ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκθεση χαρακτικής του Ιωσήφ Χατζηκυριάκου στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Τα περισσότερα έργα είναι χαραγμένα στην Βενετία την περίοδο 2002 – 2003

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια προβάλλει σε περιοδική του έκθεση 37 χαρακτικά του Ιωσήφ Χατζηκυριάκου, έργα της περιόδου 2002 – 2015. Παρουσιάζει επίσης χαραγμένες μήτρες και βιβλία του καλλιτέχνη.

Κύπρος 2002, λινογραφία

Τα περισσότερα έργα είναι χαραγμένα στην Βενετία την περίοδο 2002 – 2003. Οι τεχνικές και μέθοδοι με τις οποίες εκφράστηκε ο καλλιτέχνης είναι ξυλογραφία, λινογραφία, οξυγραφία, ακουατίντα, μελάνη & ζάχαρη, ξεστή χαλκογραφία.

Η έκθεση, με τίτλο ΜΝΗΜΕΣ, εγκαινιάζεται την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 11 το μεσημέρι και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2022.

Σουπιές, οξυγραφία μελάνη & ζάχαρη

Γράφει ο Ιωσήφ Χατζηκυριάκος:

“Η Onorina Frazzi ήταν μια μικροκαμωμένη ασπρομάλλα μάγισσα από την Νάπολι που με δίδαξε τις τεχνικές της χαρακτικής στην Aκαδημία Kαλών Tεχνών Βενετίας καθώς και την φύση αυτής της ιδιαίτερης τέχνης: την επανάληψη των κινήσεων, τη χάραξη μεταξύ φωτός και σκιάς, την αξία της πολλαπλής εκτύπωσης, την αμεσότητα και την ελευθερία που μπορούν να αποδώσουν τα κοπίδια στην παρθένα επιφάνεια της μήτρας.

Έμαθα να απο-τυπώνω τις εκφράσεις μου μέσα από την οξυγραφία, τη χαλκογραφία με μελάνη και ζάχαρη, τη βελονογραφία, την ακουατίντα, τη Ξεστή χαλκογραφία, τη χάραξη του ξύλου και του λινόλεουμ.

Στο χώρο του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή επέλεξα, μαζί με την Hélène που επιμελείται, να εκθέσω ένα σύνολο έργων: θραύσματα από σειρές τεχνικών ασκήσεων και εικαστικών προβληματισμών που δηλώνουν καλύτερα την σχέση μου με αυτό το εκφραστικό μέσο. Μια πορεία, δηλαδή, μια σειρά αναμνήσεων, παρά μια σειρά έργων, που με ταξιδεύουν στην Κύπρο και τη Βενετία της περασμένης εικοσαετίας, και που παρουσιάζω γιατί ο Χαμπής το ήθελε και η Hélène το οργάνωσε.
Ευχαριστώ και καλό ταξίδι”.

Ο Ιωσήφ Χατζηκυριάκος γεννήθηκε στην Λάρνακα το 1979. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας (1999–2003) και Ιστορία και Κριτική Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari (2004–2006) της ίδιας πόλης.
Ο Δρ. Ιωσήφ Χατζηκυριάκος διατελεί διευθυντής του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη - Αρχείων Λάρνακας.

Χορεύτριες, οξυγραφία και ακουατίντα

Περισσότερες Πληροφορίες 

Πότε/Πού: Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια, τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 21 Νοεμβρίου στις 11:00 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2022

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση