ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κλίτσα Αντωνίου: Hydor_is_Land

Πρόκειται για μία ερευνητική εγκατάσταση που υπαινίσσεται τη θέση ενός παράκτιου ή θαλάσσιου τοπίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο πλαίσιο του προγράμματος Marlands Project (αντιμετώπιση πολιτιστικών και οικολογικών ζητημάτων που αφορούν στα νησιά της Μεσογείου), η Κλίτσα Αντωνίου παρουσιάζει το έργο Hydor_is_Land στο Θέατρο Πόλις/Nimac στη Λευκωσία. Το έργο είναι μια συνεργασία με τους Dr José Rafael García March/Επιστημονικό Σύμβουλο, Γιώργο Λάζογλου/Τεχνολογικό Σχεδιασμό, Ruben Solar Ru/Ηχητική Σύνθεση, Κυριάκο Κουσουλίδη/Επιμέλεια Βίντεο και στηρίζεται από την Art Seen Gallery. Το Hydor_is_Land είναι μια ερευνητική εγκατάσταση που υπαινίσσεται τη θέση ενός παράκτιου ή θαλάσσιου τοπίου και αποκαλύπτει την απεραντοσύνη του υποθαλάσσιου χώρου ο οποίος χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενη διαφάνεια και υλική ένταση.

Ακολουθώντας τις θεματικές παραμέτρους του Marlands Project και την οικο-περιβαλλοντική εστίαση του Προγράμματος Creative Europe, το έργο πραγματεύεται ζητήματα σχετικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα την εισβολή αλλόχθονων θαλασσίων ειδών στις ακτές της, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής αλλά και των επεμβάσεων του ανθρώπου στη γεωγραφία της Μεσογείου αναδεικνύοντας την ευάλωτη ισορροπία της. Η Κύπρος είναι ένα από τα πρώτα κράτη της Ε.Ε. που πλήττονται από τη “Λεσσεψιανή μετανάστευση”, τη μετακίνηση δηλαδή θαλασσίων ειδών, από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Η αύξηση των θερμοκρασιών που παρατηρούνται στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στο ανατολικό της τμήμα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, προσφέρει πλέον ένα ευνοϊκό περιβάλλον για εποικισμό της, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό το θαλάσσιο οικοσύστημα προκαλώντας την παρακμή των τοπικών ειδών και της βιοποικιλότητας.

Η παρουσίαση του έργου Hydor_is_Land αποτελεί μέρος της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Μεσογειακών Νησιών, η οποία περιλαμβάνει παράλληλες εκθέσεις-δράσεις που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε επιλεγμένες τοποθεσίες όπως: Spazju Kreattiv, Βαλέτα, Μάλτα, Isola Catania, Κατάνια, Σικελία, TACA Studio, Πάλμα και Μαγιόρκα και Es Baluard Museu, Πάλμα, Μαγιόρκα, Ισπανία.


Το Marlands Project

Το Marlands Project, συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκροτείται από μια κοινότητα Σύγχρονων Καλλιτεχνών και Επιστημόνων έχοντας ως κίνητρο την αντιμετώπιση πολιτιστικών και οικολογικών ζητημάτων που αφορούν στα νησιά της Μεσογείου. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού παρουσιάζεται η πρώτη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Μεσογειακών Νησιών. Συγκεντρώνοντας πολλούς εταίρους όπως το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Βαλένθια (Ισπανία), Art Made Association (Ισπανία-Γαλλία), Spazju Kreattiv (Μάλτα), Es Baluard Museu (Μαγιόρκα), Isola Catania and Tree (Σικελία), Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Κύπρος) και συνεργαζόμενους εταίρους όπως το CSIC-IMEDEA (Μαγιόρκα), Legambiente (Σικελία), Jardi Botanic Soller (Μαγιόρκα), Ίδρυμα TACA (Πάλμα), Φεστιβάλ Loop (Ισπανία) και 4Goodcause (Σικελία), το Marlands Project προσβλέπει στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ τεχνών και επιστημών αναδεικνύοντας τα περιβαλλοντικά και οικολογικά θέματα που σχετίζονται με την περιοχή. Στόχος του είναι η κατανόηση και ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν στα νησιά της Μεσογείου συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από ένα συλλογικό και υβριδικό δίκτυο σύγχρονων καλλιτεχνών και επιστημόνων.

Θέτοντας τον ρόλο της επιστημονικής έρευνας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των πολιτιστικών ανταλλαγών στο επίκεντρο της αποστολής του, το Marlands Project επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω και να διευκολύνει τις ανταλλαγές μεταξύ επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων και ταυτόχρονα να αναζωογονήσει τη συμμετοχή του κοινού. Πιο συγκεκριμένα, επιλέγοντας διακεκριμένους καλλιτέχνες και επιστήμονες που έχουν δημιουργήσει σημαντικό και αναγνωρισμένο έργο που ανταποκρίνεται στη θεματική του Marlands Project, καταφέρνει να αναπτύξει μια διευρυμένη διεπιστημονική πρακτική.

Για την πρώτη διοργάνωση επιλεγμένοι καλλιτέχνες είναι οι Edgar Sarin, Lucy Orta, Max Fouchy, Olga Sabko, και Κλίτσα Αντωνίου. Έπειτα από ανοιχτές προσκλήσεις, υβριδικές φιλοξενίες καλλιτεχνών και διεπιστημονικές συνεργασίες μεταξύ επιστημόνων, καλλιτεχνών, τεχνικών και πολιτιστικών δημιουργών, τα αποτελέσματα εκτίθενται στη νεοσύστατη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Μεσογειακών Νήσων σε παράλληλες εκθέσεις σε επιλεγμένα νησιά της Μεσογείου. Οι εκθέσεις θα πλαισιωθούν από ομιλίες, εργαστήρια και συνέδρια, τόσο στα εμπλεκόμενα νησιά όσο και σε όλη την Ευρώπη. Το έργο επιμελείται και διαχειρίζεται η Elena Posokhova.

 

Πληροφορίες

Εγκαίνια 11 Ιανουαρίου, ώρα 7:30 μ.μ. Η έκθεση Hydor_is_Land θα είναι προσβάσιμη στο κοινό για τις επόμενες τέσσερις ημέρες 12 έως 15 Ιανουαρίου 2023 και τις ώρες 11.00 - 14.00 και 17.00 - 20.00.

Θέατρο Πόλης/Nimac, Τεμπών 10-12. Παλια Ηλεκτρική, Λευκωσία.

Επιμελήτρια και Υπεύθυνη Έργου Marlands-Elena Posokhova. Συντονιστής Προγράμματος Marlands Κύπρου-Δώρος Πολυδώρου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ