ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Glyn Hughes: Μεγάλο αφιέρωμα στον Αγγλοκύπριο καλλιτέχνη

Τον Δεκέμβριο η Γκαλερί Αποκάλυψη παρουσιάζει μεγάλη αναδρομική έκθεση του σημαντικού καλλιτέχνη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τον Δεκέμβριο η γκαλερί αποκάλυψη παρουσιάζει μεγάλη αναδρομική έκθεση του σημαντικού Αγγλοκύπριου καλλιτέχνη Glyn Hughes. O Hughes ήταν δάσκαλος και παιδαγωγός, δημοσιογράφος, κρητικός τέχνης και κινηματογράφου, συγγραφέας και ποιητής από τους πρωτοπόρους της περφόρμανς και του χάπενινγκ στην Κύπρο σκηνογράφος σκηνοθέτης και ζωγράφος ένας ολοκληρωμένος δημιουργός που όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες "εκπαίδευε όλο τον άνθρωπο μέσα του".

Οι δεκαετίες των ʾ50 και των ʾ60 ήταν μια μεταβατική περίοδος για την τέχνη στην Κύπρο. Η παρουσία του Hughes συνέβαλε καθοριστικά στην διαμόρφωση του εικαστικού τοπίου ενώ το αποτέλεσμα της σχέσης του με τον Χριστόφορο Σάββα απογείωσαν τις σκέψεις και τα οράματα μιας ομάδας νέων και δυναμικών ανθρώπων που μέχρι τότε ήταν καλλιτεχνικά άστεγοι και λειτουργούσαν ως μονάδες. Η στενή αυτή σχέση του Hughes με τον Σάββα καταγράφεται εμπεριστατωμένα στις εκδόσεις " Glyn
Hughes 1931-2014" για την ζωή και το έργο του.

Το 2016 το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας NIMAC οργανώνει μια σημαντική αναδρομική μεταθανάτια έκθεση του Glyn Hughes με έκδοση καταλόγου. Η πρόσφατη έκδοση βιβλίου-καταλόγου από το γραφείο τύπου και πληροφοριών "Glyn Hughes 1931-2014" είναι εκφράσεις εκτίμησης του καλλιτέχνη αυτού από το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και το Γραφείο Τύπου και πληροφοριών.

Η παρούσα έκθεση στην αποκάλυψη αποτελεί την δεύτερη σημαντική μεταθανάτια αναδρομική έκθεση με έργα σπάνια που ίσως δεν είχαν την ευκαιρία να εκτεθούν στο παρελθόν καθότι προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές.

Η καλλιτεχνική δημιουργία του Ουαλλού καλλιτέχνη ήταν αυθόρμητη και ελεύθερη κράτησε αυστηρές γραμμές στην τεχνοτροπία, στο υλικό ή στο style του. Πάνω απ’ όλα αυτά όμως το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα, και αρετές. Είχε επηρεαστεί έντονα από το μεσογειακό φως στα τοπία του, άφηνε ελεύθερες τις επιρροές από συναδέλφους και τις τάσεις της εποχής. Ο Hughes κατάγραφε πάντοτε στο έργο του το στίγμα των πολιτικών καταστάσεων
και των γεγονότων που συνέβησαν στη Κύπρο τη δεκαετία του ʾ70 χωρίς όμως να παράγει πολιτικό έργο. Η δουλεία του βαθιά αληθινή χωρίς αδιαφορία για τα τεκτενόμενα αλλά και χωρίς νουθεσίες.

Ο Glyn Hughes ήταν μόλις 25 χρονών όταν έφτασε στην Κύπρο το 1956, σε μια πολύ δύσκολη και ταραγμένη όπως όλοι γνωρίζουμε εποχή. Έκτοτε παρέμεινε εδώ βιώνοντας όλη την νεότερη κυπριακή ιστορία μέχρι και το θάνατο του 2014. Αναμφισβήτητα αποτέλεσε ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην ιστορία των εικαστικών στην χώρα μας. 

*Την έκθεση θα προλογίσει ο κ. Γιάννης Τουμαζής 

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Γκαλερί Αποκάλυψη, τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 8  Δεκεμβρίου 2021 στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2021. Λευκωσία

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22 300150

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση