ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «Προσφορά» του Σάββα Χριστοδουλίδη

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου αποκαλύπτει έργα της συλλογής του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου αποκαλύπτει έργα της συλλογής του και ανοίγει διάλογο με ανθρώπους που παράγουν τέχνη, που την αγαπούν ή την μελετούν, μέσα από τη δράση Reveal The Collections: Ένα έργο μια ιστορία.

Οι Συλλογές δεν φτιάχτηκαν και δεν υπάρχουν για να είναι κρυμμένες. Ανήκουν στον κόσμο της Κύπρου από τον οποίο και για τον οποίο μαζεύτηκαν. Θέλοντας να τιμήσει τους ανθρώπους της σύγχρονης κυπριακή τέχνης, οι οποίοι φροντίζουν για την ψυχή και καλλιεργούν την αισθητική και την σκέψη, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου αποκαλύπτει έργα της συλλογής του και ανοίγει διάλογο με ανθρώπους που παράγουν τέχνη, που αγαπούν την τέχνη ή την μελετούν.

Η δράση #revealthecollections του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου έχει ως στόχο την προβολή και συζήτηση έργων τέχνης της Συλλογής Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης του Ιδρύματος και άλλων ιδιωτικών συλλογών μέσω μια διαδικτυακής δράσης και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Ιδρύματος «Πολιτισμός σημαίνει Αλληλεγγύη». Εμπίπτει στην πάγια πολιτική του Ιδρύματος για ενθάρρυνση, αναγνώριση και προβολή της εικαστικής δημιουργίας αλλά και των άλλων τεχνών ευρύτερα. Καταδεικνύει της τη συνεχή στήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος για βελτίωση των καλλιτεχνικών υποδομών και συμβάλλει παράλληλα της προσπάθειες για κατοχύρωση των δικαιωμάτων του καλλιτέχνη.

Η Συλλογή Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης ξεκίνησε παράλληλα με τη δημιουργία του Πολιτιστικού Ιδρύματος το 1984 και απαριθμεί σήμερα πάνω από 850 έργα. Απώτερος στόχος είναι ο σταδιακός σχηματισμός μιας αντιπροσωπευτικής ομάδας έργων που θα σκιαγραφεί την εξέλιξη της εικαστικής δημιουργίας στην Κύπρο.

Τη δράση επιμελείται η θεωρητικός τέχνης δρ Μόνικα Ασημένου.

Η «Προσφορά»

Για το έργο του Σάββα Χριστοδουλίδη «Προσφορά», γράφει ο εικαστικός Μιχάλης Χαραλάμπους: «13/6/2020, Σάββατο, Ώρα: 10:03. Ανταποκρίνομαι σε μια ζωγραφική την οποία μπορώ να αντιληφθώ ως ένα πρόλογο της γλώσσας που χρησιμοποιεί σήμερα ο Σάββας Χριστοδουλίδης. Δεν θα ήθελα να φλυαρήσω, μονάχα να τονίσω μια αλήθεια που μου αποκαλύπτεται αργά μέσα από την χειρονομία της γραφής του. Είτε μεταφέρομαι σε ένα αποδομημένο, στοχαστικό τοπίο του Fra Angelico της πρώιμης Αναγέννησης ή του Ισπανού Bartolome Bermejo, είτε σε μια Informer διάθεση- Ο ήχος της εικόνας παραμένει ο ίδιος, έντονος, δυναμικός και ταυτόχρονα βαθιά συνδεδεμένος με τη συχνότητα που συνδέει το έργο και το πρόσωπο που το παρατηρεί.»Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία.
Για πληροφορίες: 22 128157, www.boccf.org Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση