ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο κόσμος της τέχνης μέσα από ένα κλικ

Η «Κ» σάς προτείνει να επισκεφθείτε πέντε διαδικτυακές εκθέσεις για το φιλότεχνο κοινό, από Andy Warhol μέχρι Raphael

Της Λουΐζας Λούη

Παρόλο που οι συνθήκες αλλάζουν μέρα με τη μέρα, και σίγουρα οι πολιτιστικοί χώροι σε όλο τον κόσμο ανοίγουν σιγά σιγά, το να ταξιδέψει κάποιος για να επισκεφθεί ένα μουσείο ή γκαλερί είναι ακόμη κάτι πολύ δύσκολο. Ακόμη και η Μπιενάλε Βενετίας μεταφέρθηκε για το 2022. Η «Κ», λοιπόν, σας προτείνει πέντε διαδικτυακές εκθέσεις για να τις επισκεφθείτε έστω και από το σπίτι μέσω διαδικτύου. Διεθνείς εκθέσεις για όποιον έχει την ανάγκη να ξεφύγει το μυαλό και η ψυχή του μέσω της τέχνης έστω και λίγα λεπτά, από Andy Warhol και Edvard Munch μέχρι τον αναγεννησιακό καλλιτέχνη Raphael.

Resilient Responses


Οι καλλιτέχνες Thomas Heyes, Ekin Berna και Rowdy SS βλέπουν τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και ανθεκτικός μέσω προφορικής ομιλίας, κίνησης και ήχου στη διαδικτυακή εκδήλωση της Tate Modern. Στη διαδικτυακή πλατφόρμα μπορεί να δει κάποιος νέα έργα από μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες που εργάζονται τώρα σε ερμηνεία, χορό και μουσική. Αυτό το φρέσκο υλικό πραγματοποιήθηκε ζωντανά στην κάμερα κατά τη διάρκεια του lockdown.
Κάθε καλλιτέχνης που έλαβε μέρος διερευνά ιδέες γύρω από την ταυτότητα, την απομόνωση, την αποξένωση και την ανθρώπινη ανθεκτικότητα εν μέσω πανδημίας. Αυτά τα θέματα περνούν από μεγάλο μέρος του έργου του Bruce Nauman αλλά έχουν βαθύτερη απήχηση και συνάφεια αυτή τη στιγμή. Τα performances είναι οι ψυχικές αντανακλάσεις των καλλιτεχνών.

Πληροφορίες: Tate Modern, από 4 Φεβρουάριου 2021 μέχρι 4 Μάρτιου 2021. tate.org.uk

Διεθνείς διαδικτυακές εκθέσεις για όποιον έχει την ανάγκη να ξεφύγει μέσω της τέχνης έστω και λίγα λεπτά

Tracey Emin/Edvard Munch


«Είμαι ερωτευμένη με αυτόν τον άντρα από τα δεκαοχτώ μου» είπε η Tracey Emin για τον Edvard Munch, τον Νορβηγό εξπρεσιονιστή ζωγράφο που αναγνωρίζεται για το εμβληματικό του έργο «Η Κραυγή». Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 25 έργα της Emin, όπως πίνακες ζωγραφικής, καθώς νέον και γλυπτά, μερικά από τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Αυτά τα έργα εξερευνούν τη μοναξιά της ψυχής και έχουν επιλεγεί από την Emin για να παρουσιαστούν παράλληλα με 18 έργα από λάδια και νερομπογιές που προέρχονται από τη συλλογή και αρχεία του Munch στο Όσλο της Νορβηγίας. Η επιλογή αποκαλύπτει όχι μόνο πώς ο Munch υπήρξε συνεχής έμπνευση –ιδιαίτερα μέσω των βαθιών απεικονίσεών του για τις γυναίκες – αλλά και προβάλλει την καλλιτεχνική ικανότητα της Emin η οποία συνδυάζει τη ζωγραφική, το σχέδιο και τη γραφή. Μπορεί το κοινό να παρατηρήσει μαζί, τα σκοτεινά εδάφη και τα ωμά συναισθήματα που δείχνουν και οι δύο καλλιτέχνες.

Πληροφορίες: Royal Academy, από 15 Νοεμβρίου 2020 μέχρι 28 Φεβρουάριου 2021. royalacademy.org.uk

Andy Warhol


Αυτή η αναδρομική έκθεση είναι η πρώτη έκθεση Warhol στην Tate Modern για σχεδόν 20 χρόνια. Εκτός από τις εμβληματικές εικόνες ποπ της Marilyn Monroe, της Coca-Cola και του κουταλιού Campbell, περιλαμβάνει έργα που δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είκοσι πέντε έργα της σειράς Κυρίες και Κύριοι –πορτρέτα μαύρων και λατίνων drag queens και τρανς γυναικών– εμφανίζονται για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια. Η αναδρομική έκθεση για τη ζωή και την καριέρα του Andy Warhol παρουσιάζεται σε διαδικτυακή μορφή από το μουσείο Tate Modern του Λονδίνου, φέρνοντας στο φως διάφορες πτυχές του καλλιτέχνη. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε τρία μέρη, στην ιδέα της ιστορίας των μεταναστών, της αμφιλεγόμενης ταυτότητάς του και της ιδέας του θανάτου και της θρησκείας. Οι επιμελητές της έκθεσης Gregor Muir και Fiontán Moran εξήγησαν στο βίντεο που ανέβηκε στη πλατφόρμα YouTube, στο κανάλι του μουσείου Tate, διάφορα κομμάτια και πώς το κοινό μπορεί να αντιληφθεί αυτή την αναδρομική έκθεση. Συγκεκριμένα δήλωσαν, «Ο Andy Warhol είναι κυρίως γνωστός ως ποπ καλλιτέχνης, αλλά σε αυτήν την έκθεση, θέλαμε πραγματικά να επιστρέψουμε στον άνθρωπο και να σκεφτούμε όλες του τις επιθυμίες, τους φόβους που μπορεί να τον έχουν οδηγήσει να δημιουργήσει τέχνη».

Πληροφορίες: Tate Modern, tate.org.uk

Celebrating Raphael


Η διαδικτυακή πλατφόρμα τεχνών Musement ξεκίνησε μια εικονική έκθεση αφιερωμένη στον παγκοσμίου φήμης Ιταλό καλλιτέχνη Raffaello Sanzio (γνωστό επίσης ως Ραφαήλ). Η γκαλερί θα παρουσιάσει μερικά από τα σημαντικότερα έργα του αναγεννησιακού καλλιτέχνη, σηματοδοτώντας την 500ή επέτειο του θανάτου του. Προς τιμήν του μεγάλου αναγεννησιακού καλλιτέχνη δημιουργήθηκε αυτό το εικονικό μουσείο που περιλαμβάνει πάνω από εκατό έργα του. Το φιλότεχνο κοινό μέσω της ιστοσελίδας μπορεί να περιηγηθεί ανά χώρα και, στη συνέχεια να επιλέξει μουσεία ή μεμονωμένους πίνακες που τραβούν το ενδιαφέρον του. Η γκαλερί έκανε ευκολότερη την εύρεση όλων των πιο διάσημων κομματιών του και μερικών λιγότερο γνωστών έργων του σε κορυφαία μουσεία σε όλο τον κόσμο, όπως τα Μουσεία του Βατικανού, το Λούβρο, Uffizi Gallery, Prado, Villa Borghese και το Hermitage Μουσείο Από τις εμβληματικές Παναγίες έως τις πανίσχυρες βιβλικές σκηνές μπορεί κάποιος να επιλέξει το έργο του διάσημου αναγεννησιακού καλλιτέχνη.

Πληροφορίες: Musement, musement.com

HERSTORY


Η γυναικεία έκθεση HERSTORY από τη Maddox Gallery παρουσιάζει τα έργα νέων αλλά και καθιερωμένων γυναικών στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή. Με στόχο να αλλάξει τη συνομιλία γύρω από τις γυναίκες στην τέχνη. Η έκθεση παρουσιάζει έργα των Sophie Tea, Beau Dunn, Lily Kemp και τηης Lauren Baker, μεταξύ άλλων. Η έκθεση, επιδιώκει να σπάσει τον κανόνα, να ζητήσει αλλαγή στον προγραμματισμό των γκαλερί και να γιορτάσει τις πράξεις δημιουργικότητας, παρέχοντας μια πλατφόρμα για το ταλέντο των γυναικών. Η ανισότητα των φύλων παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης. Σε μια κίνηση για να το καταστήσει πιο περιεκτικό, οι δώδεκα ανερχόμενες αλλά και καθιερωμένες καλλιτέχνιδες που επιλέχθηκαν για το HerStory έχουν αναδειχτεί για τα διαφορετικά και διακριτικά καλλιτεχνικά τους στυλ με τα έργα τους, προσφέροντας ένα εναλλακτικό βλέμμα που τους συμπεριλαμβάνει στο σύγχρονο καλλιτεχνικό διάλογο.

Πληροφορίες: Maddox Gallery, maddoxgallery.com

Βλέποντας αυτές τις διαδικτυακές εκθέσεις έστω και από το σπίτι, σου δίνουν την αίσθηση της δύναμης που έχει η τέχνη. Η τέχνη έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να ταξιδέψει πλέον σε όλα τα μέρη του κόσμου. Μέσω αυτών των διαφορετικών εκθέσεων μπορεί κάποιος νιώσει έστω και λίγα λεπτά ελεύθερος και να αφήσει να ταξιδέψει το μυαλό του σε ένα μαγικό κόσμο μακριά από το προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης λόγω της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση