ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Μικρή αναδρομή»: Έκθεση ζωγραφικής της Γεύσως Παπαδάκη

Στην Gallery Marginalia θα παρουσιαστούν 31 έργα της εικαστικού στα οποία διακρίνεται υπαινικτικά η ανθρώπινη παρουσία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην Gallery Marginalia παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της εικαστικού Γεύσως Παπαδάκη, σε επιμέλεια Μιχάλη Βασιλειάδη, με τίτλο «Μικρή Αναδρομή», εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνεργασία της γκαλερί με τη ζωγράφο. Πρόκειται για τριάντα ένα έργα που χρονολογούνται από το 2017 μέχρι σήμερα και για την έκθεση αυτή έχουν επιλεγεί έργα στα οποία διακρίνεται περισσότερο ή λιγότερο υπαινικτικά η ανθρώπινη παρουσία.
Η Γεύσω Παπαδάκη με τα έργα της θέλει να εισχωρήσει στα εσώτερα της ανθρώπινης ψυχής, να αφουγκραστεί, να την κατανοήσει και να την εκφράσει. Ο έρωτας, η μοναξιά, οι ανθρώπινες σχέσεις αλλά και η ελπίδα, είναι κάποια από τα θέματα που πραγματεύεται.

Όπως λέει και η ίδια «Τα έργα της έκθεσης είναι η έκφραση συνεχούς εσωτερικής αναζήτησης, σε μια προσπάθεια ανασύνθεσης των διαφόρων ψηφίδων του εαυτού μου. Ένα οδοιπορικό σε αυτά που ζούμε πραγματικά ή νοερά». Πολλά από τα έργα της έκθεσης έχουν ως πηγή έμπνευσης στίχους σπουδαίων Ελλήνων ποιητών, όπως των Καβάφη, Ρίτσου, Τ. Πατρίκιου, Τ. Λειβαδίτη, Μ. Πολυδούρη. Η επιλογή των στίχων από την εικαστικό γίνεται επίσης με βάση τις ίδιες εσωτερικές αναζητήσεις. Τα τριάντα ένα έργα της έκθεσης αποτελούν μια μικρή αναδρομή πάνω σε αυτά τα θέματα, εξ ου και ο τίτλος της έκθεσης.
Με πλούσιο, παλλόμενο και πολλές φορές έντονο χρώμα, η Γεύσω Παπαδάκη δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Χρησιμοποιεί ακρυλικά χρώματα, αλλά και ακουαρέλα, ενώ συχνά και το κολάζ είναι μια τεχνική που συντελεί εκφραστικά στο έργο. Κινείται μεταξύ ρεαλισμού και αφαίρεσης, πραγματικότητας και ουτοπίας, δίνοντας τη δυνατότητα στο θεατή να έχει την προσωπική του ανάγνωση πάνω στο έργο ή και πολλαπλές αναγνώσεις.

«Σε παρόντα χρόνο» 100Χ100 εκ. ακρυλικά σε καμβά 2024

Ποια είναι
Η Γεύσω Παπαδάκη γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, το 1956, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και τελείωσε το Λύκειο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και Ζωγραφική στη Σχολή Βακαλό. Συνέχισε τις σπουδές της, με Βυζαντινή Αγιογραφία, τεχνολογία υλικών, ιστορία της τέχνης, εκμαγείο γλυπτικής. Ασχολήθηκε με τοιχογραφία, επιζωγραφίσεις σκηνικών στο θέατρο, εξώφυλλα βιβλίων αλλά και με καλλιτεχνικά μαθήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και τη δημιουργική απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες στον χώρο των εικαστικών τεχνών. Έχουν εκδοθεί δύο βιβλία της.
Στη ζωγραφική εργάζεται πάντα σε θεματικές ενότητες, όπως για παράδειγμα, οι παλιές πόρτες (Μεταμορφώσεις) αργότερα τα Μοναχικά Δέντρα κ.λπ. Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα έργα της έχουν έναυσμα στίχους Ελλήνων ποιητών. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 22 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Μύκονο, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Κωνσταντινούπολη, Παρίσι. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο καθώς και σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως στην 3η Μπιενάλε του Πεκίνου 2008. Έργα της βρίσκονται στη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, της Εθνικής Πινακοθήκης στο Πεκίνο, της Olympic Fine Arts 2008 στο Πεκίνο και σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές ανά τον κόσμο. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Πληροφορίες

«Μικρή αναδρομή», Marginalia Gallery Fine Art, Αρχ. Κυπριανού 15 Δ-E 2059, Στρόβολος.

Διάρκεια έκθεσης από την Παρασκευή 10 Μαΐου έως Σάββατο 1 Ιουνίου. Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00-13:00 και 17:00-20:00. Σάββατο 10:30-13:30

Επικοινωνία: marginalia.gallery@gmail.com | www.marginaliagallery.com

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ