ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξερευνώντας τον Τοπικό Πολιτισμό

Το Γ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού επισκέπτεται το Χάνι του Ιμπραήμ στην Πάφο με την υποστήριξη του EUROPE DIRECT Λεμεσού-ΤΕΠΑΚ

Δελτίο Τύπου

Την Πέμπτη 18 Μαΐου, 150 μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό από το Γ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Χάνι του Ιμπραήμ, το φημισμένο ιστορικό μνημείο που βρίσκεται στην καρδιά της Πάφου. Η εκπαιδευτική εκδρομή, που εμπίπτει στην πρωτοβουλία «Η Ευρώπη στην Περιοχή μου / Η Ευρώπη στο Σχολείο μου», διοργανώθηκε με στόχο την ανακάλυψη του τοπικού πολιτισμού και αποτελεί την πρώτη φορά που μια τέτοια πρωτοβουλία εγκαινιάζεται στην Κύπρο.Μετά από ένα ευχάριστο ταξίδι στην Πάφο, οι μαθητές της Δ', Ε' και ΣΤ' τάξης του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού, ξεναγήθηκαν στο Χάνι του Ιμπραήμ και ενημερώθηκαν για την ιστορία του. Τα παιδιά «εξερεύνησαν» την περιοχή στην οποία βρίσκεται το μνημείο και περπάτησαν στις «γειτονιές» του που αποκαλύπτουν  τις παραδοσιακές εργασίες και την τοπική παραγωγή. Επισκέφθηκαν τοπικά εργαστήρια και καταστήματα, των οποίων οι ιδιοκτήτες μοιράστηκαν τα μυστικά της τέχνης τους, τις καθημερινές συνήθειες και τα μοναδικά προϊόντα τους, αποκαλύπτοντας την πολυδιάστατη  κουλτούρα της περιοχής.

Μετά την επίσκεψη και με την επιστροφή στα θρανία, οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε δημιουργικά εργαστήρια, όπως ζωγραφικής, εφαρμόζοντας στην πράξη και με δημιουργικό τρόπο όσα έμαθαν. Οι ζωγραφιές τους, αποτυπώνοντας την καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών αλλά και την εμβάθυνση στην τοπική κουλτούρα θα παρουσιαστούν σε μια ειδική έκθεση στο Σχολείο τους, την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, την 1η Ιουνίου.

Το Χάνι του Ιμπραήμ αποκαταστάθηκε το 2019 από τον Δήμο Πάφου με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το κτίριο, έκτασης 2.500 τ.μ., αποτελεί έναν χώρο ιδιαίτερης σημασίας  για τον πολιτισμό και την κοινωνία της Κύπρου και ειδικότερα της Πάφου. Ιστορικά, το παλαιό κτίριο λειτουργούσε ως χάνι και τόπος συγκέντρωσης εμπόρων και τεχνιτών. Σήμερα στεγάζει πολλές βιοτεχνικές μονάδες και ένα θέατρο.

Η «Ευρώπη στην Περιοχή μου / Η Ευρώπη στο Σχολείο μου» είναι μια πρωτοβουλία που συνδέει μέσα από ψυχαγωγικές δραστηριότητες τους μαθητές με τοπικούς φορείς και Έργα που έχουν λάβει συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η επίσκεψη στο Χάνι του Ιμπραήμ  διοργανώθηκε από ΕUROPE DIRECT Λεμεσού – ΤΕΠΑΚ, σε συνεργασία με το Σχολείο και τον Σύνδεσμο Γονέων και με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (REGIO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το EUROPE DIRECT Λεμεσός - ΤΕΠΑΚ  με περηφάνια υποστηρίζει ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που προωθούν την πολιτιστική κληρονομιά και την εκπαίδευση και στέκεται ενεργά στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία μιας πιο δυναμικής και πιο πλούσιας πολιτιστικά κοινωνίας. Η επίσκεψη αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία για τους μαθητές, δίνοντάς  τους την ευκαιρία να μάθουν για τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία του με έναν συναρπαστικό και αξέχαστο τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ