ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκθεση Αννας Μαρίας Τσακάλη στην γκαλερί Stand in Line

Θα παρουσιαστεί η πρόσφατη δουλεία της Ελληνίδας ζωγράφου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η γκαλερί Stand in Line παρουσιάζει την πρόσφατη δουλειά της Ελληνίδας ζωγράφου Άννας Μαρίας Τσακάλη. Οπως αναφέρει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς στην παρθενική έκθεση της Άννας Μαρίας Τσακάλη στην Κύπρο, η αίθουσα της Stand in Line – Art Space αποκτά το ιδιαίτερο «μικροκλίμα» της ζωγράφου. Η παρουσία της δημιουργού στον σύγχρονο εικαστικό κόσμο μοιράζεται ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα όπου ζει και εργάζεται, υπηρετώντας με σύγχρονη ματιά μια ζωγραφική παράδοση με βαθιές ρίζες. Η Άννα Μαρία Τσακάλη έχει τιμηθεί με το βραβείο της Fondation Colas και το βραβείο ACAM στο Παρίσι. Στην Ελλάδα έργα της κοσμούν τα μεγάλα μουσεία και σημαντικές συλλογές.

 

Ο ιστορικός τέχνης, Γιώργος Μυλωνάς, γράφει για την Άννα Μαρία Τσακάλη και τα έργα της: «Δεν γνωρίζω αν έχει επισημανθεί από ξένους μελετητές του έργου της, ούτε κι αν είναι συνειδητό από την ίδια, αλλά στις αίθουσες των μεγάλων μουσείων του Παρισιού η Τσακάλη είχε και μια άλλη, βραδυφλεγή όσο και γόνιμη θητεία. Στα έργα των μεγάλων αλλά και των ανώνυμων μαστόρων της τοπιογραφίας με έμφαση στη φύση, βρήκε, έξω από εποχές και τεχνοτροπικά ρεύματα, ένα θεματικό πλούτο που καλλιεργεί συστηματικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες: το άνθος. […] Το παράδοξο είναι ότι στα λουλούδια η Τσακάλη έλκεται από το εφήμερο της ζωής. Όχι μόνο επειδή προκαλούν τον χρόνο, αλλά εξαιτίας των σκέψεων και των αντιδράσεων που ενεργοποιούν, τα λουλούδια από τη φύση τους εμπεριέχουν το τραγικό, μια ομορφιά που συνδιαλέγεται με τον θάνατο. Στην εύθραυστη συνθήκη του άνθους – στη ζωή και την αναπόφευκτη φθορά που την ακολουθεί - η Τσακάλη βλέπει μια μεταφορά της ανθρώπινης ύπαρξης, την οποία πασχίζει να «σώσει» στη γη της ζωγραφικής. Για τη ζωγράφο τα λουλούδια μιλούν για τη μάχη με τον θάνατο, κρατώντας την ομορφιά τους. Είναι ο δικός της τρόπος να μιλήσει για τη δύναμη της ζωής. Από την άποψη αυτή, το άνθος γίνεται ένα «memento mori», αφού η υπόμνηση του οριστικού τέλους του, όσο και να αποδιώκεται, υφέρπει ως αναπόδραστη. Είτε, όμως, ανάλογα με τις εποχές και τις διαφορετικές σχολές, προσκολλάται κανείς περισσότερο στην εμφανή κίνηση, είτε στο μνημειώδες, η ζωγραφική όταν είναι μεγάλη δεν αναζητά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά της κίνησης, αλλά τα μυστικά της κρυπτογραφικά σημεία. Κι αυτό είναι που δένει τη Τσακάλη με τους μεγάλους δασκάλους […]».

Η ζωγράφος

Η Άννα Μαρία Τσακάλη γεννήθηκε στον Πειραιά το 1959. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι με δάσκαλο τον Leonardo Cremonini, την περίοδο 1983-1987. Το 2000 έλαβε το βραβείο ζωγραφικής στο Salon de l’ ACAM à Brécey, Γαλλία και το 2005 το βραβείο ζωγραφικής της Fondation Colas. Έργα της Άννας Μαρίας Τσακάλη βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στο Μουσείο Γουλανδρή, στο Ίδρυμα Σωτήρη Φέλιου «Η νέα Αρκαδία», στο Μουσείο Φρυσσίρα, στο Μουσείο Κουβουτσάκη, στις συλλογές της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕΒΑ, στην Πινακοθήκη της Φλώρινας, στη συλλογή του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας, στη συλλογή του Ιδρύματος Colas, στον Δήμο των Βερσαλλιών και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ζωγράφος ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Παρίσι.

 

Πληροφορίες 

Εγκαίνια Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, ώρα 7:00 μ.μ. Τα εγκαίνια θα κάνει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Μαρτίου.

 

Γκαλερί Stand in Line, Μετοχίου 26Α, Λευκωσία. Πληροφορίες τηλέφωνο 99412000, standinlineartspace@gmail.com

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ