ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οκτώ νέοι καλλιτέχνες εκθέτουν στην Is not Gallery

Η έκθεση «The King is coming» δείχνει μία άλλη όψη των Χριστουγέννων

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στην γκαλερί Isnotgallery εγκαινιάστηκε η έκθεση «The King is coming», που δείχνει να πηγαίνει κόντρα σε όλο αυτό το χριστουγεννιάτικο «εικαστικό» εμπορευματοποιημένο πνεύμα που μας κατακλύζει κάθε χρόνο αυτή την εποχή. Ο φωτογράφος και ιδιοκτήτης της γκαλερί Άντρος Ευσταθίου δείχνει με την επιλογή του αυτή να παρουσιάσει οκτώ νέους ότι προσπαθεί να ανακαλύψει ξανά το όμορφο, το ωραίο, αυτό που έχει λόγο ύπαρξης και που μπορεί να λειτουργήσει θετικά στα αισθήματα και συναισθήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Στην έκθεση εκτίθενται έργα των οκτώ αυτών νέων καλλιτεχνών που ο καθένας υπηρετεί και μία διαφορετική τέχνη με τη δική του τεχνοτροπία, άλλος είναι γλύπτης, άλλος ζωγράφος, άλλος εικαστικός, άλλος παίζε με το φως. Εκτίθενται επίσης φωτογραφίες από τον ίδιο τον Άντρο.
Γιατί ο βασιλιάς έρχεται ρώτησα τον Άντρο Ευσταθίου: «Παίζουμε με το θέμα ‘‘The King is coming’’, ο βασιλιάς έρχεται δηλαδή, και με τον τίτλο αυτό, αν θες, θέτουμε ως υπενθύμιση ότι γεννιέται ο Χριστός, επειδή δεν βλέπουμε αυτό το μήνυμα γύρω μας, αλλά βλέπουμε χριστουγεννιάτικες προσφορές, και γενικά μία κιτς, κατ’ εμάς, κατάσταση. Δεν έχει κάποια βαθιά θρησκευτικότητα, όπως έρχεται ο Χριστός έτσι και εμείς φέρνουμε νέα έργα, παρουσιάζουμε νέους καλλιτέχνες, όχι φυσικά ως Μεσσίες, αλλά ως μία άλλη πρόταση, μία διαφορετική εικαστική προσέγγιση.» Τι εννοεί όμως πάμε ενάντια στο κιτς, πώς αυτή η έκθεση έχει χριστουγεννιάτικη υφή; Ο Άντρος μού είπε ότι παρομοιάζει τις γιορτές με μία πλατεία όπου οι έμποροι στήνουν την πραμάτεια τους με τα φωτάκια, με πλαστικούς Άγιους Βασίληδες, ελαφάκια και τα παρόμοια και σκέφτομαι τη σκηνή που ο Χριστός βγαίνει από τον Ναό και αρχίζει να διαλύει τους πάγκους των εμπόρων στο περιστύλιό του. «Και σήμερα νομίζω ότι θα γινόταν το ίδιο, και εμείς προσπαθούμε να φέρουμε περισσότερη αλήθεια στην αισθητική μας».


Σύγχρονη Τέχνη και αισθητική
Ο κόσμος είναι πια δεκτικός στο να δει νέα πράγματα, και εναπόκειται, φυσικά στον καθένα από μας να κρίνει τι του αρέσει, τονίζει ο Άντρος, «αλλά ας μην υπερβάλλουμε, το έργο πρέπει να σου ‘‘μιλήσει’’, δεν πρέπει να κάνουμε την τέχνη ιδιωτική μας υπόθεση» και προσθέτει «Κι εμένα μου αρέσει η σύγχρονη τέχνη, αλλά πρέπει να έχει λόγο ύπαρξης, αυτό που δεν μου αρέσει είναι να κρύβεται ο καλλιτέχνης πίσω από τον όρο ‘σύγχρονη τέχνη’ ή πίσω από κάτι το άπιαστο που δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος, παρά μόνο ο δημιουργός. Αυτό δεν μου αρέσει». Τι είναι το κιτς; Υπάρχει η αντικειμενικότητα στο ωραίο; «Θεωρώ ότι χρειάζεται μία σχετική παιδεία, για να αντιληφθεί κάποιος το ωραίο, εκείνο το ωραίο που ξεφεύγει από το ‘‘αντικειμενικά’’ ωραίο» λέει ο Άντρος.


Νέοι ορίζοντες, διαφορετικοί δρόμοι
Οι οκτώ καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην γκαλερί είναι ο Arsentiy Lysenkov, από τη Ρωσία, ο οποίος παρουσιάζει μια σειρά εξαιρετικών γλυπτών. «Ξέρεις» μου είπε ο Άντρος, «δεν έχω δει πολλούς να παίρνουν μια πέτρα θαλάσσης και να τη μετατρέπουν σε πρόσωπο με αυτόν τον τρόπο. Η τεχνική αυτή του Arsentiy κρύβει πίσω της πολλή σπουδή και κόπο». Η Ελένη Πρατσή παρουσιάζει τους λευκούς της καμβάδες με τις pop εκρήξεις της και η Κύπρια Άννα Ευστάθιου, με έδρα το Λονδίνο, κάνει την παρθενική της εμφάνιση στα εικαστικά δρώμενα. Η Anna Kim από τη Ρωσία παρουσιάζει μια νέα σειρά με collages. Η Ελληνίδα Δήμητρα Ξενάκη, που εκθέτει για 2η φορά στην Isnotgallery φέτος έρχεται με δύο υπέροχα λάδια σε καμβά. Ο Σωτήρης Φοράρης παρουσιάζει φιγούρες του από μία εποχή που δεν έζησε. Η Ειρήνη Κωνσταντίνου παρουσιάζει μια μικρή εγκατάσταση/γλυπτό. Ο όγδοος καλλιτέχνης είναι ο ιδιοκτήτης της γκαλερί, ο Άντρος Ευστάθιου, ο οποίος παρουσιάζει ένα μικρό μέρος από την πρόσφατη του δουλειά υπό τον τίτλο «Instaντανέ», με φωτογραφίες του από την εφαρμογή του Instagram.


Info:
Διάρκεια Έκθεσης έως 5 Ιανουαρίου. Isnotgallery, Οδυσσέως 11, Παλιά Λευκωσία. Πληρ. 99569498, www.isnotgallery.com.

 

 

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ