ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η σύνθεση της νέας συμβουλευτικής Επιτροπής Επιλογής Έργων για Αγορά

Από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνουν τα ονόματα των μελών της νέας Επιτροπής Επιλογής Έργων για Αγορά, όπως εγκρίθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στις 20 Ιανουαρίου 2022.

Η θητεία της Επιτροπής είναι τριετής με δικαίωμα ανανέωσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Έλενα Χριστοδουλίδου, Ιστορικός Τέχνης, Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γιάννος Ιωάννου, καθηγητής Τέχνης Μέσης Εκπαίδευσης, με απόσπαση στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
• Μόνικα Ασημένου, Θεωρητικός τέχνης·
• Μαρίνα Βρυωνίδου, Πολιτιστική παραγωγός/επιμελήτρια εκθέσεων·
• Ευαγόρια Δαπόλα, Ιστορικός τέχνης/επιμελήτρια εκθέσεων·
• Κυριακή Κώστα, Εικαστική δημιουργός·
• Νικόλας Λαμπούρης Εικαστικός καλλιτέχνης-φωτογράφος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας του Παν. Frederick·
• Τερέζα Λανίτη-Σπανού, Εικαστική δημιουργός, μέλος του συνεργαζόμενου εκπαιδευτικού προσωπικού στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ
• Κωνσταντίνος Αργιανάς, Ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων, ειδικός επιστήμονας στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου·
• Αντώνης Βολανάκης, Εικαστικός καλλιτέχνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου·
• Γιάννης Κολακίδης, Αρχιτέκτονας και εικαστικός καλλιτέχνης·
• Catherine Louis-Νικήτα, Θεωρητικός τέχνης, πολιτιστική παραγωγός.

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
• Peter Αστζιάν, Επιμελητής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Πιερίδη·
• Τώνια Λοΐζου, Ιστορικός τέχνης, επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΑΦΟΥ
• Ανδρέας Ιωάννου, Αρχιτέκτονας·
• Στέλλα Πατσαλίδου, Πολιτικός Μηχανικός, Interior designer
Όροι εντολής της Επιτροπής Επιλογής Έργων για Αγορά είναι η υποβολή εισηγήσεων προς το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για επιλογή, προς αγορά, έργων τέχνης Κύπριων καλλιτεχνών με σκοπό τον καταρτισμό μιας κρατικής συλλογής έργων τέχνης, η οποία να καταγράφει και να στοιχειοθετεί την εξέλιξη της σύγχρονης κυπριακής τέχνης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Ο εγκεκριμένος Κανονισμός, βάσει του οποίου λειτουργεί η Επιτροπή, είναι ο ακόλουθος:

Γενικοί Όροι:
Οι αγορές έργων τέχνης από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού γίνονται με σκοπό τη δημιουργία μιας Κρατικής Συλλογής έργων τέχνης, μέσα από την οποία να τεκμηριώνεται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η πορεία της νεότερης και σύγχρονης κυπριακής τέχνης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Η επιλογή των έργων της κρατικής συλλογής γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να εικονογραφούνται μέσα από τα καλύτερα ποιοτικά δείγματα οι τάσεις, οι τεχνοτροπίες, οι υφολογίες και τα ρεύματα που ακολούθησε στην πορεία της ή ακολουθεί η σύγχρονη κυπριακή τέχνη. Όσον αφορά τους σημαντικότερους καλλιτέχνες γίνεται προσπάθεια να αντιπροσωπεύονται όλες οι περίοδοι της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας.

Επειδή η Κρατική Πινακοθήκη είναι ιστορική, δίνεται σημασία στη συμπλήρωση κενών στην τεκμηρίωση της ιστορικής πορείας της τέχνης στον τόπο μας.

Τα έργα αγοράζονται από τις ατομικές εκθέσεις των καλλιτεχνών και από τα εργαστήριά τους. Είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν αγορές και από ιδιωτικές συλλογές, νοουμένου ότι αυτές αφορούν σε έργα σημαντικά για την Κρατική Συλλογή.

Κριτήρια:
Με βάση τους πιο πάνω σκοπούς, έχουν διαμορφωθεί και εφαρμόζονται τα πιο κάτω κριτήρια για την επιλογή των έργων που αγοράζονται:

1. Καλλιτεχνική ποιότητα του έργου.

2. Σημασία του έργου στην πορεία της σύγχρονης κυπριακής τέχνης.

3. Ικανοποίηση συγκεκριμένων αναγκών στην τεκμηρίωση τάσεων, τεχνοτροπιών, υφολογιών ή ρευμάτων που ακολούθησε ή ακολουθεί η σύγχρονη κυπριακή τέχνη.

3. Ικανοποίηση συγκεκριμένων αναγκών στην τεκμηρίωση της καλλιτεχνικής πορείας συγκεκριμένου σημαντικού καλλιτέχνη.

4. Πρωτοτυπία εικαστικής έκφρασης.

5. Πνεύμα έρευνας.

6. Αριθμός έργων του ίδιου καλλιτέχνη στη Συλλογή. Το έργο που θα αγοράζεται θα πρέπει να είναι ενδεικτικό της εξέλιξης του καλλιτέχνη (άλλος κύκλος δουλειάς).

7. Χρήση νέων, μη συμβατικών μέσων έκφρασης.

8. Η έντονη προσωπική "σφραγίδα" του καλλιτέχνη στο έργο.

9. Η προσιτότητα της τιμής του έργου θα είναι καθοριστική για την αγορά.

10. Αγορά έργου από τον ίδιο καλλιτέχνη γίνεται αφού παρέλθουν δύο χρόνια από την προηγούμενη αγορά και νοουμένου ότι το έργο πληροί όλα τα κριτήρια που προνοούν οι κανονισμοί. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις των ιστορικών Κυπρίων καλλιτεχνών, οι οποίοι αποτελούν αποδεδειγμένα σταθμό στην εικαστική ιστορία της Κύπρου.

11. Το βιογραφικό του καλλιτέχνη (συμμετοχή σε σημαντικές εκθέσεις στο εξωτερικό, εκπροσώπηση της Κύπρου στο εξωτερικό κ.ά.).

Νέοι πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες:
Η Επιτροπή δικαιούται να αγοράσει έργο από την πρώτη ατομική έκθεση κάποιου καλλιτέχνη, εάν το έργο πληρεί τα πιο κάτω κριτήρια:
• Καλλιτεχνική ποιότητα.
• Πρωτοτυπία.
• Πνεύμα έρευνας (φόρμας, υλικού και μέσου έκφρασης).

Ναΐφ καλλιτέχνες:
Στην περίπτωση των ναΐφ καλλιτεχνών, η Επιτροπή αγοράζει έργα με κριτήριο την πηγαιότητα, αυθεντικότητα και γνησιότητα της έκφρασης.

Ερασιτέχνες καλλιτέχνες:
Η Επιτροπή δεν αγοράζει έργα ερασιτεχνών καλλιτεχνών, εκτός και αν κρίνει ότι πρόκειται για έργο εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας.

Εφήμερα έργα και περφόρμανς:
Στο πλαίσιο των όρων εντολής της, η Επιτροπή εξετάζει και περιπτώσεις αγοράς ντοκουμέντων (βίντεο, βιβλία κ.ο.κ.) τα οποία καταγράφουν και στοιχειοθετούν την επιτέλεση/εκτέλεση δρωμένων και περφόρμανς. Προς υποβοήθηση της διαδικασίας αυτής, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες θα συλλέγουν και θα διαβιβάζουν στο Αρχείο της Κρατικής Πινακοθήκης τα στοιχεία που κατά καιρούς κατατίθενται από δικαιούχους επιχορηγήσεων και τα οποία αφορούν σε τεκμηρίωση περφόρμανς (οπτικογραφημένο υλικό κ.τ.λ.).

Διαδικασία και Μέθοδος Επιλογής:
1. Η Επιτροπή (ή κλιμάκιό της - τουλάχιστον τρία άτομα στη Λευκωσία), επισκέπτεται εκθέσεις σε γκαλερί και άλλους εκθεσιακούς χώρους, έπειτα από πρόσκληση του καλλιτέχνη ή της γκαλερί.

2. Προϋπόθεση για να επισκεφθεί η Επιτροπή μια έκθεση είναι η αποστολή από την γκαλερί ή τον καλλιτέχνη προς τα μέλη τουλάχιστον δύο φωτογραφιών έργων του καλλιτέχνη και Βιογραφικού Σημειώματος.

3. Η Επιτροπή επισκέπτεται εργαστήρια καλλιτεχνών και ιδιωτικές συλλογές, έπειτα από πρόσκληση των ενδιαφερομένων.

4. Η Επιτροπή επισκέπτεται εργαστήρια και ιδιωτικές συλλογές παλαιότερων Κυπρίων καλλιτεχνών, όταν κρίνει ότι η Κρατική Συλλογή πρέπει να εμπλουτιστεί με έργα τους ή με έργα μιας συγκεκριμένης περιόδου της δουλειάς τους.

5. Τις επισκέψεις στους εκθεσιακούς χώρους και εργαστήρια συντονίζει ο εκπρόσωπος των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στην Επιτροπή.

6. Η επιλογή γίνεται με ψηφοφορία. Ενδεχόμενη αρνητική άποψη μελών για κάποιες αγορές καταγράφεται στα πρακτικά που υποβάλλονται προς τον Γενικό Διευθυντή.

7. Την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση της τιμής αγοράς των έργων από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχουν όλα ή τουλάχιστον δύο μέλη της Επιτροπής.

8. Η Επιτροπή συσκέπτεται σε συνεδρία τρεις φορές το χρόνο, ή αν το ζητήσει ένα μέλος της.

9. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής και των εισηγήσεων για αγορά συντάσσει ο εκπρόσωπος των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στην Επιτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση