ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η διαρκής γοητεία της ζωγραφικής

Μια προσωπική σπουδή του Μπατινάκη στην ανθρώπινη μορφή, παρουσιάζεται στην έκθεση «Δεκαπέντε χρόνια ζωγραφικής»

Newsroom Κ, Αθήνα

ΤΗΣ ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

«Η ζωγραφική είναι κόντρα στον μηδενισμό της ματαιότητας μια ιερή ανθρώπινη λειτουργία», είπε στην «Κ» ο ζωγράφος Εδουάρδος Σακαγιάν σε μια πρόσφατη συνέντευξη με αφορμή την έκθεσή του «Εμείς» (γκαλερί Καλφαγιάν, έως 28/3). «Συνεπώς, εξακολουθεί να κρατά τη θέση της στον κόσμο της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που κυριαρχείται από τα πολυμέσα», τον ρωτήσαμε. «Υπάρχουν οι μόδες και οι νεωτερισμοί, όπως οι βιτρίνες από τα καταστήματα με τα ρούχα που αλλάζουν κάθε εποχή», απάντησε. «Πλην, όμως, η ανάγκη του ανθρώπου για αξίες και σκοπό είναι τόσο παλιά και ανθεκτική όσο τα ένστικτά μας. Αρα, πάντα θα έχουμε ανάγκη από εικόνες που μας εκφράζουν και διαρκούν».

Εις επίρρωση των λόγων του, μια μικρή βόλτα στις αθηναϊκές αίθουσες τέχνης επιβεβαιώνει τη δύναμη της ζωγραφικής.

• Τίμος Μπατινάκης, Evripides Art Gallery

Τίμος Μπατινάκης, «Το πορτραίτο της Λ.Χ.».

Μια προσωπική σπουδή του Μπατινάκη στην ανθρώπινη μορφή, παρουσιάζεται στην έκθεση «Δεκαπέντε χρόνια ζωγραφικής» (έως 14/3). Ο μαθητής του Παναγιώτη Τέτση, συνδέθηκε μαζί του με στενή φιλία και ζωγράφισε πολλά από τα έργα του στο φυσικό φως του εργαστηρίου του όπως και ο δάσκαλος του. Σχέδια και ελαιογραφίες, γυμνά και πορτρέτα βρίσκονται σε γόνιμο διάλογο μεταξύ τους και προσκαλούν τον θεατή να ανακαλύψει τον πυρήνα της δουλειάς του δημιουργού: την πιστή απεικόνιση της αλήθειας στον καμβά. Ο Τίμος Μπατινάκης ξεχωρίζει για την αγάπη του στο σχέδιο από τα πρώτα χρόνια της ζωγραφικής του πορείας στο εργαστήριο του Νίκου Στέφου, ενώ χαρακτηριστική είναι η επιμονή του στη σύνθεση και στη διεξοδική έρευνα της ανθρώπινης μορφής. «Τα έργα του διαπερνά μια αύρα ποίησης», έχει πει για τον ζωγράφο ο ακαδημαϊκός Νικόλαος Ματσανιώτης κατά τη διάρκεια της βράβευσης του Τίμου Μπατινάκη από την Ακαδημία Αθηνών. Και συμπληρώνει: «Στα σχέδιά του διακρίνεται για την ποιότητα και την εξαιρετική εκφραστική αλήθεια των διατυπώσεών του».

• Θανάσης Μακρής, γκαλερί Σκουφά

Θανάσης Μακρής, «Ταΰγετος 2».

Η ατομική έκθεση του ζωγράφου «Αναζητώντας ένα άλλο φως» (έως 7/3) περιλαμβάνει ελαιογραφίες σε ξύλο φιλοτεχνημένες την τελευταία τετραετία, μοναδικές εικόνες της ελληνικής υπαίθρου. Οπως αναφέρει ο Τάκης Μαυρωτάς στο σημείωμα που συνοδεύει την έκθεση: «Ο Μακρής δουλεύει παθιασμένα, άλλοτε από φωτογραφίες και άλλοτε εκ του φυσικού, για την απόδοση της δικής του Ελλάδας, από την Καλαμάτα και τη Νάξο έως εκείνες τις βάρκες που συνεχίζουν να ταξιδεύουν στις απέραντες θάλασσες. Ο ζωγράφος με τα τοπία του και τη μεσογειακή τους αίσθηση φέρνει τον επισκέπτη πιο κοντά στη μαγεία της ελληνικής φύσης, αποπνέοντας δέος και σεβασμό».

• Μαρία Φιλοπούλου, «16 Φωκίωνος Νέγρη»

Μαρία Φιλοπούλου, «Μύστες», 2011.

Η έκθεση «Προσωπικοί Παράδεισοι» (έως 16/5), με 14 ζωγραφικές συνθέσεις κυρίως μεγάλων διαστάσεων και ένα γλυπτό της καλλιτέχνιδος –όλα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου–, αποτελούν στην ουσία ιχνηλάτηση της διαδρομής της ζωγράφου από τα έτη των σπουδών της στο Παρίσι μέχρι την ωρίμανσή της. Ενδιάμεσοι σταθμοί, οι ενότητες που την απασχόλησαν στη θεματογραφία της: εσωτερικοί χώροι, θερμοκήπια, παραλίες, καταρράκτες και κολυμβητές. O τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στη σχέση της ζωγράφου με την αναζήτηση της ορατής ή της αόρατης στέγης που την κάνει να αισθάνεται ασφάλεια και γαλήνη, εκεί όπου το στοιχείο του νερού συνήθως κυριαρχεί.

• Δημήτρης Γέρου, Αίθουσα του Εικαστικού Κύκλου ΔΛ

Δημήτρης Γέρου, «Ντατούρα η αισθητική».

Μια αναδρομική παρουσίαση των έργων του ζωγράφου που έγιναν τα τελευταία 27 χρόνια στην Ελλάδα και στην Αμερική αποτελεί η έκθεση που εγκαινιάζεται την Παρασκευή (6/3). Πρόκειται για ακουαρέλες σε χαρτί σε μικρά και μεγάλα μεγέθη, που τα διακρίνει μια λεπτομερής και ρεαλιστική γραφή. Στα περισσότερα από τα έργα επικρατεί το γνωστό ανθρωπάκι που λειτουργεί και ως ετεροπροσωπία του υπερρεαλιστή καλλιτέχνη, και το οποίο, αενάως κινούμενο ανάμεσα στο πραγματικό και στο μεταφυσικό, συνεχίζει να αφηγείται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Πληροφορίες: http://www.goldengallerycy.com, 97-771977, 99-643177

Art Deal by Kapatays

Μια μοναδική εικαστική εμπειρία μέσα από τις εξαίρετες δημιουργίες καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ