ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζωντανή performance από τον εικαστικό PASHIAS και την ποιήτρια Δάφνη Νικήτα

Σε συνομιλία με έργα του καλλιτέχνη Μιχάλη Μιχαηλίδη

Newsroom K

Στο πάτωμα

Με αφορμή την προσωρινή έκθεση της Λεβεντείου Πινακοθήκης «Μιχάλης Μιχαηλίδης – ζητώ μονάχα το Φως», ο εικαστικός PASHIAS και η ποιήτρια Δάφνη Νικήτα παρουσιάζουν μια ζωντανή performance σε συνομιλία με έργα από την πρακτική του καλλιτέχνη Μιχάλη Μιχαηλίδη σε ένα μονοπάτι συνάντησης δημιουργών διαφορετικών μέσων έκφρασης. 

Η καλλιτεχνική πορεία του Μιχάλη Μιχαηλίδη (1923-2015) χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως από την δημιουργία γεωμετρικών ανάγλυφων κατασκευών, που του χάρισαν διεθνή αναγνώριση με την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Μπιενάλε Βενετίας το 1976. Ο Μιχαηλίδης καθορίζει αρχιτεκτονικά τον εικαστικό χώρο μέσα από την χρήση γεωμετρικών σχημάτων, κινούμενος ανάμεσα στον επίπεδο και στον ανάγλυφο χώρο, προχωρώντας από τις δύο στις τρεις διαστάσεις. Το οπτικό πεδίο του θεατή μορφοποιείται μέσα από τη συχνή χρήση του λευκού στην πρόσοψη των κατασκευών, ως την απόλυτη σύμπτυξη του χρωματικού φάσματος. Αφήνοντας το φως να πάρει την ιδιότητα του δημιουργού, η σκίαση σχηματίζει -ως ποιητική χειρονομία- την εικόνα, ανάλογα με την μεταβαλλόμενη θέση του θεατή.

Με τη ζωντανή performance «Στο πάτωμα», το σώμα του εικαστικού ενοποιείται με τον οριζόντιο άξονα του αρχιτεκτονικού χώρου, ξεκινώντας από την επίπεδη διάσταση μίας πρόσοψης ή ενός αετώματος, ως στοιχεία τα οποία απεικονίζει συχνά ο Μιχαηλίδης στις κατασκευές του. Η γραφή και η φωνή της ποιήτριας Δάφνης Νικήτα αποδίδουν -μέσα από τις λέξεις- σχήμα, όγκο και χρώματα στην εικόνα του PASHIAS, παρουσιάζοντας τον αέναο διάλογο ανάμεσα στην ‘ύλη’ και το ‘πνεύμα’. Η συνεργασία της Νικήτα και του PASHIAS αποσκοπεί στην ανάδειξη των πολλαπλών διαστάσεων της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπου η διαμεσική προσέγγιση της γλυπτικής τέχνης με την τέχνη του performance και της ποίησης, προσκαλούν τον θεατή να επισκεφθεί το ιστορικό έργο μέσα από ένα νέο ‘φως’ ανάγνωσης.

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα

Η Δάφνη Νικήτα γεννήθηκε στη Λευκωσία. Από το 2001 διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος. Έχει γράψει μελέτες και κριτικά σημειώματα για το έργο πολλών καλλιτεχνών και επιμελήθηκε εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές “Μπουκάλια από το ίδιο άρωμα” Εκδόσεις ΕνTύποις (Λευκωσία - 1999), “Το Βροχερό Βαγόνι” Eκδόσεις Το Ροδακιό (Αθήνα - 2007), “Η περιπέτεια της Μπέττυ και άλλα ποιήματα” Eκδόσεις (..poema..) (Αθήνα - 2009), “Μαύρα Σκυλιά” Eκδόσεις Καστανιώτη (Αθήνα - 2015), “Το δέντρο που ανατέλλει” Eκδόσεις Καστανιώτη (Αθήνα -2018). Το 2009 προσκλήθηκε και συμμετείχε στη δράση “Making words”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 53ης Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, με επιμελητές τους Daniel Birnbaum και Evgeny Bunimovich. Το 2009 συμμετείχε στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε ποιητική δράση. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες.

Η πρακτική του εικαστικού PASHIAS έχει ως επίκεντρο τη τέχνη του performance, την εγκατάσταση και τη φωτογραφία, με το σώμα ως βασικό υλικό δημιουργίας. O PASHIAS έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, καθώς και διεθνή φεστιβάλ σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία, Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία, Σουηδία, Βουλγαρία, Τουρκία, Βέλγιο, Βραζιλία και Καναδά. Συγκεκριμένα, έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως Marina Abramović Institute, SESC São Paulo, Estonia Contemporary Art Museum, Besançon Institut Supérieur des Beaux Arts, Mediterranean Biennale of Contemporary Art και Thessaloniki Biennale of Contemporary Art. Το 2013 συνίδρυσε το epitelesis – Performance Art Foundation ως ένα διεθνές πρόγραμμα για τη στήριξη πολιτιστικών δράσεων. Περισσότερες πληροφορίες στο www.pashias.art.

Πληροφορίες

Πότε/Πού: Λεβέντειος Πινακοθήκη στην Αίθουσα Claude Monet , το έργο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, στις 20:30. Αναστασίου Γ. Λεβέντη 5, Λευκωσία

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22668838, www.leventisgallery.org

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Kapopoulos Auction House Cyprus

Kapopoulos Auction House Cyprus

Ο Οίκος Δημοπρασιών Kapopoulos Auction House Cyprus ανακοινώνει την 22η διαδικτυακή εικαστική δημοπρασία μέσω της πρωτοποριακής ...
Newsroom K
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ