ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Επέκεινα» - Τοπία της συνείδησης από τη Χρύσα Βέργη

Ατομική έκθεση της ζωγράφου στην Alpha C.K. Art Gallery στη Λευκωσία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η καταξιωμένη ζωγράφος Χρύσα Βέργη επιστρέφει στην Κύπρο με τη νέα της δουλειά, που θα παρουσιαστεί  στην γκαλερί Alpha C.K. Art Gallery, στη Λευκωσία, με τίτλο «Επέκεινα» 

Είκοσι ονειρικά έργα μυούν τον θεατή στη μαγεία και το μεγαλείο της φύσης. «Ζωντανά» τοπία χωρίς συγκεκριμένα όρια ανακαλούν μνήμες και παρουσιάζουν ανάγλυφα την άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον. Ο επισκέπτης μπροστά στους καμβάδες της ζωγράφου, θ' ακούσει το θρόισμα των φύλλων, θα νιώσει το φως που διαχέεται άπλετο στα έργα να τον λούζει, θα ακούσει τον ήχο του νερού και θα αφουγκραστεί τις ιστορίες που διηγείται το τοπίο. Βυθισμένος στα «νερά της συνείδησης και της μνήμης» θα ανακαλύψει ξανά την αρχέγονη σύνδεση ανάμεσα στην απόλυτη ομορφιά και την αρμονία της φύσης με τα πιο υψηλά και ωραία συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος.


Στη νέα της δουλειά η Χρύσα Βέργη καταλύει τα όρια του τοπίου και εξερευνά τις πιο μυστικές και μαγικές πτυχές του μεταλαμπαδεύοντας τη γαλήνη και την ηρεμία που μπορεί να νιώσει κάποιος όταν αφεθεί να «μπει» με όλο του το σώμα και την ψυχή μέσα στην ομορφιά του, ακριβώς όπως η ζωγράφος μπαίνει με όλο της σώμα και την ψυχή μέσα στο έργο όταν δημιουργεί.
Η καλλιτέχνης εστιάζει στην επιφάνεια του νερού. Απαλλάσσεται από οποιαδήποτε αναπαράσταση της γης ή του ουρανού, δείχνοντας μόνο την αντανάκλασή τους. Ο ουρανός με τα λευκά του σύννεφα δεν υπάρχει στο έργο. Το μπλε του ουρανού και το μπλε του νερού γίνονται ένα στην αντανάκλαση στο νερό. Η Βέργη επισκέπτεται, εξερευνά και βιώνει το τοπίο πριν το ζωγραφίσει. Βλέπει τη λίμνη να αλλάζει όψεις. Παρατηρεί την κίνηση των φύλλων. Βλέπει τον ήλιο να «κρύβεται» στην πυκνή φυλλωσιά του δέντρου και να υποδηλώνει την παρουσία του μόνο ως ένα λυτρωτικό φως.

Photo Katoufas Brothers

Η φύση που ανασυντίθεται από την καλλιτέχνιδα αποκαλύπτει τη μεγαλοσύνη της. Μικρός και μέγας αισθάνεται ο άνθρωπος μπροστά της. Μπροστά σε ένα πραγματικό αριστούργημα φτιαγμένο από μια αόρατη δύναμη. Για να αποδώσει αυτό το αριστούργημα στις παλέτες της η Χρύσα Βέργη χρησιμοποιεί αριστοτεχνικά το χρώμα. Υπέροχες αποχρώσεις του μωβ, του γαλάζιου, του πράσινου , του χρυσού, διαχέονται στρατηγικά μέσα στο έργο για να δημιουργήσουν μια όαση, ερμηνεύοντας τον ζωντανό διάλογο ανάμεσα στο νερό και τη φύση που το περιβάλλει. Εμφανής η σύγκρουση των πράσινων δέντρων, των χρυσών φύλλων καθώς η αντανάκλαση τους «ταξιδεύει» στα μωβ-μπλε νερά της  λίμνης.

Η avant-garde προσέγγισή της ζωγράφου και η εξαιρετική χρήση του σημείου και του χρώματος δημιουργούν μια «ποιητική» που μας κάνει να μιλούμε για κάτι περισσότερο από εξαιρετικά δείγματα μετά -ιμπρεσιονιστικής – εξπρεσιονιστικής τέχνης με αφαιρετικά στοιχεία: Μας κάνουν να μιλούμε για έργα με φιλοσοφική υπόσταση. Κοιτάζοντας τους πίνακες ανακαλύπτουμε την πνευματική συγγένεια που έχουν με τα υδάτινα αριστουργήματα του Μονέ και θυμόμαστε τη φράση του: «Μία στιγμή, μια όψη της φύσης τα περιέχει όλα». «Τα θέματα της ζωγράφου καρπίζουν συνεχώς το παραδοσιακό πεδίο της τοπιογραφίας με μια διευρυμένη οπτική. Είναι αυτό που η ίδια πέτυχε με τη διάθλαση ή τη διάχυση του φωτός μέσα από το υγρό στοιχείο. Ο κόσμος της διαστέλλεται με συνεχή ροϊκότητα και την ακούραστη διάθεση ενός περιηγητή, προκειμένου να συμπεριλάβει στο οπτικό μας πεδίο ό,τι η ματιά αδυνατεί να συλλάβει. Πρόκειται για εικόνες που τις έχει ζήσει, οι περισσότερες, στον Λούρο και στις πηγές του.

Photo Katoufas Brothers

Ένα ταξίδι στην Ήπειρο της έδωσε έντονες εντυπώσεις, τροφές πνευματικές. Ανάμεσα στις εικόνες αυτές, συγκρατώ την ανάμνηση από το πιο σκοτεινό της έργο, ένα δέντρο όπου το λιγοστό φως προβάλλει χρυσό – ας επιτραπεί ο όρος «άκτιστο» - μέσα από τις φυλλωσιές. «Σήκωσα το κεφάλι και είδα να υψώνεται ένα θαύμα» εξηγεί. Τι είναι υπερβατική εμπειρία; Δεν είναι το να σου συνέβη κάποτε τούτο ή εκείνο το μυστηριώδες, το απολύτως ξένο προς τη λογική, και τα παρόμοια. Είναι το να ζεις καθημερινά μέσα στο κλίμα αυτό του επέκεινα της λογικής και των ορίων. Είναι το να ζεις στο επέκεινα με τον ίδιο περίπου τρόπο με τον οποίο εμείς ζούμε στο ενθάδε.  

Photo Katoufas Brothers

 

Σε ένα έργο της το βλέμμα αιφνιδιάζεται, διαπιστώνοντας πως το πραγματικό μέρος που αναγνωρίζει, δεν είναι παρά ένα μέρος του πίνακα, ενώ όσα εμφανίζονται και καταλαμβάνουν από το κέντρο και κάτω είναι μια αντανάκλαση της πραγματικότητας στην επιφάνεια του νερού. Η ματιά της Βέργη επιχειρεί να καταλάβει, με λαίμαργη όραση, όλο και περισσότερο από τον πέραν του τελάρου χώρο. (…)
Όταν λοιπόν καθρεφτιζόμαστε στα νερά της Χρύσας Βέργη μπορούμε να υποψιαστούμε τι είναι η τέχνη: είναι μέρος της μαγείας που κάνουμε με σκοπό να καταλάβουμε τον κόσμο και να επιδράσουμε σ’ αυτόν. Πιο πέρα: είναι τρόπος της μεταφορικότητας χάρις στην οποία η συνείδησή μας συγκροτείται η ίδια συγκροτώντας τον κόσμο», αναφέρει ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς στον κατάλογο της έκθεσης.Πληροφοριες

Χρύσα Βέργη- «Επέκεινα» - Ατομική έκθεση ζωγραφικής. Εγκαίνια Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ. Διάρκεια έκθεσης έως 3 Δεκεμβρίου 2022.

Alpha C.K. Art Gallery, λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου & Παπανικολή 3 Λευκωσία. εγκαινιάζεται την  μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου.

 

Επικοινωνία: τηλέφωνο 22751325 | info@ackgallery.com | http://www.ackgallery.com/
 
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ. & 16.00 μ.μ – 19.00 μ.μ.
Σάββατο: 10.00 π.μ. – 13.00 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση