ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επιστήμη και μυθολογία σε μια έκρηξη χρωμάτων

Η Μικαέλλα Χρυσοστόμου δημιουργεί το δικό της brand Stellar Art and Deco και κάνει την πρώτη της παρουσιάσει στο Μελίνα Μερκούρη

Της Λουΐζας Λούη

Tο STELLAR Art & Deco γιορτάζει το νέο του ξεκίνημα με μια τετραήμερη έκθεση από τις 27 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι πρώτες συλλογές τέχνης και η πρώτη συλλογή ειδών διακόσμησης με χειροποίητα Βάζα από πηλό, όπου στοιχεία από τους πίνακες μετενσαρκώνονται σε καλαίσθητες διακοσμητικές δημιουργίες.

Η καλλιτέχνιδα Μικαέλλα Χρυσοστόμου εξηγεί στο σημείωμα της πως ξεκίνησε όλη αυτή η ιδέα :

«Όλα ξεκίνησαν στο κρύο Βερολίνο της Γερμανίας, μια βροχερή μέρα, τον Οκτώβριο του 2018. Καθόμουν στο 40 τετραγωνικών διαμέρισμα μου και ένιωθα πως κάτι μου λείπει από την ζωή και την καθημερινότητα μου, και αυτό ήταν η Τέχνη. Το αίσθημα της δημιουργίας και έκφρασης μέσα από χρώματα και πινελιές. Αυτό που με γέμιζε πραγματικά από παιδί ακόμα και αν τελικά ακολούθησα επαγγελματικά τον δρόμο των Εφαρμοσμένων Τεχνών και τον Σχεδιασμό Προϊόντων και Υπηρεσιών.

Έτσι λοιπόν, όλα ξεκίνησαν. Άρχισα να ζωγραφίζω ξανά, όταν ένιωθα χαρούμενη, λυπημένη, όταν χίλιες αναπάντητες ερωτήσεις, μου κατακλύζαν το μυαλό. Δύο χρόνια αργότερα, στις αρχές του 2020, όταν είχα πια μετακομίσει πίσω στην Κύπρο και όλοι μου οι πίνακες είχαν φτάσει από το Βερολίνο, αντιλήφθηκα ότι όλες οι απαντήσεις που έψαχνα ήταν εδώ. Όλα άρχισα να δένουν μεταξύ τους και η ιδέα του “Stellar Art n Deco” είχε γεννηθεί.»

Η «Κ» επικοινώνησε με την νεαρή καλλιτέχνιδα Μικαέλλα Χρυσοστόμου και εξήγησε το σκεπτικό της πίσω από την συγκεκριμένη έκθεση, από το Stellar Art & Deco και πως μέσα από την τέχνη της θέλει να συνεπάρει τον θεατή σε ένα άλλο κόσμο, σε ένα μαγικό παραμύθι.

-Επιστήμη και μυθολογία πως συνδέονται στην τέχνη σας αυτές οι πολύ διαφορετικές θεματικές;

-Η θεματική του Stellar είναι ο συνδυασμός του σύμπαντος και των μεταφυσικών στοιχείων τoυ, της επιστήμης και της μυθολογίας. Οι θεματικές αυτές παρουσιάζονται με σουρεαλιστικό ύφος δημιουργώντας συνθέσεις που δεν θυμίζουν την σημερινή πραγματικότητα. Μια παράθεση ασυνήθιστων στοιχείων και εικόνων που προσπάθησαν να απελευθερώσουν το δημιουργικό δυναμικό του ασυνείδητου νου. Οι πίνακες αυτοί είναι γεμάτοι με ασυνήθιστες και φανταστικές σκηνές που συχνά δεν ακολουθούν τους φυσικούς νόμους της επιστήμης δημιουργώντας ενδιαφέρουσες συνθέσεις όπως αστροναύτες να κολυμπούν με ψάρια και άλλοτε να ταξιδεύουν με πεταλούδες (βλέπε εικόνα 1). Τέλος η Μυθολογία είναι μια θεματική που από μικρό παιδί πάντα με ταξίδευε και συνεχίζει να με εμπνέει μέχρι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα η συλλογή “Τhe Nyx” είναι εμπνευσμένη και αφιερωμένη στην θεά της Νύχτας, Νύξ κατά την ελληνική μυθολογία.

-Με ποιο τρόπο ο θεατής θα αμφισβηθτήσει το συνηθισμένο. Τι είναι για εσένα το συνηθισμένο;

-Όπως έχει προαναφερθεί οι θεματικές του Stellar παρουσιάζονται συχνά με σουρεαλιστικό ύφος δημιουργώντας συνθέσεις που δεν θυμίζουν την σημερινή πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα δεν απεικονίζονται σκηνές από την καθημερινή μας ζωή τις οποίες είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε. Αντιθέτως, με ενδιαφέρει να οπτικοποιήσω εικόνες αλλιώτικες, εξωπραγματικές που καλούν τον θεατή να ξεχάσει για λίγο την καθημερινότητα του και να μπει σε άλλους κόσμους παραμυθένιους και μαγικούς.

-Πως μπορεί η εικαστική τέχνη να «ενωθεί» με την διακοσμητική τέχνη;

-Στις εικαστικές τέχνες περιλαμβάνονται και οι εφαρμοσμένες τέχνες όπως η γραφιστική, ο σχεδιασμός χώρων και σχεδιασμός διακοσμητικών αντικειμένων. Προερχόμενη λοιπόν από το κόσμο των εφαρμοσμένων τεχνών (Γραφιστική και Σχεδιασμό προϊόντων) όντας επηρεασμένη από όλα αυτά τα χρόνια σπουδών και την διαμονή μου στο Μιλάνο της Ιταλίας, στην επιτομή των τεχνών και του Design, θέλησα να εφαρμόσω την τέχνη μου σε διακοσμητικά αλλά και χρηστικά αντικείμενα εσωτερικών χώρων. Στην έκθεση αυτή γίνεται η αρχή αφού παρουσιάζεται η πρώτη συλλογή διακοσμητικών σπιτιού, όπου στοιχεία από τους πίνακες μετενσαρκώνονται σε χειροποίητα πήλινα βάζα. Το μελλοντικό Stellar Art n Deco οραματίζεται την δημιουργία ολοκληρωμένων συλλογών απαρτισμένων από διάφορα διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα που θα έχουν κοινή οπτική γλώσσα.

-Τι είναι αυτό που έχει να δώσει το δικό σας brand Stellar στο κοινό;

-Το Stellar Art n Deco έχει να δώσει μια φρέσκια και αλλιώτικη ματιά στο κοινό της. Ξεχωριστές συλλογές για αυτούς που ψάχνουν το ξεχωριστό και το διαφορετικό, αλλά και πίνακες και διακοσμητικά στοιχεία σχεδιασμένα με εσάς για εσάς. Γίνονται ειδικές παραγγελίες για πίνακες και διακοσμητικά αντικείμενα για τους δικούς σας χώρους καθώς και κατοίκων συνεδριάσεις για περαιτέρω καθοδήγηση.

-Πως βιώνεται την τέχνη στην Κύπρο; Σας προβληματίζει ή σας εκπλήσσει θετικά κάτι γυρνώντας από το εξωτερικό πίσω στην Κύπρο;

-Παρατηρώντας την Τέχνη στην Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια με χαρά μου αναγνωρίζω το γεγονός ότι παρά το μικρό της κοινωνίας μας, μεγάλο ποσοστό των δημιουργικών ανθρώπων δεν επαναπαύονται αλλά αντιθέτως κυνηγούν τα όνειρα τους και γίνονται πιο εφευρετικοί δημιουργώντας τα δικά τους brand, φεστιβάλ, μουσική, κεραμική, μόδα κ.α. Εύχομαι σε όλους τους ντόπιους δημιουργούς της Κύπρου μας να επιμείνουν στους στόχους τους και να συνεχίσουν να ψάχνουν καινοτόμους τρόπους να παρουσιάζουν την δουλειά τους και στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. 

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Aίθουσα Μελίνα Μερκούρη, τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 18:30 - 21:00 και θα διαρκέσει μεχρι την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στις 16:00 - 21:00. Πύλη Αμμοχώστου, Λεωφόρος Αθηνάς, Λευκωσία

Επικοινωνία: https://www.facebook.com/events/melina-merkouri-hall-famagusta-gate/stellar-opening-exhibition/366460801017332/

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο Δάντης στην Κόλαση, με τη μορφή του Βιργιλίου να αχνοφαίνεται στα αριστερά, όπως τους οραματίστηκε ο Ντομένικο Παλαντίνο

Η «Θεία Κωμωδία» σήμερα

Επτακόσια χρόνια από τον θάνατό του, ο Δάντης τιμάται με μια σύγχρονη εικαστική έκθεση στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο
Kathimerini.gr
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ