ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Camouflage» η πρώτη ατομική έκθεση της Δέσποινας Πετρίδου

Η The O Gallery στη Λάρνακα παρουσιάζει την έκθεση της Κύπριας εικαστικού σύγχρονης τέχνης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η The O Gallery στη Λάρνακα, παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Κύπριας εικαστικού σύγχρονης τέχνης Δέσποινας Πετρίδου, με τίτλο Camouflage (Καμουφλάζ). Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, με την επιστροφή της καλλιτέχνιδας στη Κύπρο, μετά τις σπουδές της στο Edinburgh College of Art στη Σκωτία, και συνοδεύεται από ένα κατάλογο περιορισμένης έκδοσης. Η καλλιτεχνική πρακτική της Πετρίδου βασίζεται στην εξερεύνηση της ‘ιστορίας του εαυτού,’ της πολιτιστικής ταυτότητας, και της ‘αίσθησης του ανήκειν,’ μέσα από το φάσμα της ύλης.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αντλούν στοιχεία από προσωπικές αναμνήσεις, εμπειρίες και διηγήσεις, συνδεδεμένες με συγκεκριμένους τόπους, αντανακλώντας το υπόβαθρο της καλλιτέχνιδας, ως γυναίκα μεγαλώνοντας στην Κύπρο, και πιο συγκεκριμένα στην επαρχία Αμμοχώστου. Ο πολιτικά αμφισβητούμενος χαρακτήρας της γης και της θάλασσας του νησιού, παράλληλα με την ιδιαιτερότητα και τη ζωτική σημασία αυτών των φυσικών οντοτήτων για τους κατοίκους της Αμμοχώστου, έχουν θέσει αυτά τα δύο στοιχεία ως θεμελιώδη για τα έργα που παρουσιάζονται.

Έχοντας υπόψη την υλικότητα, τη διαμόρφωση και τη δομή που βρίσκεται στα φυσικά και αστικά τοπία, αυτά τα έργα τέχνης έχουν σκοπό να δημιουργήσουν απτές ενσαρκώσεις αναμνήσεων, βασισμένες στις ιδιαιτερότητες των επιφανειών, υφών και των υλικών, τα οποία χαρακτηρίζονται από την αντικρουόμενη αλλά και αρμονική τους συνύπαρξη. Τα έργα στο χώρο της γκαλερί παρουσιάζουν μια πολυεπίπεδη οπτική αφήγηση, που δημιουργείται από την αντιπαράθεση ή ενσωμάτωση συνθετικών και οργανικών υλικών, όπως ο οικοδομικός γύψος, η σιλικόνη, το χώμα και η σκουριά. Ο τίτλος της έκθεσης (Camouflage/Καμουφλάζ) προέρχεται από τον συνδυασμό αυτών των μοτίβων και χρωματισμών στα έργα, αναφέροντας ένα φαινόμενο που βρέθηκε αρχικά στη φύση, θέτοντας ερωτήσεις γύρω από ζητήματα ταυτότητας και της ‘αίσθησης του ανήκειν,’ συγκρίνοντας την ανθρώπινη ύπαρξη με το περιβάλλον της.

Η Δέσποινα Πετρίδου είναι ανερχόμενη εικαστικός, επιμελήτρια και εκπαιδευτικός τέχνης, με βάση τη Δερύνεια, στην επαρχία Αμμοχώστου, Κύπρος. Η Πετρίδου έχει πρόσφατα ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MScR Collections and Curating Practices και το πτυχίο MAFA Fine Art, από το The University of Edinburgh (Edinburgh College of Art) στη Σκωτία. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, στη Σκωτία και στο εξωτερικό, και έχει αναλάβει την επιμέλεια εκθέσεων στη Κύπρο και στην Σκωτία. Η Πετρίδου ενασχολείται επί του παρόντος ως εκπαιδευτικός τέχνης στο Xenion High School, στο Παραλίμνι και στο Atelier di Pittura, στη Λάρνακα.

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: The O Gallery, τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 10 Σεπτεμβρίου η ώρα 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Ωράρια | Τρίτη – Σάββατο: 10:00-13:00 & 16:00-19:00 | Κυριακή: 15:00-19:00. Ιωάννου Γλάδστωνος 11, Κατάστημα 3, 6023, Λάρνακα

Επικοινωνία: www.the-ogallery.com, www.despinapetridou.com/

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση