ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δέκα χρόνια Λεβέντειος Πινακοθήκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στην Αίθουσα των Ιμπρεσιονιστών της Λεβεντείου Πινακοθήκης παρουσιάστηκε στον δημοσιογραφικό κόσμο το έργο που έχει γίνει από την Πινακοθήκη στα δέκα χρόνια λειτουργίας της. Η Λεβέντειος Πινακοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργίας της τον Μάρτιο του 2014 και έκτοτε έχει καταστεί ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της πρωτεύουσας και σύμφωνα με την ενημέρωση από τους λειτουργούς της Πινακοθήκης η Λεβέντειος θα εξακολουθήσει να πορεύεται στον ίδιο δημιουργικό δρόμο που χάραξε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της. Μάλιστα, αυτή την επετειακή χρονιά, η Πινακοθήκη ανοίγει τους ορίζοντές της με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα που ενισχύουν την προσβασιμότητα. Η λέξη προσβασιμότητα μόνο κενού περιεχομένου δεν μπορεί να είναι ιδίως όταν μιλάμε για έναν πολιτιστικό χώρο, μιας και η έννοια πολιτισμός εξ ορισμού είναι συμπεριληπτική και όπως πολλάκις ειπώθηκε από τους ανθρώπους της Πινακοθήκης η τέχνη είναι για όλους και πρέπει το δημιουργικό της αποτέλέσμα να είναι προσβάσιμος σε όλους!

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που η Πινακοθήκη λειτουργεί έγιναν πολλά, πέραν από τις μόνιμες Συλλογές, τους εκθεσιακούς χώρους, και τις ποικίλες εκδηλώσεις οι άνθρωποι της Πινακοθήκης σχεδίασαν και υλοποίησαν καινοτόμες δράσεις, διοργάνωσαν εκθέσεις, μικρές και μεγάλες. Μέσα σε όλα αυτά τα πολύ όμορφα, οπωσδήποτε ξεχωρίζω τα εκπαιδευτικά προγράμματα, με το Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, που έγινε ένα σταθερό σημείο συνάντησης της Τέχνης με τον θεατή/θεάτρια του μέλλοντος, δηλαδή το παιδί. Στο Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης η μάθηση έγινε παιχνίδι, μακριά από κάθε είδους διδακτισμό. Μόνο κέρδος, μακροπρόθεσμο μεν, αλλά κέρδος είναι πως παιδιά περνούν δημιουργικό χρόνο σε έναν σημαντικό πολιτιστικό φορέα, όπου έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τόσο την εγχώρια όσο και την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική παράδοση.

Σημαντικός είναι ο ρόλος της Λεβεντείου Πινακοθήκης και σε ό,τι αφορά τη γνωριμία του ενήλικου κοινού με ανθρώπους της Τέχνης, με ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι μέσω του επιτυχημένου πλέον θεσμού των «Διαλέξεων της Τετάρτης» έχει τη δυνατότητα να μάθει περισσότερα σχετικά με την ιστορία της τέχνης, τη σύγχρονη μουσειολογία, την ιστορία, τη λογοτεχνία και άλλα ενδιαφέροντα πολιτιστικά θέματα.

Μία ακόμη σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα της Λεβεντείου Πινακοθήκης είναι και η αξιοποίηση χώρων της ως θεατρικής σκηνής, με μία γόνιμη συνεργασία με την Alpha Square. Πολύ ορθά επισημάνθηκε πως ένας από τους βασικούς στόχους της πολιτικής της Λεβεντείου Πινακοθήκης είναι η προαγωγή της διάδραση μεταξύ διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της τέχνης. Έτσι από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί αξιόλογες παραγωγές με πρωταγωνιστές σημαντικούς ζωγράφους της παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης.

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη είναι ένας δυναμικός και ζωντανός πολιτιστικός δρων, και έτσι δεν έχει την πολυτέλεια να σιγά ή να σιγοπερπατάει στον δρόμο που έχει χαράξει. Έτσι από την εμπειρία της πανδημίας η Πινακοθήκη έμαθε πώς να παραμένει ανοικτή, έστω και η είσοδός της ήταν κλειστή, οι χώροι της παρέμεναν ανοικτοί αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, εγκαινιάζοντας διαδικτυακούς τρόπους επικοινωνίας. Ενίσχυσε την παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έμαθε να λειτουργεί πιο ευέλικτα, να προσεγγίζει με τρόπο αλλιώτικο και ένα νεότερο κοινό. Οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε καταγράφηκαν ως καλές πρακτικές από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων της UNESCO.

Επετειακές εκδηλώσεις

Γιορτάζοντας λοιπόν τα δέκα χρόνια λειτουργίας της η Λεβέντειος Πινακοθήκη έχει προγραμματίσει ποικίλες εκδηλώσεις και εκθέσεις για το πρώτο εξάμηνο. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, και κατά τη διάρκεια του χρόνου, το προσωπικό της Λεβεντείου Πινακοθήκης εγκαταλείπει για λίγο το κτίριο της οδού Αναστασίου Γ. Λεβέντη και επισκέπτεται διάφορα σημεία του νησιού προσφέροντας δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Αρχή γίνεται από το Nicosia Mall, από τις 21 έως τις 30 Μαρτίου. Εκεί θα διοργανωθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια για τους πολύ μικρούς μας φίλους αλλά και για εφήβους και ενήλικες θα δώσουν στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Παράλληλα θα τρέχουν διαγωνισμοί με πλούσια δώρα.

Οι επόμενοι προορισμοί θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2024 προγραμματίζονται οι παρακάτω προσωρινές εκθέσεις. Η πρώτη εγκαινιάζεται στις 6 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιουνίου και θα έχει τίτλο «1, 2, 3, Ζωγράφισε!». Επιλεγμένα έργα από τις μόνιμες συλλογές της Πινακοθήκης θα είναι διαθέσιμα για «αναπαραγωγή», αφού ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ζωγραφίσει τα έργα με την καθοδήγηση των αριθμών. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έκθεσης θα γίνουν και εκδηλώσεις, όπου συγκροτήματα και dj θα πλαισιώνουν μουσικά τη δράση «Ζωγραφίζω με αριθμούς».

Η επόμενη έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Κύπρο πραγματεύεται το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, τη ζωή και καθημερινότητα των αθλητών πριν, κατά, και μετά τους αγώνες καθώς και τη διαδρομή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα με τίτλο «Ο δρόμος για το Παρίσι». Η έκθεση θα ανοίξει στις 25 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, τον Νοέμβριο του 2024, με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, η Λεβέντειος Πινακοθήκη εγκαινίαζει την έκθεση με έργα του Τηλέμαχου Κάνθου, που αφορούν τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν το νησί μας τις δεκαετίες του ’60 και ’70.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια διαίρεσης του νησιού, πραξικόπημα και εισβολή, η Λεβέντειος Πινακοθήκη προσκάλεσε σύγχρονους εικαστικούς να παρουσιάσουν έργα με θεματολογία που επηρεάζεται ή σημαδεύεται από αυτά τα δραματικά γεγονότα. Οι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν θα εκθέσουν τη δουλειά τους στους χώρους της Πινακοθήκης το δεύτερο εξάμηνο του 2024-αρχές του 2025 παράλληλα με την έκθεση για τον Τηλέμαχο Κάνθο. Επίσης, σε συνεργασία με το επιστημονικό τμήμα της Πινακοθήκης, θα οργανώσουν και θα υλοποιήσουν, δημιουργικά εργαστήρια που μπορεί να απευθύνονται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Σε σχέση με τα εκπαιδευτικά προγράμματα προγραμματίζεται νέα σειρά δημιουργικών εργαστηρίων Φιλοσοφίας για παιδιά με τους «Μικρούς Φιλόσοφους» τη Μαρίνα και τη Ρεβέκκα Κατσαρή. Σκοπός των εργαστηρίων είναι τα παιδιά να προσεγγίσουν τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη ως τρόπο ζωής στο σχολείο, στην οικογένεια, στο παιχνίδι. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε τρεις αυτοτελείς συναντήσεις 9 Μαρτίου, 13 Απριλίου, Σάββατο, 11 και 25 Μαΐου.

Στον διαγωνισμό για παιδιά ηλικιών από 6 έως και 18 χρονών «Ένα μοναδικό πορτραίτο» η Λεβέντειος Πινακοθήκη ανοίγει τις πόρτες της στους μικρούς μας φίλους και τους δίνει την ευκαιρία να εμπνευστούν από όλα τα πορτραίτα των συλλογών μας και να δημιουργήσουν το δικό τους πορτραίτο.

Συνεχίζουν οι Διαλέξεις της Τετάρτης, στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», με ομιλητές τη Μυρτώ Χατζάκη, επιμελήτρια της Συλλογής του Παρισιού, τη δρα Ερατώ Σάββα, πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και τη stand-up comedian Κατερίνα Βρανά.

Για το 2024 ετοιμάζονται από την Alpha Square δυο ξεχωριστές παραγωγές, ειδικά για τα γενέθλια της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Επίσης, η Πινακοθήκη θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου 2024 με σειρά διαδράσεων και εκδηλώσεων που θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ