ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανοίγει και πάλι ο εκθεσιακός χώρος του Ινστιτούτου Γκαίτε

Με τις εκθέσεις των Κυριακής Κώστα και Horst Weierstall στο KunstRaumGoethe

Newsroom K

To KunstRaumGoethe ανοίγει και πάλι για το κοινό από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου μέχρι την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020. 

Το KunstRaumGoethe είναι ένας καλλιτεχνικός χώρος και μια νέα σειρά εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου, η οποία φιλοξενεί καλλιτέχνες και επιμελητές σύγχρονης τέχνης που σχετίζονται με τη Γερμανία και την Κύπρο με διαφορετικούς τρόπους και/ή ασχολούνται με τις δύο χώρες μέσα από το έργο τους.

Τη σειρά θα εγκαινιάσουν δύο εκθέσεις, που θα φιλοξενηθούν στην πρόσφατα ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων του ινστιτούτου: Buch der Gezeiten (Βιβλίο των παλιρροιών) του Γερμανού καλλιτέχνη Horst Weierstall και «Συγκυριακές ασυνέπειες / Head and hand series» της Κύπριας καλλιτέχνιδας Κυριακής Κώστα.

BUCH DER GEZEITEN

Το Buch der Gezeiten είναι μια εγκατάσταση έργων σε χαρτί πάνω σε τοίχο που αποτελείται από δύο μέρη: το “Buch der Gezeiten” (έγχωμα σκίτσα με ακρυλικό και μαρκαδόρο που θυμίζουν σύγχρονη αφηρημένη τέχνη) και αφορισμούς (καταγραφές κειμένων από ημερολόγια του 2019-2020). Τα βασικά στοιχεία του σχήματος, της γραμμής και του χώρου ανάμεσά τους είναι αλληλένδετα και, μέσα από μια ελεύθερη και αέναεη δομή, δίνουν την εντύπωση ενός ανοικτού βιβλίου.

Η βασική ιδέα για μια σχηματική απλοποίηση στα έργα του Weierstall χρονολογείται από τα πρώτα σκίτσα του, όπου ο σταυρός, ο κύκλος και η γραμμή λειτουργούσαν ως φορείς μορφής και συμβολισμών. Στην παρούσα εγκατάσταση, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να διευκρινήσει το ερώτημα του πώς μπορούν να συνενωθούν τα σύνορα, οι περιφέρειες και οι ρωγμές. Το 1876 ο Gustave Flaubert έγραψε σε σχέση με τα λογοτεχνικά σύνορα: «Επιτέλους, πιστεύω ότι η μορφή και το υπόβαθρο είναι δύο λεπτά σημεία, δύο ενότητες που δεν μπορούν ποτέ να υπάρξουν ανεξάρτητα η μια από την άλλη.»

Ο Horst Weierstall γεννήθηκε το 1944 στο Wuppertal-Elberfeld και μετακόμισε στην Κύπρο το 1981, όπου υπήρξε ο πρώτος καλλιτέχνης που πραγματοποίησε πρότζεκτ και καλλιτεχνικά installations σε δημόσιους χώρους. Το 2010 ίδρυσε μαζί με την κόρη του, τη χορογράφο Alexandra Weierstall, τον διεπιστημονικό χώρο τέχνης TheArtSpace στο Ντύσσελντορφ. Ο χώρος αυτός αποτελεί τόσο άξονα όσο και εμπόδιο ανάμεσα στη χορευτική ερμηνεία και τις εικαστικές τέχνες. Ο Horst Weierstall ζει και εργάζεται στο Ντύσσελντορφ.

ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΕΣ ΑΣΥΝΕΠΕΙΕΣ / HEAD AND HAND SERIES

Ως εικαστικός, η Κυριακή Κώστα ασχολείται με την επισκευή των αντικειμένων και τη νέα αισθητική που δημιουργείται μέσα από αυτή. Μέσα από την διαδικασία της αποκατάστασης επιδιώκει να εκμαιεύσει την «καινούργια οπτική», εξετάζοντας το πώς μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ένας χώρος μετά από την επισκευή του, και πώς μπορεί η ταυτότητα του χώρου να επαναπροσδιοριστεί μετά τις νέες αλλαγές. Η συγκεκριμένη δουλειά της Κώστα μπορεί να παραλληλιστεί με την θεωρία του Ζακ Λε Γκοφ, ο οποίος προσπαθώντας να εξηγήσει τη λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, χρησιμοποιεί το παράδειγμα της ασυνέπειας των γραμματικών χρόνων και το γεγονός ότι ένας παρελθοντικός χρόνος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει αναφορά στο παρόν ή ένας παροντικός αντίστοιχα για αναφορά στο μέλλον, δείχνοντας το πόσο εύπλαστη είναι η σχέση μεταξύ τους και το ότι στην ουσία το ένα είναι κατασκεύασμα του άλλου.

Η Κυριακή Κώστα γεννήθηκε στη Λευκωσία. H δουλειά της διερευνά τη συλλογική μνήμη χρησιμοποιώντας προσωπικές αφηγήσεις μέσα από ιδεολογικές αναλύσεις ανθρώπινων νοημάτων, φολκλορικό ρομαντισμό και αντιλήψεις πραγματικότητας και φαντασίας. Η καλλιτεχνική της προσ́εγγιση εμβαθύνει μέσα σε απροσδιόριστους χώρους του περιβάλλοντος και στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Η πρακτική της είναι ένα συνοθύλευμα σύγχρονης τεχνολογικής πρακτικής και παραδοσιακών μεθόδων. H Κώστα συμμετέχει ενεργά σε ακτιβιστικές πρωτοβουλίες στην Κύπρο, οι οποίες εστιάζουν σε περιβαλλοντικά θ́εματα καθώς επίσης και στα κοινά.

 

Πληροφορίες

Εάν προτίθεστε θα επισκεφθείτε την έκθεση παρακαλούμε όπως δηλώσετε την παρουσία σας τηλεφωνικώς ή μέσω E-Mail. Για λόγους προστασίας, δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στην αίθουσα εκδηλώσεων περισσότεροι από εννέα επισκέπτες ταυτόχρονα. Οι επισκέπτες προτρέπονται να τηρούν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους. Η χρήση μάσκας, για τη δική μας προστασία και για την ασφάλεια των άλλων επισκεπτών, θα μας χαροποιούσε. Τα μέτρα προστασίας θα προσαρμόζονται ανάλογα με τα σχετικα διατάγματα της κυβέρνησης.

Πότε/Πού: Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου, από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου μέχρι την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020. (κλειστά τη Δευτέρα 08.06. λόγω δημόσιας αργίας) . Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00-20:00. Λεωφ. Μάρκου Δράκου 21, Λευκωσία

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22674606, www.goethe.de/kypros

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο Αρθουρ Μπραντ στο σπίτι του, δίπλα στο περίφημο πορτρέτο «Buste de Femme» («Dora Maar», 1938), που κλάπηκε το 1999 και το βρήκε ο ίδιος το 2019

Στα ίχνη των έργων τέχνης

Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» της τέχνης, Αρθουρ Μπραντ, μιλάει στην «Κ» για τις κλοπές έργων και τις προσπάθειες εντοπισμού τους
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ