ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκθεση Ευγενίας Βασιλούδη: «Κείμενα κεντημένα πλέγματα»

Η καλλιτεχνική πρακτική της εικαστικού-χαράκτριας εμπλέκει τεχνικές χαρακτικής και εκτυπώσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η γκαλερί Γκλόρια διοργανώνει την έκθεση της Ευγενίας Βασιλούδη με τίτλο «κείμενα κεντημένα πλέγματα». Η εικαστική πρόταση της Ευγενίας Βασιλούδη αποτελεί συνέχεια της ενότητας «κείμενα πλέγματα». Η απονομή του πρώτου βραβείου στον πρόσφατο διαγωνισμό για φιλοτέχνηση καλλιτεχνικού δώρου της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε το κίνητρο στην παρουσίαση της ενότητας αυτής.

Στα «κείμενα κεντημένα πλέγματα» η θεματική αφορά στη Μεσόγειο Θάλασσα και την κεντητική Τέχνη. Μια τέχνη που καταδικάστηκε στον χώρο της χειροτεχνίας σε μια κοινωνική ιεραρχία με κυρίαρχες πατριαρχικές εξουσιαστικές δομές. Όμως ως γυναικεία/έμφυλη πρακτική ενσωματώνει τον άφατο γυναικείο λόγο. Η καλλιτεχνική πρακτική της εικαστικού-χαράκτριας εμπλέκει τεχνικές χαρακτικής και εκτυπώσεις σε μια συμβολική διεργασία σαν προσευχή, χειρωνακτική και πνευματική. Αργά και θεραπευτικά, η πράξη και η εμπειρία στη δημιουργία του καλλιτεχνικού έργου ενσωματώνουν διαφορές και συγκλίσεις, που διευρύνουν τον χώρο συνύπαρξης με τη κατασκευή νέων συγγενειών.

Με την αφή και την αργή τελετουργική εκτυπωτική πράξη, τα χέρια «σκέφτονται» και δημιουργούν έναν «τόπο» όπου αναδύεται η αξία της κοινότητας. Τα έργα τέχνης αφηγούνται παλιές και νέες ιστορίες, εικάζουν ιδέες και αξίες συγγένειας και συμβίωσης, για ανθρώπινους και μη οργανισμούς. Πλέγματα και μπόγοι που διευρύνουν τα όρια της σκέψης και δημιουργούν περιβάλλοντα συν-ποίησης και πλαίσια συμπερίληψης, που περιέχουν τη συλλογικότητα, τη μνήμη, την οικολογία.

Μια μαγική διεργασία, χωρίς ταχύτητα, βαθιά εσωτερική που επεκτείνει τα όρια της φαντασίας για να ανασυστήσει ασφαλή καταφύγια με μια νέα οικονομία που διαφυλάσσει τη ζωή/φύση. Η πρακτική της Βασιλούδη εισηγείται ότι η φροντίδα όπως και η ανάδειξη της ομορφιάς στη φύση είναι πολιτική πράξη και μια μορφή κοινωνικής αντίστασης.

Η εικαστικός

Η Ευγενία Βασιλούδη είναι χαράκτρια. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Καλών Τεχνών του Κιέβου με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Καλές Τέχνες. Από το 1992 έως και σήμερα έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε οκτώ ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο. Η Βασιλούδη έχει επίσης λάβει μέρος σε μπιενάλε και άλλες εκθέσεις χαρακτικής στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Στην 9η Διεθνή Μπιενάλε Καΐρου το 2003, διακρίθηκε με το δεύτερο βραβείο της κριτικής επιτροπής, με το έργο «Ύμνος στη Δήμητρα». Στη θεματολογία της δουλειάς της αρχικά κυριάρχησε η γυναικεία μορφή, με αναφορές στη μυθολογία, τη θεά της φύσης και της γονιμότητας. Την απασχολούν θέματα που αφορούν στη φύση, στην οικολογία, στο περιβάλλον και στο εύθραυστο της ζωής. Σήμερα, η πρακτική της προτείνεται στη βάση έμφυλων θεραπευτικών διαδικασιών. Έργα της ανήκουν στην Κρατική Συλλογή Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, καθώς και σε συλλογές τραπεζών και ιδιωτών συλλεκτών. Από το 1989 μέχρι το 2021 δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση.

 

Πληροφορίες

Πότε/πού: Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία. Διάρκεια έκθεσης έως 22 Δεκεμβρίου.

Επικοινωνία τηλέφωνο 22762605.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ