ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανοίγει ξανά τις πύλες του το Μουσείο Λέιτον στο Λονδίνο

Με έργα καλλιτεχνών της Μέσης Ανατολής

ΑΜΠΕ

Το Μουσείο - Οικεία Λέιτον στο Λονδίνο πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πύλες του τον Οκτώβριο, μετά από ανακατασκευή κόστους οκτώ εκατομμυρίων λιρών και θα παρουσιάσει έργα καλλιτεχνών της Μέσης Ανατολής.

Γνωστή για την εντυπωσιακή Αραβική Αίθουσα και τη συλλογή ψηφιδωτών από τη Μέση Ανατολή, η βικτοριανή οικεία τέχνης στην άκρη του Χόλαντ Παρκ, στο κεντρικό Λονδίνο, είναι η πρώην κατοικία του καλλιτέχνη και πρώην προέδρου της Βασιλικής Ακαδημίας, λόρδου Φρέντερικ Λέιτον.

Μία πλήρως ανακαινισμένη πτέρυγα με νέους εκθεσιακούς χώρους και ιστορικά τεκμήρια που δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά θα είναι διαθέσιμα στο κοινό για πρώτη φορά.

Η νέα πτέρυγα περιλαμβάνει την πρώτη μόνιμη σύγχρονη ανάθεση του Μουσείου το έργο Oneness της Ιρανής ζωγράφου, Shahrzad Ghaffari.

Η Ιρανή ζωγράφος δημιούργησε μία τοιχογραφία ύψους 11 μέτρων, η οποία περιβάλλει τους καμπυλωτούς τοίχους νέας ελικοειδούς σκάλας σε τρεις ορόφους.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από ποίημα του 13ου αιώνα του Ρουμί που εξερευνά παγκόσμια θέματα αγάπης και γνώσης. Το κεντρικό οπτικό μοτίβο, οι τιρκουάζ καλλιγραφικές πινελιές, αποτίουν φόρο τιμής στα παραδοσιακά σχέδια των πλακιδίων της Μέσης Ανατολής στην Αραβική Αίθουσα του Λέιτον, ενώ η σπειροειδής μορφή του αντιπροσωπεύει την ελικοειδή δομή της σκάλας.

Το έργο Oneness έγινε πραγματικότητα χάρη στη υποστήριξη περισσότερων από 200 δωρητών της καμπάνιας συλλογικής χρηματοδότησης Art Happens στα τέλη του 2020, που συνεισέφεραν ώστε να αρχίσει μια νέα εποχή στην ιστορία της Οικείας Λέιτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ