Ιωσήφ Βρυέννιο το 1406/7.

Βιογραφικό ομιλητού

O δρ Απόστολος Κουρουπάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Τεργέστης στην Ιταλία και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην «Μεθοδολογία Κριτικής και έκδοσης των Ιστορικών Πηγών» από το ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα σύμμικτο Ζακυνθινό κώδικα του 17ου αιώνα. Εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα Η Λατινική Εκκλησία της Κύπρου την περίοδο του Μεγάλου Σχίσματος της Δύσης (1378- 1417). Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Εργάζεται στην εφημερίδα Η Καθημερινή Κύπρου, ως υπεύθυνος ύλης και αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ενθέτου «Ζωή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Η βιογραφία θα είναι γραμμένη από τον ομότεχνό του Μπλέικ Μπέιλι, γνωστό μεταξύ άλλων για τις βιογραφίες του Τζον Τσίβερ και του Ρίτσαρντ Γέιτς

Βιογραφία του Ροθ το 2021

Η πολυαναμενόμενη βιογραφία του Αμερικανού συγγραφέα πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 6 Απριλίου 2021
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X