ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δύο ημέρες γεμάτες λογοτεχνία στη Λεμεσό

Στο Παλιό Ξυλάδικο, θα λειτουργεί ανοικτό βιβλιοπωλείο με έργα των συμμετέχοντων

Δελτίο Τύπου

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει στο πλαίσιο του φετινού theYard.Residency, ένα διήμερο ποίησης και λογοτεχνίας στο Παλιό Ξυδάδικο. Θα λειτουργεί ανοικτό βιβλιοπωλείο με έργα των συμμετέχοντων.

16 Μαρτίου 2019

4 [24hour shot – ποίηση]
Mάριος Αγαθοκλέους, Κυριάκος Αναγιωτός, Μπάμπης Αναγιωτός, Νένα Φιλούση

Τέσσερις φίλοι, πίνουν, κουβεντιάζουν, συζητούν, διαβάζουν και γράφουν. Οι στίχοι τους άλλοτε συναντώνται ή συνομιλούν κι άλλοτε απομακρύνονται. Οι αναζητήσεις των 4 φίλων ποιητών περιστρέφονται γύρω από 5 θεματικούς άξονες (παιδική ηλικία – μνήμη, ενηλικίωση, τόπος- ταυτότητα, ζωή – θάνατος, ποιητική) και αποδίδονται με λιτά εκφραστικά μέσα (λόγος, κίνηση, ήχος). O Τ. Ζαχαρίου ανέλαβε τη μουσική επένδυση και η Μ. Νικολαΐδου τον ήχο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ποιητές – Mάριος Αγαθοκλέους, Κυριάκος Αναγιωτός, Μπάμπης Αναγιωτός, Νένα Φιλούση, Φωτισμοί - Alexander Jotovic

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
16.03 | 19:30
Ανοικτό Βιβλιοπωλείο | 12:00 - 22:00
Κρατήσεις : 99325058
Είσοδος : €5
Διάρκεια φιλοξενίας 24 ώρες

17 Μαρτίου 2019

ΛΑΙΜΑΡΓΑ [24hour shot – λογοτεχνία]
Wunderart Productions – Μαρία Καυκαρίδου, Μαρία Τζιαούρη Χίλμερ

Η παράσταση αποτελεί ένα σκηνοθετημένο αναλόγιο του λογοτεχνικού βιβλίου ΛΑΙΜΑΡΓΑ, ενός συλλογικού έργου ποίησης, πεζογραφίας και σουρεαλιστικής γραφής με συμμετοχή δέκα Κύπριων πεζογράφων και ποιητών (Εκδόσεις Ακτίς, 2019). Στο έργο η λαιμαργία, στην κυριολεκτική και μεταφορική της έννοια παίρνει την μορφή της αρρώστιας, της καταπιεσμένης σεξουαλικής επιθυμίας, της αναγκαιότητας για ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία σ΄ένα περιβάλλον απομόνωσης στη σύγχρονη κοινωνία. Οι συντελεστές της παράστασης αποδίδουν τα ετερόκλητα στοιχεία και τα συναισθήματα των ηρώων του ΛΑΙΜΑΡΓΑ δίνοντας τη δική τους ερμηνεία στο έργο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία- Μαρία Καυκαρίδου, Δραματουργική επεξεργασία – Μαρία Καυκαρίδου, Μαρία Τζιαούρη-Χίλμερ, Σύλληψη ιδέας του έργου ΛΑΙΜΑΡΓΑ/ Συγγραφέας – Μαρία Τζιαούρη-Χίλμερ , Ηθοποιός – Φώτης Αποστολίδης, Ηθοποιός – Χριστίνα Βραχίμη, Φιλόλογος- Ελένη Ιωαννίδου, Συγγραφέας – Ρωξάνη Νικολάου, Ποιήτρια – Στέλλα Βοσκαρίδου- Οικονόμου, Φωτισμοί- Βασίλης Πετεινάρης , Σχεδιασμός Αφίσας – Μυρτώ Αριστείδου

17 Μαρτίου 2019

Η Σφαγή του Αιώνα [24hour shot – ποίηση]
Aυγή Λίλλη

Στα είκοσι εννέα ποιήματα της δεύτερης ποιητικής συλλογής της Αυγής Λίλλη «Η Σφαγή του Αιώνα» (Θράκα, Αθήνα, 2018) ο χρόνος είναι εισβολέας, είναι εραστής, είναι ανεπιθύμητος − η εξουδετέρωσή του γίνεται εμμονή της θνητής μας ύπαρξης και η (ανα)γέννησή μας αποτελεί μοιραία κατάληξη. Δύο φωνές τεμαχίζουν/συγκολλούν λέξεις και ήχους του σώματος του βιβλίου σε ένα άπαξ έργον αποδόμησης και επανασύνθεσης. Δύο φωνές αναμετρώνται και συνυπάρχουν δημιουργώντας ένα καινούριο σώμα, μια καινούρια ποιητική οντότητα που γεννιέται ενώπιον του θεατή-αναγνώστη, και η οποία αψηφεί τον χρόνο, όπως εκείνος εμάς: υπάρχει αλλά δεν επαναλαμβάνεται. Η Σφάγη του Αιώνα είναι γεγονός.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ποίηση: Αυγή Λίλλη
Art direction: Άννα Φωτιάδου
Hθοποιός στο βίντεο : Αντρέας Τσέλεπος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
17.03 | 19:30
Ανοικτό Βιβλιοπωλείο | 12:00 - 22:00
Κρατήσεις : 99094034 (ΛΑΙΜΑΡΓΑ) - 99556226 (Η Σφαγή του Αιώνα)
Είσοδος : €5
Διάρκεια Φιλοξενίας 24 ώρες

Πρέπει να είσαι ψύχραιμος, να ξέρεις δηλαδή να κρατάς το στόμα σου κλειστό και να μην αλλάζεις διαρκώς την έκφραση του προσώπου σου. Όταν συζητάς με κάποιον και σου λέει κάτι παράλογο, να του μιλάς γλυκά και να συμφωνείς μαζί του. Όταν κάποιος λέει: «βαριέμαι», να ξέρεις ότι πίσω απ ' αυτό κρύβεται πάντα κάτι που έχει σχέση με το σεξ.
 
Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ ανακοινώνει την πρώτη θεατρική παραγωγή του για το 2019, συστήνοντας στο κοινό το Ρώσο συγγραφέα Δανιήλ Χαρμς, μέσα από τη θεατρική παραγωγή «Συμβάντα».
 
Η παράσταση “Συμβάντα” παρουσιάζει με ακρίβεια, τι έγινε κατά τη διάρκεια της σημαντικότερης μέρας στη ζωή του Αντόν Αντόνοβιτς. Το κείμενο έχει προκύψει μέσα από επεξεργασμένες πεζές ιστορίες του Χαρμς, κυρίως άνευ σημασίας, οι οποίες σαρκάζουν την ανθρώπινη κατάσταση. Ενώ ξεκινούν μάλλον λογικά και με καλές προθέσεις, σύντομα καταλύγουν στην κοιλιά του παραλόγου.
 
Ο Δανιήλ Χαρμς, σχεδόν άγνωστος μέχρι πριν από λίγα χρόνια, θεωρείται πια ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της ρωσικής πρωτοπορίας, ενώ σταδιακά καταλαμβάνει μια θέση μεταξύ των σημαντικών δημιουργών της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1905 στην Αγία Πετρούπολη. Πρωτοεμφανίστηκε κυρίως ως ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, και το 1927 συμμετείχε στην ίδρυση της Ένωσης Πραγματικής Τέχνης (ΟΜΠΕΡΙΟΥ).
 
Στη Σοβιετική Ένωση αρχίζει να εγκαινιάζεται, από τη δεκαετία του 1920, ο Σοσιαλιστικός Ρεαλισμός και να επιβάλλεται στον καλλιτεχνικό κόσμο ως κανόνας, το 1932. Ο Χαρμς συνελήφθηκε το 1931 και το 1941, με κατηγορίες όπως "οργάνωση και συμμετοχή σε παράνομη, αντισοβιετική ένωση λογοτεχνών" και για “ταχυδακτυλουργίες που αποσπούν τον λαό από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού”. Το 1942 πέθανε από ασιτία, στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών Κρεστί του Λένινγκραντ, κατά τον αποκλεισμό της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα, επειδή τον ξέχασαν.

Ο Δανιήλ Χαρμς βιοποριζόταν από τη συνεργασία με παιδικά περιοδικά και τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, ενώ τα μόνα έργα του που δεν ανήκουν στην παιδική λογοτεχνία και εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του ήταν δύο ποιήματα. Η διάσωση του έργου του οφείλεται κατά κύριο λόγο στον στενό του φίλο Γιάκοφ Ντρούσκιν, που, μετά το θάνατο του Χαρμς, με κίνδυνο της ζωής του φύλαξε επί δεκαετίες τα χειρόγραφα του μέσα σε μια βαλίτσα στο διάδρομο του κοινοβιακού διαμερίσματος όπου ζούσε.
 
H παράσταση «Συμβάντα» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος χορηγιών του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ‘ΘΥΜΕΛΗ’.
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επί Σκηνής: Αντρέας Μακρής, Λουκία Πιερίδου, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Mιχάλης Ασιήκκας και η φωνή του Μηνά Τίγκιλη
Σκηνοθεσία, δραματουργία, επεξεργασία κειμένων: Έλενα Αγαθοκλέους
Εικαστική στήριξη: Paravan
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Γιότοβιτς
Μουσική: Δημήτρης Ζαχαρίου
Κίνηση: Ελεάνα Αλεξάνδρου
Eκτέλεση παραγωγής: Kωνσταντίνα Peter
Παραγωγη ΜΙΤΟΣ
www.mitos.org.cy
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρεμιέρα 21 Μαρτίου
22, 24, 25, 27, 28, 29, 30 Μαρτίου 2019 στις 20:30
Eισιτήρια 12€ και 10€
Κρατήσεις 97879793
Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός

AN IKEAN - CIRCO
Βραδιά παρουσίασης διαδραστικού performance και ταινίας μικρού μήκους από τις Αγγέλα Ιωαννίδου και Άνθη Κυριάκου.

AN IKEAN

Στην ταινία μικρή μήκους «AN IKEAN» η κολοσσός βιομηχανία επίπλων ΙΚΕΑ, θεωρείται ως μια ιδανική προβολή μιας καπιταλιστικά φιλελεύθερης κοινωνίας στο σημείο που αυτή αυτό-κηρύσσεται ως έθνος, το οποίο είναι αφιερωμένο στο βωμό του παγκοσμιοποιημένου lifestyle. Ο χαρακτήρας, που έχω δημιουργήσει, ονόματι Άνθη, έχει πρόσφατα αποκτήσει την υπηκοότητα της ΙΚΕΑ. Η ταινία ακολουθεί την Άνθη κατά την διάρκεια μιας δυσδιάκριτης και μη-μονογραμμικής χρονικής σειράς γεγονότων, καταγράφοντας την καθημερινότητα σε ένα ‘δημόσιο σπίτι’.

CIRCO

Το CIRCO είναι ένα «μυστικό» cocktail το οποίο προσφέρεται στο κοινό κατά τη διάρκεια διαδραστικού performance. Το έργο αυτό είναι η πρακτική εκδοχή μιας νέας, θεωρητικής φόρμουλας, που επινοήθηκε από την καλλιτέχνη με σκοπό να εξηγήσει την επιβίωση του θεάματος του τσίρκου μέσα από τη χρήση του στη γλώσσα ως ιδιωματισμός, και κατ’ επέκταση της κατανόησής του ως μια δημοφιλής έννοια. Η φόρμουλα αυτή προτείνει την έννοια της κατανόησης του τσίρκου ως «μονάδα» η οποία συνοψίζει όλα τα στερεότυπα που κουβαλά στη φύση του ο θεσμός και ο όρος στο πέρασμα των αιώνων. Κάποια από αυτά τα γνωστά στερεότυπα αποδιοργανώνονται σε μεμονωμένες οπτικές και ηχητικές αναφορές κατά τη διάρκεια της παράστασης. Σε πρακτικό, λοιπόν, υπόβαθρο, μετατρέπεται η «μονάδα» σε μονάδα κατανάλωσης, κυριολεκτικά, δηλαδή σε ένα ποτό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πέμπτη 7 Μαρτίου, Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός. Είσοδος ελεύθερη

8μμ Είσοδος
8:10 AN IKEAN - Άνθη Κυριάκου
8:30 CIRCO - Αγγέλα Ιωαννίδου. Συμμετέχουν οι Λιάνα Αργύρη (σαξόφωνο), Αλέξης Αργύρη (τρομπέτα) και Στέφανος Πολυμνίου (ντραμς)

Θα ακολουθήσει πάρτυ ‘Στο δρόμο’ (απέναντι) όπου είστε ευπρόσδεκτοι/ες να καρναβαλλιστείτε!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Η ιστοσελίδα του Λούβρου μέτρησε 10 εκατομμύρια επισκέψεις και η εφαρμογή για την εικονική περιήγηση στην αίθουσα της Μόνα Λίζα «κατέβηκε» 25.000 φορές σε έξυπνα κινητά. Φωτ. SHUTTERSTOCK

Εκθέσεις στην οθόνη

Η πανδημία επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μουσείων σε όλο τον κόσμο και καλεί σε αλλαγή μοντέλου λειτουργίας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ