ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαζί με την Αλίκη του Λιούις Κάρολ, στο V&A του Λονδίνου

Το φανταστικό ταξίδι είναι ένας εορτασμός μιας από τις πλέον ευφάνταστες ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ, την ιστορία που έγραψε ο Λιούις Κάρολ το 1863

ΑΜΠΕ

Βαθιά στην κουνελότρυπα - μαζί με την Αλίκη της «χώρας των θαυμάτων» - μπορούν από το περασμένο Σάββατο έως τις 31 Δεκεμβρίου να κατεβούν οι επισκέπτες του Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο. Το φανταστικό ταξίδι είναι ένας εορτασμός μιας από τις πλέον ευφάνταστες ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ, την ιστορία που έγραψε ο Λιούις Κάρολ το 1863.

Στην έκθεση «Alice: Curiouser and Curiouser» ( https://www.vam.ac.uk/exhibitions/alice-curiouser-and-curiouser), η περιπλάνηση του επισκέπτη ξεκινά, όπως αρμόζει, με μαγική κατάβαση στην κουνελότρυπα, την υπόγεια αίθουσα Sainsbury στο V&A. Το πρώτο τμήμα, με τίτλο «Creating Alice», ιχνηλατεί τις απαρχές της ιστορίας: αντικείμενα και φωτογραφίες περιγράφουν το βικτωριανό περιβάλλον του βιβλίου, από πολιτική μέχρι εφευρέσεις όπως το καλειδοσκόπιο. Βεβαίως, εκτίθενται και το πρωτότυπο χειρόγραφο του «Alice's Adventures in Wonderland» και του «Through the Looking Glass» και οι εικονογραφήσεις του John Tenniel.

Σταδιακά, η περιήγηση στρέφεται πρώτα προς εμπορεύματα, παιχνίδια και υάλινες πλάκες διασκόπιου και, στη συνέχεια, προς τη μεγάλη οθόνη (συμπεριλαμβανομένης της εμβληματικής ταινίας του 1951 του Γουόλτ Ντίσνεϊ). Στο τμήμα «Filming Alice» χαρτογραφείται η εξέλιξη της ιστορίας στη μεγάλη οθόνη (κινούμενα σχέδια, σενάρια, κοστούμια). Στο «Staging Alice» η ματιά στρέφεται στην τέχνη του χορού, στη μουσική, στις περφόρμανς ενώ το «Being Alice» εξερευνά τη γοητεία που ασκεί σήμερα η Χώρα των Θαυμάτων στην τέχνη, επιστήμη και ποπ κουλτούρα (από επινοητικούς σχεδιαστές κοστουμιών για παραστάσεις της Royal Opera μέχρι μόδα της Iris van Herpen και φωτογραφία του Tim Walker).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση